Járványügy Somogyban

2020.06.19. 14:00

Könyvekből tanultunk meg kenyeret sütni

Azt hihetnénk, hogy a koronavírus miatti bezártság idején többet olvastak az emberek, de igazából csak az online kereskedelem mentette meg a hazai könyv­piacot a járvány hónapjaiban. A somogyi üzletek is zárva tartottak a járványveszély miatt.

Koszorus Rita

Fotó: ANDRASSY Zoltan

A veszélyhelyzet második hónapjában nagyjából megfeleződött a könyvpiac, miután az olvasók nem kereshették fel kedvenc üzleteiket izgalmas olvasnivalók után. Ez történt Somogyban is, a megyében legnagyobb könyváruházakat fenntartó Líra Csoport is látványos visszaesést tapasztalt. – A vásárlói szokások – már csak a könyvesboltok kényszerű bezárása miatt is – megváltoztak – áll a kilenc könyvkiadót és Magyarország vezető könyvterjesztő- és könyvesbolthálózatát alkotó Líra Csoport válaszában. A teljes bolti forgalmuk kiesett ebben az időszakban, így ez lényegi különbség a múlt évhez képest.

Nagyjából a felére esett vissza náluk a forgalom, s hasonló tapasztalatokat hozott ez az időszak a megyében több forgalmas üzlettel rendelkező Libri számára is. Kovács Péter, a Libri-Bookline Zrt. vezérigazgatója elmondta: náluk az online értékesítés másfél-kétszeresére nőtt ugyan, de ez sem tudta pótolni a bolti forgalmat. – A megrendeléseink száma márciusban több, mint 25 százalékos emelkedést mutatott, majd áprilisban 42 százalékot – mondta el lapunknak Kovács Péter. – Emellett azt is láttuk, hogy nemcsak a megrendelések száma, de a kosárérték is nőtt, sőt az év első és második hónapjához képest is több vásárlás valósult meg a Libri online felületén.

Májusban már csak 23 százalékos volt az emelkedés a webes felületen, ami jelzi, kinyithattak a könyvesboltok a hónap közepétől.

A Librinél azt is megfigyelték, hogy lényegesen megnőtt a kereslet az elektronikus könyvek iránt. A járvány csúcsán az értékesítés 5 százalékát tették ki az e-könyvek. Ez még önmagában nem lenne magas arány, de ezzel együtt nőtt az ezek olvasására használatos multimédiás eszközök eladása is.

Bár jelentősen csökkent a könyvek iránti kereslet a megyében és az országban is, azonban Európa más területeihez képest mi még nem is állunk annyira rosszul. Hiszen volt olyan ország, ahol 70 százalékos csökkenést hozott a pandémia. Számos tavaszi könyves esemény, így a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és az Ünnepi Könyvhét is elmaradt. Ezek a döntések is fájdalmasan érintették a Líra Csoportot – válaszolták kérdésünkre.

Azt is elmondták: az elmúlt hónapokban igyekeztek az online csatornákat még inkább kihasználni: tartottak online könyvbemutatókat, karanténbeszélgetéseket.

Sokak kedvence lett a középkori járványtörténet

A Libri és a Bookline sikerlistáin áprilisban és májusban is hasonló címek kaptak helyet, mint márciusban: nagy mennyiségben fogytak a sikerkönyvek, újdonságok, akciós kötetek. Érdekesség, hogy a karanténidőszakban növekedés látszott, a szakácskönyvek, főleg a kenyérsütéssel kapcsolatos könyvek eladásában. De az önsegítő pszichológiai témájú könyveket is előszeretettel rendelték a vásárlók. S Albert Camus Pestis című műve iránt is komolyan megnőtt az érdeklődés.

A Líra Csoport esetében sok szülő keresett gyermekének könyvet, foglalkoztató füzeteket, s még többen terelték el figyelmüket a hétköznapok problémáiról szórakoztató irodalommal, nonfiction alkotásokkal. Az elmaradt könyvfesztiválra időzített Karl Ove Knausgard Harcom-sorozatának ötödik kötete az Álmok, vagy Molnár Gál Péter, Coming out című könyve népszerűek voltak. S természetesen a középkori járvány történetét feldolgozó Bíró Szabolcs tollából származó Lázár evangéliuma is sokak kedvence lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában