Járványügy Somogyban

2020.06.09. 14:00

Szűrőbuszok járják az országot az egészségünkért

Az egyre kedvezőbbé váló járványügyi helyzet lehetővé tette, hogy június 1-től újrainduljanak a szervezett népegészségügyi szűrővizsgálatok.

Kovács Gábor

Szűrés éjszakája Kaposváron: meghosszabbított nyitva tartással, s programokkal ingyenes emlőszűrésre várták pénteken este a nőket a Kaposi Mór Oktató Kórházban is.

Fotó: Baranyai Gerda

Nyilván számos oka van annak, hogy a lehetőséggel még, vagy már viszonylag kevesen élnek: az emlőszűrésen például a csaknem húsz évvel ezelőtti hatvan százalékról majd a felére esett vissza a részvételi arány. A vastagbélszűrésen ennél is rosszabb az arány, pedig a nép­egészségügyi központ számos formában buzdít a részvételre.

Az emlőszűrés országosan 2002-ben indult, ám az első évek 60 százalékos részvételi aránya az utóbbi években fokozatosan 33-35 százalékra csökkent a megyei kormányhivatal adatai szerint. A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház prevenciós irodájával együttműködve szervezik a szűréseket. A meghívott hölgyek emlőszűrésen túl nőgyógyászati és tüdőszűrést is igénybe vehetnek. Jelenleg egy mammográfiai szűrőbusz üzembe helyezése zajlik.

A vastagbélszűrés országos kiterjesztése 2019-ben kezdődött. Jelenleg a háziorvosok önkéntes jelentkezésével zajlik, később az összes praxist bevonnák. Somogyban jelenleg 70 praxisban van ilyen szűrés, amelyre a meghívottak 18,7 százaléka elment. Az országos megjelenési arány 20 százalék.

A Helybe visszük a szűréseket program szintén tavaly indult, 300 kistelepülés szakaszos bevonásával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatásával. Somogy megyében Csökölyben, Kastélyosdombón és Lakócsán járt már a szűrőbusz tavaly, s az idén ütemezetten visszatér. Ezen kívül július 27-én, 28-án, 29-én indul a szűrőbusz Pusztakovácsi, Táska és Pálmajor településekre. A nőgyógyászati és a szájüregi szűrésen, test­összetétel-analizáláson túl lehetőség van kardiológiai vizsgálatokra, vérnyomásmérésre, vércukor,- és koleszterinszint meghatározására. A szív- és érrendszeri kockázatbecslés alapján indokoltnak vélt esetekben az EKG-s szívultrahang is bevethető. Lehetőséget adnak a 18 év alatti gyermekek látásvizs­gálatára, valamint addiktológussal folytatott személyes tanácsadásra. A buszokon életmód és táplálkozási tanácsadással, dohányzásról való leszoktatás elősegítésével, és a védőoltásokkal kapcsolatos tájékoztatással is várják az érdeklődőket.

A fokozatosság elvét követve nyitnak

A szervezett szűréseken való részvétel a Nemzeti Népegészségügyi Központ által, személyre szólóan kiküldött meghívóval, továbbra is előre egyeztetett időpontban történik, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A szűrővizsgálatok újraindításánál érvényes a fokozatosság, tehát csak a járványügyi szabályoknak megfelelő, meghatározott számú beteget tudnak fogadni. Az összes szűrőállomáson kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniai előírások betartására. A daganatos betegségek a korai stádiumban jó eséllyel gyógyíthatók, ezért a nép­egészségügyi szakemberek minden érintettnek azt ajánlják, hogy vegyenek részt az életkoruknak megfelelő, megelőzést szolgáló vizsgálatokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában