Járványügy Somogyban

2020.10.22. 20:00

Otthon, de ne a nagyszülőkkel legyen a gyerek őszi szünetben

Pozitív tesztek, digitális munkarend; több osztály tantermen kívül tanul már Somogyban. Az őszi szünettől várják, hogy kisöpri a vírust az iskolákból.

Koszorus R.

Az őszi szünet speciális az idei évben, hiszen a koronavírus miatt jóval óvatosabbnak kell lennünk a találkozásokkal és a szülők nem rendelkeznek annyi szabadsággal, mint a korábbi években. Az intézmények zömében nincs napközi jellegű gyermekfelügyelet, a kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában és tagintézményeiben, ilyenkor a házirend lép életbe. – Vagyis tíz jelentkező alatt nem indítunk felügyeletet – mondta Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgató. – Egyik tagintézményből sem kaptam jelzést, hogy ennyien igényelték volna a lehetőséget. Kásler Miklós miniszter úr levele szerint járunk el. Ebben arra kérte a családokat, hogy együtt töltsék ezt az időszakot, lehetőleg ne engedjék a gyerekeket tömegbe.

Attól óva intett Antal László háziorvos, hogy a szülők a nagyszülőkre bízzák a gyerekeket. – Csak akkor, ha együtt élnek, vagy naponta találkoznak és a gyerekek nem betegek. Nem tudom jó szívvel javasolni, hogy nagyszülőkhöz vigyék a gyerekeket. Nem csak a koronavírus, hanem az influenzás időszak miatt sem. A kisgyermek a nagyszülőre nézve egy vírus- és baktériumbomba. Különösen igaz ez arra, ha a nagyszülőnek valamilyen társbetegsége van. Márpedig a legtöbb idősnek van, tette hozzá Antal László. Ezért javasolják a tüdőgyulladás elleni oltásokat idős korban. A háziorvos kiemelte: a védekezőrendszer kiépülése 3–5 éves korig tart és 50 év felett csökken. Ezért azt javasolja, aki teheti, maga vigyázzon gyermekére ebben az időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában