Járványügy Somogyban

2020.11.24. 17:30

Sétához jó lesz? Örökbe adják, nem tilalomra

Megnőtt az érdeklődés a menhelyi kutyák iránt a járványhelyzetben. Az állatvédők szerint ennek oka, hogy sokan többet vannak otthon, de mivel a nyolc utáni kijárási korlátozás alatt is engedélyezett a kutyasétáltatás, sokan ezért tennének szert kedvencekre. Somogyban viszont nem tapasztalnak hasonlót.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Leállította az örökbefogadást egy debreceni állatmenhely, mert sokan jelentkeztek kutyáért a kijárási tilalom alóli mentesség miatt. Attól tartanak, a legtöbb állat a korlátozások feloldása után visszakerülne hozzájuk. Az este 8 órakor kezdődő, és hajnal 5-ig tartó általános kijárási tilalom alól ugyanis azok kaphatnak felmentést, akik kutyájukat sétáltatják az otthonuk 500 méteres körzetében.

– A tavaszi járványhelyzetben is tapasztaltuk, hogy többen a hirtelen felszabadult idejük miatt szeretettek volna kutyát örökbe fogadni, de volt olyan kérés, aminek nem tettünk eleget, mert nem láttuk biztosítottak, hogy lesz a későbbiekben energiája az állatok nevelésére – mondta el Vörös Zsuzsa, a Siófoki Állatvédő Alapítvány elnöke. Náluk nem nőtt az elmúlt hetekben az érdeklődés a kutyák iránt, az állatokat továbbra is örökbe lehet fogadni.

– Többször kell találkozniuk a kiválasztott ebbel, kifaggatjuk a jelöltet a körülményekről, szeretnénk, ha az örökbefogadás egy átgondolt, felelős döntés alapján lenne, ne a kiskapuk miatt tegyék ezt – jegyezte meg.

– Tavasszal tapasztaltunk nagyobb érdeklődést, most viszont nem – mondta el Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Egyesület elnöke. Továbbra is lehet náluk állatot örökbe fogadni.

– Írásban lehet jelentkezni, és ha a motiváció, az életfeltétel megfelelő, akkor képet, információt küldünk a kutyákról, majd a kiválasztott ebbel többször kell találkoznia a gazdijelöltnek, és ideiglenesen adjuk oda az állatot.

Babakutyák és sérült négylábúak

A siófoki menhelyen 140 kutyát gondoznak, az elmúlt hetekben több pár hetes kölyök került hozzájuk. Kaposvárra is leginkább babakutyák érkeznek a telepre. Sok kicsit anyjuk nélkül raknak ki. – Csak a hétvégén tíz kutyát mentettünk, a kicsik mellett sok a balesetet szenvedett eb is – mondta el Boncz Edit, a kaposvári menhely vezetője. Hozzátette: Toponár-Kaposfüred között egy gerinctörött állat miatt hívták őket, az ebet kedden műtik, bízva abban, hogy meg tudják gyógyíttatni. A legtöbb állat nem rendelkezik chippel, hiába kötelező ilyennel ellátni a kutyákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában