Járványügy Somogyban

2021.01.15. 09:00

Csütörtökön elkezdték a patikusok oltását

Somogyban is megkezdődött a gyógyszerészek koronavírus elleni oltása. A kétnapig tartó gyógyszerész oltásra eddig 285 gyógyszertári dolgozó iratkoztak fel a megyéből. Van olyan gyógyszertár, ahol a teljes személyzet, egymást váltva ment oltatni.

Turbéki B.

Fotó: Lang R.

– Bár a tavaszi béremelésekből kimaradtunk, most örülünk, hogy az oltás szempontjából bevettek bennünket az egészségügyi dolgozók sorába – mondta Tóthné Kalota Veronika, akinek munkatársait egyelőre elkerülte a koronavírus. – Igyekszünk minden óvintézkedést megtenni. Az oltás nagyon modern technológiával készült, nem betegíthet meg, mert nem a vírus gyengített változatát tartalmazza, hanem csupán egyik fehérjéjének a kódját, ami a vírus alkotóeleme. Így a szervezet egy fertőzés esetén rögtön felismeri idegenként, ellen­anyagot termel, és sikeresen legyőzi – fogalmazott a közérthetőség érdekében a kaposvári gyógyszerész, aki szerint a két kis tűszúrás sok életet megmenthet. A sajátunkat és azokét, akiket esetlegesen megfertőznénk. Egy másik kaposvári gyógyszertárból pénteken mennek oltakozni.

– Sokáig beteg voltam, ám nem covidosként, így az immunrendszerem eléggé legyengült – mondta Kollárovics­né Filó Ágnes, az Aranysas Patika vezetője. – Nem kérdés, hogy beadatom az oltást, hogy véget vessünk a járványnak. A kollégák között csupán ketten vannak, akik nem kaphatják meg, mert nem régen estek át a fertőzésen – mondta a gyógyszerész, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a szakembereknek kell hinni, nem az internet oltásellenes kampányainak. Holnap egyelőre negyedmagával megy felvenni az oltást. Somogyban 190 gyógyszerész van. Információink szerint eddig 285 gyógyszertári dolgozó regisztrált az oltásra, ám a jelentkezés folyamatos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában