Járványügy Somogyban

2021.03.09. 11:30

Hétfőre kiürült a tanterem, megtelt a játszótér

A járvány miatt ugyan digitális oktatásra álltak át hétfőtől, azonban az iskolákban és óvodákban biztosítják kis csoportokban, biztonságos körülmények között a gyermekfelügyeletet azoknak a szülőknek, akik nem tudják másképp megoldani a gyermekük elhelyezését. Azok közül, akik otthonmaradtak csemetéikkel, sokan a szabadba vágytak a négy fal közül.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

A kutasi Micimackó óvodába 75 gyermek jár, de alig volt érdeklődés a felügyeletre, felelte Vajda Éva intézményvezető-helyettes. Náluk 5 óvodapedagógus és 2 pedagógiai asszisztens dolgozik, de nincsenek jelen teljes létszámban már azért sem, mert néhányan közülük is karanténban vannak. A mikei Mesevár óvodában is meghirdették a szolgáltatást, de hétfőn egy gyermeket sem hoztak be a 27-ből. Felkészültek a digitális oktatásra, mondta Dominkó János, a lábodi Kótai Lajos Általános Iskola igazgatója. A hétvégén felmérték a tanulófelügyeletet kérők körét, nekik biztosítják a hozzáférést a digitális eszközökhöz. A 180 tanulóból mindössze négyen jöttek be hétfőn, de később számítanak növekedésre.

A gyermekétkeztetést az önkormányzattal egyeztetve átszervezték, a lábodi gyermekek és szülők az iskolánál vehetik át az ebédet, a nagykorpádi és a rinyabesenyői diákoknak a falubusz szállítja ki. A somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskolában a 150 gyermekből heten igényelték a felügyeletet, ők az iskolában tanulnak és leckét írnak.

A kaposvári Nemzetőr sori óvodában sok szülő egészségügyi és rendvédelmi dolgozó, ezért fontos, hogy fenn­akadás nélkül működőképesek maradjanak – mondta Hegedüs Mária Katalin intézményvezető. Ehhez mérten a központi épületben 14, a Honvéd utcai tagintézményükben 2, a kaposfüredi tag­intézményben 4 gyermeknek kértek elhelyezést a szülők.

Tizenkét iskola, két gyerekkel

Tizenkét kaposvári iskolában mindössze két gyermeket fogadtak hétfőn, egyet a Berzsenyi, egyet a Honvéd iskolában – mondta lapunknak Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola vezetője. A szülőket e-mailben, levélben, és telefonon még az utolsó pillanatban is megkeresték a lehetőséggel, de a jelek szerint alig volt igénylő. Az igazgató szerint a szülők azért választották inkább az otthonmaradást, mert az online oktatásban már van tapasztalatuk a gyerekeknek, ugyanakkor azt is felmérték, hogy a fertőzés veszélyét a leginkább így kerülhetik el.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában