Járványügy Somogyban

2021.03.06. 17:45

Szigorúbb beléptetés és home office védi a dolgozókat

A koronavírus-járvány miatt az óvodák és az általános iskolák hétfőtől április 7-ig bezárnak. A somogyi tan­intézmények gyorsan reagáltak a csütörtöki bejelentésre, a vállalkozások pedig igyekeznek segítséget nyújtani a gyermeket nevelő családoknak.

Harsányi Miklós

– A Kodály-iskolában és 11 tagintézményében közel 3600 gyermeket érint a mostani döntés – mondta Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója. – Minden szülőt értesítettünk az oktatással kapcsolatos legújabb változásokról, a Kréta rendszerén kívül e-mailben, személyesen és telefonon is adtunk információt. A gócpontok kialakulásának megakadályozása érdekében az intézmények a tanulófelügyeletet további intézkedésig nem biztosítják. A város jegyzője levélben tájékoztatta a szülőket, hogy miként vehetik igénybe a gyermekétkezést.

A somogyi vállalkozások is igyekeztek azonnal reagálni a szigorításra. A Lakics Kft-nél hétfőn visszaáll a 2020 tavaszán bevezetett irodai ügyeleti rendszer. A kaposvári és a komlói központban összesen 20 dolgozót érint a döntés. Ez azt jelenti, hogy közülük a következő hetekben naponta csak egy dolgozó jár be a vállalkozáshoz, s a munkatársak előre beosztott sorrendben váltják egymást. A többiek ezalatt home office-ban látják el feladatukat, mindenki a céges laptopját használja. Azt még nem tudni, hogy a Lakics Kft. három munkatársa hétfőn elindul-e a tervezett szerbiai útjára. – A legfontosabb a cég zavartalan működésének biztosítása – közölte Thury-Nagy Diána HR-vezető. – Kiemelten foglalkozunk a biztonsággal. Kézfertőtlenítőt és szájmaszkot adunk, s kollégáink is nagyon ügyelnek az előírt távolságtartásra. Eddig hetente volt ózongenerátoros tisztítás az irodákban és az öltözőkben is, mostantól tovább fokozzuk a fertőtlenítést. A napokban újabb szabályváltozásról döntöttünk: a postás és az ételfutár nem jöhet az üzem területére. A küldeményt, illetve az ételt a portán adhatják le.

Húsz édesanya dolgozik a kaposvári Fusetech Kft-nél kismamaműszakban. Hatan nem tudják megoldani a gyermek otthoni felügyeletét, így a következő napokban otthon maradnak. Gazdag Viktória HR-vezető azt mondta: az érintettek szabadságra mennek, illetve a munkaidő-keretet használják ki, s később dolgozzák le az otthon töltött időt. – Rögtön a bejelentés után megkezdtük a szervezést, hogy minél gyorsabb legyen az átállás – hangsúlyozta. – Háromszáz dolgozót alkalmazunk, a termelés az alapanyag-ellátáshoz hasonlóan folyamatos. Fix időpontban indulnak a kamionok, legközelebb kedden gördül ki egy újabb szállítmány.

Távmunka a megoldás

A Kométánál is igyekeznek segíteni azoknak az anyáknak, akiknek nehézséget jelenthet most a gyermekük elhelyezése. Olyan munkaidő-beosztást keresnek, amely megfelelő számukra. Prohászka Balázs ügyvezető-igazgatóhelyettes közölte: az irodai dolgozók közül, aki igényli és megoldható, home office-ban dolgozhat.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában