Fotók

2022.12.11. 15:27

Világítós meseházat varázsoltak hetesi otthonukból

Fényárban úszik egy hetesi családi ház hetek óta. Horváthék otthonát különféle füzérek, hatalmas figurák és fából készült tárgyak is díszítik. A család évről évre igyekszik valami újdonságot becsempészni az ünnepi kompozícióba.

Marosi Gábor

Messziről ki lehet szűrni az ünnepi fényeket a hetesi Sétáló utcában. Még az ingatlan teteje és kéménye is ragyog a sárgás fehér színektől. A család rengeteg időt fordít arra, hogy az elképzelés nagy részét megvalósítsa az adventi időszakraHorváthné Kiss Virág Anita ottjártunkkor elmondta: 2005-ben kezdték el csinosítani a házat. Eleinte még csak a lakás belsejében varázsoltak ünnepi hangulatot, később pedig már a teraszt is elkezdték feldíszíteni.

– Annyi mindennel akartam színesíteni a házunk belsejét, hogy nem fértünk el. Ezért elkezdtük az udvarra, a kerítésre és az árokpartra kipakolni a díszeket – mesélte Horváthné Kiss Virág Anita. – Gyakorlatilag ebben nőttem fel. Édesanyám pedagógus, ezért az iskolában és otthon is mindig dekorált valamit. Emiatt nagyon megszerettem az ünnephez kapcsolódó alkotásokat. Igyekszem folyamatosan újakat alkotni és beszerezni különféle tárgyakat – tette hozzá a hetesi asszony.

A családi háznál szinte minden olyan tárgy megtalálható, ami valamilyen szinten kapcsolódik az ünnepekhez. Szembetűnő a kerítésnél álló hatalmas mikulásfigura, az óriási hóember alak, valamint a világítós rénszarvas és angyal is. Horváthéknál kézzel készített alkotások is megtalálhatóak. Az árokpartját kisebb fából fabrikált szarvasok és piros gombák díszítik, melyeknek a kalapjához régi vájlingot használtak fel.

Horváthné Kiss Virág Anita elmondta: már nem számolják, de nagyon sok pénzt költenek el a dekorációkra. Minden évben vásárolnak valamilyen égősort. Karácsony után már kora reggel megrohamozzák a nagy áruházakat, ahol 70 százalékkal olcsóbban tudnak hozzájutni a fényfüzérekhez. A hetesi asszony hozzátette: az udvar egyik fele és a tető több részén is van még szabad hely, ezért jövőre várhatóan oda is kerülnek világító tárgyak.

A Sétáló utcai családi házat sok helybéli keresi fel az adventi időszakban. A környékről is érkeznek kíváncsiskodók, akik szívesen fényképezkednek a filmbe illően feldíszített ingatlannal. Horváthné Kiss Virág Anita hozzátette: a faluban is egyre többen kaptak kedvet ahhoz, hogy ha nem is ennyire, mint ők, de kivilágítsák házukat. A család az ünnepi fényeket január 6-án, vízkereszt idején kezdi el lebontani. Néhány hónapig „csupasz” marad a hetesi ház, húsvétra viszont ismét díszbe öltöztetik a portát. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában