Átszervezett szemétügyek

2023.08.02. 11:17

Augusztustól már a hulladékudvarban szabadítanak meg minket a törmelékeinktől

Augusztustól már nem lehet ingyen bevinni az építési és bontási hulladékot a kaposvári Nádasdi utca végén találhatói Inert hulladéklerakóba. Korábban évente egytonnányi törmeléket lehetett leadni ott, akár egyben is, augusztus elsejétől azonban már minden kilóért fizetni kell. A kaposvári hulladékudvarban viszont lehetőség van arra, hogy a lakosság továbbra is térítésmentesen bevigye a törmeléket, de van napi limit.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Megállás nélkül érkeztek a kisebb-nagyobb járművek kedden délelőtt a kaposvári hulladékudvarba. A legtöbben fémet, papírt, elektronikai hulladékot adtak le, de voltak, akik építési törmelékkel érkeztek. A kaposvári Kollár András is mindenféle szemetet felpakolt platós kisteherautójára. Lapunknak elmondta, jó ötlenek tartja, hogy augusztus elsejétől csak a hulladékudvarba lehet bevinni építési törmeléket, mert ezzel minden lomot egy helyen tud leadni. Annak azonban nem örül, hogy többször hozzá kell nyúlni a hulladékhoz. 
– A Nádasdi utcai Inert telepen csak le kellett billenteni a szemetet, itt azonban kicsit nehezebben lehet lerakni – mondta Kollár András. – Egyrészt nem mindegy, mekkora mennyiséget pakolunk fel, nehogy túlhaladjuk a napi limitet. Ahhoz, hogy könnyen lehessen mozgatni a törmeléket, muszáj ládába vagy zsákba belemerni. A telephelyen le kell emelni a kocsiról, hogy lemérhessék, majd visszarakni, hogy a megfelelő konténerhez szállítsuk. A „nehézségek” ellenére is azt gondolom, hogy a hulladékudvarban jobb leadni az építési és bontási szemetet – tette hozzá a kaposvári férfi. 

A hulladéklerakás szabályai azért változtak meg, mert július elsejével országosan bevezették az egységes hulladékgazdálkodási koncessziós rendszert, melyet a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. irányít. A társaság kommunikációs osztálya megkeresésünkre azt közölte, az építési és bontási hulladék nem tartozik a koncesszió hatálya alá, ezért az Inert kezelőtelepek üzemeltetése sem. Hozzátették, azért, hogy a törmelékek ne kerüljenek ki a természetbe, vállalták, hogy a felügyeletük alá tartozó kaposvári hulladék­udvarba a lakosság továbbra is bevihesse az építési törmeléket. A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. megkeresésünkre elmondta, a július elsejei változások sok szempontból pozitív változást hoztak a hulladékkezelésben. – Látva a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. távlati céljait, úgy gondoljuk magas szintű hulladékkezelés, és az EU elvárásainak megfelelő újrahasznosítás valósul majd meg az országban – tették hozzá. 

A kaposvári hulladékudvarban naponta 150 kilóig veszik át ingyenesen a kevert építési-bontási hulladékot.

Emelkedő díjak

Az Inert hulladéklerakóban augusztus 16-tól a kevert építési-bontási hulladékért a korábbi tonnánkénti bruttó 14 ezer 175 forint helyett, 31 ezer 181 forintot kell fizetni. A tégla több mint tízezerrel, a beton 3400-zal, a föld több mint duplájára, 3 ezer 604 forintra emelkedik. A bitumenkeverékeket jelenleg 63 ezer 500 forintért lehet bevinni tonnánként, ez 76 ezer 200 forintra emelkedik. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában