Sonline.hu videó

2023.09.01. 17:20

Médiahajó tanulsága: közösen kell tenni a térség gazdaságáért, hogy stabil legyen a turizmus

Ötödik alkalommal futott ki a Sonline.hu és a Somogyi Hírlap balatoni médiahajója. A tettek hajóján a programot ezúttal a Balatonon is magyar termékeket! tételmondat köré szervezték.

Koszorus Rita

Fotó: Németh Levente

Ezúttal is olyan közéleti és gazdasági szereplőket invitáltak meg a szervezők a médiahajóra, akik a tó körül élnek és sokan tesznek a Balaton turizmusáért. Így lehetőség nyílt arra, hogy találkozzanak egymással balatoni turizmus szereplői, tapasztalatot cseréljenek vagy éppen kapcsolatokat építsenek. A Szent Miklós hajó felső szintjén kaptak helyet a pálinkakészítők, borászatok, helyi termelők. Míg az alsó szinten folyt a szakmai tanácskozás. A vendégeket Lengyel János főszerkesztő köszöntötte. – Olyanokat hívtunk meg, akik sokat tesznek a Balatonért és soha sehol nincsenek ebben a formában együtt, mondta Lengyel János

A Balaton az elmúlt időszakban minőségi változáson ment keresztül, ez azt is jelenti, hogy most már mindenki találhat magának a pénztárcja vastagságához megfelelő szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget.  Ha pedig valaki végigmegy a parton és megnézi a büfék kínálatát láthatja, hogy ott is mekkora a változás.

 tette hozzá. A finomságokat a Médiahajón is meg lehetett kóstolni, hiszen lehetőséget kaptak a helyi termelők is, hogy megmutassák, miért dolgoznak egész éven át a Balaton térségében. 
Ez azért is fontos, mert a turizmus a tónál akkor működhet jól, ha a gazdaság jól működik, ehhez pedig az kell, hogy a gazdálkodók, termelők jó helyzetben legyenek, mondta Nagy István agrárminiszter.  

A gasztronómia a végeken, a vasvillánál kezdődik, mire eljutunk egy szépen terített asztalig, vagy csak ahhoz hogy kinyitjuk a hűtőt, bele sem gondolunk mennyi küzdelem és munka van abban, hogy az ott legyen,

- mondta az agrárminiszter. A médiahajón azonban megtapasztalhatták a résztvevők azt is, hogy milyen minőségi élelmiszeripari termékek készülnek Somogyban.

 

Médiahajó, támogatói

Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy nem igazak azok a rémhírek, hogy nem kapnak a gazdák területalapú támogatást, sőt a kisebb 10 hektár alattiak esetében jelentősen megnő a kifizetésre szánt összeg, de a családi gazdaságok esetében is több forrás áll rendelkezésre a következő időszakban. 
Nagy István beszélt arról is, hogy szakítani az import túlsúlyával a magyar gazdaságban és a termelő, valamint  tárolási kapacitásokat kell növelni az országban. – Nem alapanyagot kell előállítanunk, hanem már készterméket, ugyanis a magas hozzáadott érték jelenleg hiányzik a gazdaságból, fogalmazott a tárcavezető. Hiszen minden alapja a termelés, ha az nincs, akkor nincs miért éttermet, szálláshelyet fejleszteni, attrakciókat kialakítani, tette hozzá. Ennek érdekében hazánk 2030-ig megduplázza termelési kapacitásait. Ugyanis egy olyan gyorsan változó világban élünk, ahol az a siker titka, hogy milyen gyorsan és hogyan tudunk választ adni a változásokra. 
Nagy István a médiahajó résztvevőinek megköszönte, hogy a negatív hírek ellenére is igyekeznek bebizonyítani, hogy a Balaton a legjobb hely a világon. Felhívta a figyelmet, ha valaki jól akarja érezni magát, nem kell messzire mennie, csak ide, a Balatonhoz. 

Lobbihajónak nevezte a rendezvényt Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő a médiahajó társházigazdája, aki az agrárium szerepéről is beszélt a turizmusban. 

A térségben hagyományosan a mezőgazdaság dominált mindig is és nem a nehézipar, ez adódik abból is, hogy a gasztronómiához alapanyagokra van szükség. Ezért az agráriumnak és a gasztronómiának együtt kell működjön,

 -mondta a politikus.

A rendezvény ezúttal is szolgált jótékony célt, a Siófoki Kórház alapítványa kapott lehetőséget, hogy támogatókat gyűjtsön. Pintér István igazgató elmondta: a csecsemők szemvizsgálatához szükséges speciális eszköz megvásárlásához várják a felajánlásokat, amellyel akár egy méter távolságból is megvizsgálható a kicsik látása.

 

Egységes borászati ágazat a cél

A médiahajón bemutatkoztak a balatoni borászatok, mind az északi és a déli partról. A borászati ágazatról is beszélt Nagy István miniszter. Azt mondta: az lenne az ideális állapot, hogy ha a szőlész és a borász egy személy lenne, de sajnos ez már jó ideje nem így van. – Egy olyan ellentét van a két tábor között, amit nehéz feloldani, de megoldás kell hogy a szőlőművelés fennmaradjon és hosszútávon megélhetést biztosítson az itt élőknek. A borász olcsón akarja felvásárolni, a szőlész pedig nyilván magas árat akar kapni, mondta Nagy István. Elmondta: 750 milliárd forintos forrás lesz az élelmiszeripar és feldolgozóipar fejlesztésére, erre indul az élelmiszeripar bajnokai program, amely a kiemelt fejlesztéseket támogatja, hogy stabilitást hozzanak a térségben élőknek is.

 

A Médiahajón ott voltak a régió legjobb pálinkakészítői is:

  • a Fenegyerek Pálinka, Zamárdi, Pach Gábor tulajdonos pálinkamesterrel, 
  • a Gyenesei Pálinkárium, Kaposvárról, Gyenesei István magánfőző pálinkamesterrel és Gyeneseiné Kaszás Hajnalkával,  
  • a GáBor Pálinkaház, Simonyi Gáborral 
  • és a Medicina Hungariqum Pálinkaház Gadányi Alberttel.


A szép borokat:

  • a Laposa Borbirtoknak, Laposa Bencének,  
  • a Várszegi Pincészetnek, Várszegi Viktornak 
  • és az Androsics Borbirtok és Pincészetnek, Androsics Ferencnek köszönhettük. 

    1. A meleg ételt (Balatonboglári halászlé harcsával és harcsapaprikás kapros, juhtúrós burgonyagombócokkal) a Halker Kft. gasztronómiai tanácsadó séfjei készítették. A hozzávalókat a balatonboglári HALKER Kft. biztosította. Köszönjük Gödry Zoltán igazgató úrnak és a főszakácsnak, Csányi Jenőnek!

2. A Kométa világhírű sonkáit, gluténmentes, szójamentes, laktózmentes, sószegény, de csodálatos ízvilágú termékeit köszönjük Giacomo Pedranzini úrnak!

3. A PackSneck méltán népszerű termékeit, amelyek tavaly is sok kedvelőt szereztek maguknak, köszönjük Novák Zoltán ügyvezető igazgató úrnak.

4. A FullGas marhapörköltjét és dödölléjét a csapatnak és Németh Tamás séfnek.

5. A méltán világhíres mesztegnyői rétes a mesztegnyőiek alkotása. Köszönjük Nagy László Péter polgármesternek és a mindig szerény, de nagyszerű asszonyoknak.

6. Köszönjük a finomságokat a NAK kiállítóinak: Sági Juditnak, Krista Zoltánnak és Hanzel Róbertnek.

7. A finom pogácsát és az eredeti parasztkenyeret a kaposvári Slendy pékségnek köszönhetjük. Köszönjük Ojtó Lajos úrnak!

8. A vendégek kiszolgálásában és a kínálat bővítésében a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy iskolája és 10 diákja volt a segítségünkre. Köszönjük nekik, Tóth Krisztina igazgatónak, Szamosi Lóránt kancellár úrnak és Leányvári Krisztinának a finom falatokat és a gigatortát is. 

 

A térség ízeit hozták el

A Szent Miklós felső szintjén somogyi termelők sorakoztak fel, mangalica kolbásszal, mesztegnyői rétessel, frissen sült péksüteményekkel és sonkával, valamint a Full Gass séfje Németh Tamás marhapörköltet kínált dödöllével, amelyet szinte azonnal elkapkodtak a vendégek. A Halker Kft. jóvoltából balatonboglári halászlé és harcsapaprikás is készült, a siófoki Krúdy iskola diákjai jóvoltából, akiket Leányvári Krisztina készített fel egy hajó alakú tortát szegett meg Witzmann Mihály és Lengyel Róbert, Siófok polgármestere. A rendezvény hangulatát emelte Pecze István trombitaművész és zenekara és a Bódis-Nagy Katinka Tánc Sportegyesület.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában