Kiállítás

2019.02.25. 19:33

A régészet és művészet randevúja egy tárlaton

Amikor a múlt egy emlékét felszínre hozzák a régészek, a régészeti rajzoló az, aki aprólékos odafigyeléssel dokumentálja azokat.

Koszorus Rita

Így tesz Ambrus Edit is, akinek az üvegfestéssel készült képein sokszor az előkerülő motívumok is megelevenednek. Figurái sokszor szürreálisak, groteszkek, néha meseszerűnek hathatnak. Az üvegfestés eleinte hobbi volt, majd különböző témákat igyekezett nagyobb üvegeken megfesteni. – A kettő néha összekapcsolódik, mert azokat a motívumokat, amelyek megfordultak a munkám során a kezemben, átviszem üvegre – mondta el lapunknak Ambrus Edit. – Egy fém tárgy, mondjuk egy szíjvég díszítése aprólékos, de én üvegen úgy tudom megjeleníteni, hogy színt is adok neki. Az pedig már szubjektív, hogy milyen színű lesz, milyen a háttér. Tehát az üvegtechnikával nagyon sok játék lehetőség van.

Ambrus Edit a megyei múzeumnál dolgozott hosszú éveken át mint régészeti rajzoló. Egyik legizgalmasabb feladata volt a megyei múzeum munkatársaként, amikor a Zamárdinál feltárt avarkori temetőből előkerülő kincseket kellett dokumentálni.

– A nyarainkat ott töltöttük, évekig dolgoztam ezen, az avarkor számomra kimeríthetetlen – mondta. – A másik kedvelt korszak a neolit, de ez még távlati terv, hogy feldolgozzam. Egy régészeti rajzoló kezében sok minden megfordul – mondta az alkotó. – Sokszor mi veszünk észre azt, amit esetleg a régész sem. Mivel elidőzik a tárgy a kezemben, ilyenkor önkéntelenül is gondolatok képződnek.

Az alkotó sokszor igyekszik rájönni, mi lehetett a tárgy mögött a sors, ez pedig sok ötletet ad műveihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában