Járványügy Somogyban

2020.05.16. 09:00

Nem áll le a munka: futárszolgálattal ér célba a kelevízi kosár

Házhoz megy a kelevízi kosár, hétfőn indította el a helyi önkormányzat első szállítmányát futárszolgálat segítségével. A fonás mellett sok munkájuk van az önkormányzati kertben, ötezer tő amerikai nemes fűzet telepítettek, amelyet ősszel fognak betakarítani, és készülhetnek belőlük a vékák.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Lassan elérik az egy méteres magasságot a tavaly telepített füzek a kelevízi önkormányzati kertben. Az ötezer tő mellé újabb ötezret ültettek a napokban.

– Öntözni kell rendszeresen, mert nagyon száraz a föld, és kapáljuk is a közöket, hogy ne gazosodjon – mondta két kapanyom között az egyik közmunkás. Ebből készülnek a hagyományos vékák, amelyeket tavasszal a virágültetéskor, ősszel pedig a terménybetakarításkor keresik náluk.

– Gyökereztető porral ültettük el, most az öntözésé és a gyomirtásé a főszerep, a nyár folyamán pedig vegyszerezzük majd gomba ellen – mondta el Vargáné Balatincz Krisztina polgármester. – Amikor az első fagy megcsípi, utána tudják leszüretelni a vesszőket. Nagyon sokba kerül a kosarakhoz az alapanyag, ezért döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk magunk megtermelni, ez a fajta fűz kifejezetten jó a vékákhoz, az erősebb kosarakhoz – mondta el a kelevízi polgármester.

A járványhelyzetben a maszk­készítés került előtérbe, de a kosárfonással sem álltak le. Károlyi Mónika két éve dolgozik az önkormányzatnál kosárfonóként. Édesanyja tanította meg a szakma alapjaira. Hétfőn délelőtt a fáskosarakat „fülezte”, majd állt neki a kör alakú boller kosárnak, most ez a sláger a megrendelők körében. – Mondhatni a véremben van a kosárfonás alapja, de próbálok mindig valami egyedit belevinni, többszínű vesszőt fonok össze, hogy ezzel is vidámabbá tegyem – mutatta büszkén elkészült alkotását a kelevízi közmunkás.

Több száz fonott terméket készítettek el Kelevízen az elmúlt időszakban tizenöten, de a járványhelyzetben nem könnyű értékesíteni ezeket. – Idén nem számítunk már arra, hogy lesznek nagyobb vásárok, fesztiválok, ahol el tudnánk adni a kosarakat, ezért a közösségi oldalon beléptünk egy csoportba, ahol a helyi termékek piaci lehetőségeit jobban megismerhetjük – mondta el Vargáné Balatincz Krisztina. – Hétfőn indult el futárszolgálat segítségével az első adag kosár Isa­szegre, Debrecenbe és Esztergomba. – Az Arany Kézművek helyi boltunk közösségi oldalára töltünk fel képeket és hozzá az árat, itt meg lehet rendelni a termékeket, és rövid időn belül eljuttatjuk a kért címre – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában