Avatóünnepség

2023.04.14. 17:48

Új otthonba költözhettek a siófoki civilek

Régi és jogos igénye volt a siófoki civileknek, hogy méltó otthonra leljenek. Pénteken a kormányzati támogatásból és önkormányzati önerőből megvalósított Civil Ház megnyitotta a kapuit. Az ünnepélyes megnyitón előadásokkal mutatkoztak be a helyi civilek. Este Blahalouisiana koncert zárja a közös ünneplést.

Kovács Gábor [email protected]

Öt éve alakult a Kiliti Íjász és Szabadidő Egyesület, ennyi idő alatt országos és nemzetközi szinten is top eredményeket értek el. Kitartás és fegyelem kell ehhez a sporthoz, mondta Kóti Dávid edző, aki világbajnoki ezüstéremmel büszkélkedhet. Az Egyesületnek 40 tagja van, Kilitiben működik az edzőpályájuk, de kihasználják a lehetőséget, hogy ezentúl az új Civil Házban is összegyűlhetnek. 

civil ház átadó siófok
Fotós: Muzslay Péter

A Segítő Kezek Házi Segítségnyújtó Alapítvány, a Siófoki Női Klub, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének siófoki csoportja, a Siófoki Állatvédő Alapítvány, az Autisták Rehabilitációjáért, Oktatásért és Neveléséért Egyesület – csak néhány helyi civil szervezet, amelyik bemutatkozott a házavatón. Egyidős a várossá avatással, vagyis 55 éves a siófoki rádióamatőr sport, mondta képviseletükben a Hármas Géza Jóska kódnevű 85 éves férfi, aki szerint az orosz és belorusz kollégákat ma is nehéz legyőzni a versenyeken. Az Életkezdet Perinatális Alapítvány öt éve működik a térségben, és a fogantatástól a kisgyermekkorig foglalkoznak az édesanyák gondjaival, kialakítva egy támogató közösséget, mondta Ila Ildikó kuratóriumi tag. 

civil ház átadó siófok
Fotó: Muzslay Péter

Tamás Lóránt a Balaton Táncegyüttes elnökeként vállalta az a szerepet, hogy a siófoki civil igényeket felmérve és kezelve üzemeltessék az új létesítményt. Hamarosan élettel telik meg az épület, de az építkezés elején járnak, mondta. A táncegyüttes korábban próbahelyiséget keresett, így valósult meg az együttállás. A művészeti vezetőjük, Csuti Péter koordinálja majd a ház munkáját. A megnyitón fellépett a táncegyüttes, a Siófoki Férfi Dalkör és a Tarsoly zenekar. Este a Blahalouisiana zenekar ad izgalmas koncertet akusztikus felállásban. 

 

A volt könyvtárépületet alakították át 

A volt könyvtár funkció nélküli épületéből lett a Civil Ház, de a pályázat előkészítése korábban a volt moziépületre szólt, így menet kellett módosítani. Erről Lengyel Róbert polgármester beszélt, aki a megnyitón Witzmann Mihály országgyűlési képviselő üdvözletét tolmácsolta, és köszönetet mondott azért a lobbimunkáért, melyet a honatya a források megszerzése érdekében végzett. Összesen 151,7 millió forint állami támogatásból és 267 millió forint önkormányzati önerőből fejeződött be a projekt. Gelencsér Géza, a Koppány-völgye Leader Közösség nevében arról ejtett szót, hogy tájegységet összetartó erő a civilség. Tamás Lóránt kerekasztal-beszélgetéssel nyitotta meg a ház munkáját, hogy közösen keressék a megoldásokat a civil szervezetek gondjaira.      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában