Tárlat

2023.10.04. 08:45

Tálos Ágota festőművész és Gácsi Barna szobrász mutatkozik be egy közös kiállításon, akik az ábrázolhatatlant is a közönség elé tárják

Kontempláció-Szemlélődés címmel nyílt kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.

Andricz Gabriella

Fotó: Andricz Gabriella

-A tavaszi tárlaton mindketten kiállítottunk, így kaptuk a felkérést a mostani kiállításra – mondta el Tálos Ágota zamárdi képzőművész, aki idén tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Zamárdi-Kőhegy művésztelepet. – Úgy vélem, erősítjük egymást alkotói tevékenységünkben Gácsi Barnával, számos kapcsolódási pont van a szobrai és az általam kiállított munkák között. 
Tálos Ágota számos festészeti és pasztellkurzus oktatójaként szerzett hírnevet országszerte, ezen kívül Ausztráliában is töltött egy hosszabb alkotói szakaszt, akárcsak a Bikalon élő Gácsi Barna, aki évekig dolgozott Franciaországban, majd hazatelepülése után bronzöntödét hozott létre. – Közös a két alkotóban, hogy a tudattalanban tárolt képvalóságot összhangba hozzák a világ átélt képeivel, a valóságosan létező formavilág elemeivel – mondta a megnyitón Lieber Erzsébet. – Műveik tehát nem nélkülözik a realitást, de átírják azt; nem ábrázolják a külvilágban adottat, nem realisták, hanem belsővé teszik, és annak rétegeiből merítenek. 
Lieber Erzsébet kiemelte, Tálos Ágota kiállított tájképei és portréi valamint különös faktúrájú, kollázsszerű képeinek jellegzetessége a könnyedség és a titokzatosság is, amelyek közül a „Nő absztrakt ingben” című képe díjat nyert a meghívásos „Arc-kép” tárlaton. – Gácsi Barna az alkotást a születés vagy teremtés misztériumának éli meg, amelyben ő az univerzum üzeneteinek közvetítője – tette hozzá Lieber Erzsébet. – Megél bizonyos kozmikus, ha úgy tetszik isteni tartalmakat, amiket ihletett állapotban a közvetítő anyagba áramoltat, de a tudatos kontrollt és szakmai-esztétikai kritériumokat soha nem mellőzve. Miközben műveinek témája egy-egy hasonlat, a művek egésze több annál, mint amiről szólnak. A szobrász háromdimenziós műveiben konkrét fizikai tárgyakat nézünk, plasztikus üveg-, bronz-, fa- vagy kerámiaformákat, metaforákat látunk, és érezzük, hogy az ábrázolhatatlan megközelítésének válunk részeseivé. 
 

A kettős tárlat október végéig látogatható Siófokon
Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában