KÉZILABDA

2020.04.29. 09:00

Szabados Árpád a nyugodt háttér kialakításán dolgozik Csurgón

Somogy egyik meghatározó profi klubja, Csurgói KK férfi kézilabdacsapata. A gárda egyik alapembere Szabados Árpád technikai vezető, aki a háttérben rendezi az együttes ügyes-bajos dolgait.

Molnár Gábor

– Már 1992-től él családjával Csurgón, így már szinte tősgyökeresnek számít. A csapat körüli feladatokat nem munkaként, inkább hivatásként végzi. Nyugodt hátteret biztosít mind a játékosoknak, mind az együttesnek. Hogyan lett technikai vezető?

– A kluboknál javarészt ezt a feladatot a már „aktív sportolói” pályafutásukat befejezett játékosok végzik, vagy akik valamilyen szinten kötődnek ehhez a sporthoz – nyilatkozta Szabados Árpád. – Ebből a szempontból én kakukktojásnak számítok, mert sohasem kézilabdáztam. A szenvedélyem, a fotózás sodort ehhez a szakmához. A Csurgói KK első NB I-es mérkőzésére – párom unszolására – kilátogatva először megszerettem a sportfotózást, majd a kézilabdát is. Munkák mellett éveken keresztül követtük a csapatot minden hazai és idegenbeli mérkőzésre, aztán publikálták a fotóimat, majd a klub elnöke, Varga János megkeresett és felajánlotta számomra ezt az állást, amit természetesen elfogadtam. A hobbim lett a munkám – gondoltam.

– Bemutatná mi mindent kell megtennie például egy Mezőkövesd–Csurgó meccs előtt? Mi kell ahhoz, hogy minden simán menjen?

– Bár nagyon messze vagyunk szinte minden ellenfelünktől – a hosszú utazást leszámítva – technikai vezetőként azt mondom, „semmi extra”, ami a szervezést illeti. A buszok koordinálása, alkalmanként vezetése, mezek színeinek egyeztetése, az aktuális csapat névsorának rögzítése az MKSZ rendszerében, valamint az étkezések megrendelésén kívül más nem nagyon van. Természetesen a mérkőzés alatt élhetek szenvedélyemnek, a fotózásnak. Az itt készült képeim jelennek meg klubunk médiafelületein, illetve az írott sajtóban.

– Ön a legfőbb támasza a játékosoknak, milyen a kapcsolat velük?

– Valamennyi játékosunkkal jó a kapcsolatom, bátran fordulnak hozzám. Bár megvallom, néha úgy érzem magam, mintha az apukájuk vagy a házmesterük lennék. Persze ez csak vicc. Nagyon fontos számunkra, hogy a lehetőségeinkhez képest maxi­mális komfortban és problémák nélkül éljenek városunkban. Családiasan, ami az egész klubra és talán az egész városra jellemző, hiszen így csak a lehető legjobb teljesítmény elérésére kell koncentrálniuk.

– A koronavírus-járvány a sport világára is hatással van, ennek ellenére folyamatos a munka a klubnál. Elkezdődött a következő bajnoki év előkészítése is. Sok a tennivaló?

– A következő szezon csapatának összeállítása már jóval korábban elkezdődik, ami a jövőre itt maradó, illetve az új játékosokkal történő tárgyalásokban merül ki. Sok tennivalóm sajnos nincs, mindössze annyi, hogy az esetleges „újrakezdés” esetén ott tudjuk folytatni, ahol március középén abbahagytuk.

 

Sokrétű feladatot jelent a kézilabdacsapat játékosainak segítése

Egy technikai vezető munkája nagyon sokrétű, nem egy látványos tevékenység. Azok az emberek, akik nem a sport világában élnek, nem is tudják, hogy a háttérben milyen munka folyik addig, míg egy bajnokság elindul.

– A bajnokság végén ugyan van egy szusszanásnyi időnk, de már rendeljük a következő szezon felszerelését, feliratozzuk a ruházatot, mezeket – folytatta Szabados Árpád. – Felmérjük játékosaink lakhatással kapcsolatos igényeit, valamint az edzőmérkőzések, tornák szervezése is ehhez az időszakhoz köthető. Az igazi nagyüzem számomra azonban a július és az augusztus hónapra tehető. Külföldi és magyar játékosok átigazolása, felszerelések összeállítása, kiosztása, a bajnokság mérkőzéseinek időpontjai is ekkor kerülnek egyeztetésre. A csapat- és egyéni fotók elkészítése szintén a feladataim közé tartozik, hiszen nemcsak a szponzorainknak, hanem a különböző médiafelületeken való megjelenés is a profizmust kell, hogy sugallja klubunkról.

A bajnokság alatt is sok a teendő, hiszen a csapat munkáját nem reggel nyolctól délután négyig kell segíteni, hanem szinte egész nap.

– A bajnokság folyamán is vannak tennivalók, de ezeket inkább rutinteendőknek nevezném, hiszen „hazai-vendég” ritmusban játsszuk általában a mérkőzéseinket, persze vannak előre nem látható események, pl. sérülések – mondta Szabados Árpád. – Ekkor viszont azonnal szervezni kell a játékosunk gyors és a lehető legjobb szakemberhez való eljutását. Azt gondolom, hogy gyúrónkkal, Gazda Ferivel jó „kapcsolati tőkével” rendelkezünk ahhoz, hogy ez minden esetben gördülékenyen működjön. A korábban említett média területén – melyet a klubnál egy fiatal, lelkiismeretes csapat végez – szintén besegítek a hétköznapokon, legyen szó különböző videók rögzítéséről, vagy éppen az aktuális cikkek honlapra való feltöltéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában