LABDARÚGÁS

2020.05.06. 15:00

Csak az NB I. folytatódik

Az OTP Bank Liga a 26. fordulóval, a férfi Magyar Kupa pedig az elődöntőkkel folytatódik, az NB II. és NB III., valamint a megyei labdarúgó-bajnokságok befejeződtek.

A Magyar Kupa elődöntőjének első fordulóját május 23-án, a visszavágókat május 27-én rendezik – írta közleményében a Magyar Labdarúgó Szövetség. A Magyar Kupa döntőjének időpontja június 2. Az OTP Bank Ligában a Ferencváros két korábban elmaradt bajnokiját a Magyar Kupa elődöntőkkel azonos időszakban játssza le, majd a bajnokság május 30-án indul újra a 26. fordulóval. A bajnokságot a tervek szerint június végéig kell befejezni, egy csapat két bajnoki mérkőzése között legalább 3 napnak kell eltelnie.

Az MLSZ orvosi bizottsága részletes egészségügyi és vizsgálati protokollt dolgozott ki, melynek tervezetéről a szövetség előzetesen tájékoztatta az érintett klubokat. Ennek értelmében a kezdeti, átfogó orvosi ellenőrzést követően a csapatoknál hetente kétszer, illetve minden mérkőzés előtt koronavírustesztet kell a játékosokon és minden velük érintkező személyen elvégezni. A pozitív tesztet produkálókat el kell különíteni, a többiek egy újabb teszt elvégzése, illetve negatív eredménye után folytathatják a sporttevékenységet.

A zárt kapus mérkőzésekre csak az elengedhetetlenül szükséges személyek és ők is csak minimális létszámban engedhetőek be, a csapatok közvetlen közelébe. A stadionon belül a játékteret az öltözőkkel szigorúan el kell különíteni (sportzóna) a nézőtéri területtől. A sportzónába csak olyan személyek léphetnek be, akik közvetlenül a mérkőzés előtt elvégezték a koronavírustesztet, és az negatív volt. A nézőtéri zónába a média munkatársai, stadionüzemeltetők, nélkülözhetetlen kiszolgáló személyzet, valamint a klubvezetők és szponzorok képviselői léphetnek be. Nekik nem kötelező a teszt, de nyilatkozniuk kell a tünetmentességről, és be kell tartaniuk az előírásokat. A nézőtéri zónába is csak a minimálisan szükséges személy léphet be. Mindkét zónába előre összeállított lista alapján lehet belépni.

Az NB II-ben nincs bajnok, nincsenek helyezések, és nincsenek végeredmény alapján feljutók és kiesők sem. A záró táblázat 1. és 2. helyén álló csapatok jogosultak a 2020/21-es idényben az NB I.-es bajnokságba nevezésre. A záró táblázat 18., 19. és 20. helyén álló csapatok nem lesznek jogosultak a 2020/21-es idényben az NB II-es bajnokságba való nevezésre. Az NB III. sem folytatódik, a záró táblázat 1. helyén álló csapatok lesznek jogosultak a 2020/21-es idényben az NB II.-es nevezésre. A záró táblázatok utolsó három helyén álló csapatok, valamint a legrosszabb 13. nem lesz jogosult a 2020/21-es idényben az NB III.-as nevezésre. A 2020/21-es idényben az NB III.-ra azok nevezhetnek, akik a fentiek alapján nem kerülnek át másik bajnokságba, valamint az NB II. záró táblázatának 18. és 19. helyén álltak, a megyei I. osztályból feljutók és a 2020/21-es férfi felnőtt NB I.-es csapatok második egyletei.

Nem örülnek, de elfogadják a Magyar Labdarúgó Szövetség döntését

– Természetesen, a döntés értelmében, Somogyban is lezárult a megyei bajnokság összes csoportja – mondta Nemes Nándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség Somogy Megyei Igazgatóságának igazgatója. – Egyetlen dolgot kell még tisztázni, milyen edzéslehetőségeik lehetnek az amatőr együtteseknek.

Eldőlt, hogy az NB III. Nyugati csoportjában sereghajtó Balatonlelle kiesik, így a következő szezont már a megyei elsőosztályú labdarúgó-bajnokságban kezdheti meg.

– Nem örültem, amikor olvastam a Magyar Labdarúgó Szövetség határozatát – hangsúlyozta Bőzsöny János, a Greenplan Balatonlelle SE vezetőedzője. – Bíztam abban, hogy a bajnokság folytatásában sikerül bravúrokat halmozni és sikerül a bent maradás, de erre már nem kerül sor. Ezért is csináltunk végig egy kilenchetes felkészülést, ezért igazoltunk játékosokat. Sajnos, nem tudunk mást tenni, mint nyalogatjuk a sebeinket és tudomásul vesszük a szövetség döntését. Tudtuk, hogy ez a számunkra nem kedvező döntés is benne van a pakliban, de abban bíztunk, hogy felemelik az NB-s bajnokságok létszámát.

Az MLSZ döntése értelmében Somogyban a Kadarkút szerezte meg a jogot az NB III.-as részvétel kiharcolására, hiszen Pandur Ádám edző együttese vezette az első osztályú bajnokságot. – Elfogadjuk a döntést, de nem értünk egyet vele, mert sportemberek vagyunk, ezért azt szerettük volna, ha folytatódik a bajnokság és a pályán dőlnek el a helyezések – fogalmazott Pandur Ádám. – Mi annak is örültünk volna, ha végigmegy a pontvadászat, s esetleg a dobogón végzünk, hiszen az is történelmi sikernek számított volna. Az NB III.-ról még korai lenne beszélni, szombaton lesz egy egyeztetés a vezetőség és a játékosok között, akkor majd sok minden kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában