Fotók és videó!

2022.07.24. 17:46

Több mint tizenegyezren szelték a habokat a Balaton-átúszáson

Barabás Imre, a magyar nyílt vízi úszóválogatott tagja volt a leggyorsabb a 40. Lidl Balaton-átúszáson, a sportoló egy óra két perc alatt teljesítette a Révfülöp–Boglár közötti 5,2 kilométeres távolságot.

Molnár Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

– Már érkeznek az első úszók, még egy pillangótempó és már itt is vannak – hasított bele a balatonboglári Platán strand zsongásába a műsorvezető hangja. 

Nem meglepő, hogy a magyar nyílt vízi úszóválogatott tagjai, akiket Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere és Móring József Attila országgyűlési képviselő várt a kék szőnyegen, teljesítették elsőként a 40. Lidl Balaton-átúszást. A legjobb idő a férfiaknál Barabás Imréé volt, aki egy óra két perc alatt teljesítette a Révfülöp–Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távolságot, míg a hölgyeknél Vas Luca volt a leggyorsabb 1 óra 6 perces idővel. De igazából az eredmény nem sokat számított a nagy próbán, ezt hangsúlyozta Ra­sovszky Kristóf olimpiai ezüst­érmes, világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó. 

– Nagyon jólesett az úszás, de nyilván kicsit fáradtak vagyunk, hiszen az elmúlt két hétvégén versenyeztünk, s előtte volt a világbajnokság – mondta Rasovszky Kristóf. – Folyamatosan edzésben vagyunk, hiszen három és fél hét múlva esedékes az Európa-bajnokság. – Nem készültünk csúcsdöntésre, annál azért kicsit visszafogottabbak voltunk, s ez látszik az időeredményeken is, de nagyon élveztem, hogy itt lehetek és a Balatonban úszhatok. 

A kiváló sportoló nem tartja pontosan számon, hányadik nagy megméretésén vett részt, de azt mondta, körülbelül a nyolcadik lehet. – Ez egy kiváló edzéslehetőség, pláne azért, mert csak kevés alkalommal tudunk nyílt vízen tréningezni – tette hozzá. – Itt pedig egy kibójázott pályán, szervezett körülmények között lehet gyakorolni. 

– Mint veszprémi gyerek, a nagyszüleim Balatonfűzfőn laktak, nagyon sokat jelent nekem a magyar tenger – emelte ki. – Amikor csak tehetem, itt töltöm az időmet, valamilyen szinten ez az otthonom. 
Az idén is két kategória között, a hagyományos és a féltáv, között választhattak a résztvevők. Előbbi rajtja Révfülöpnél, utóbbié pedig Balatonbogláron volt, de mindenki a Platán strandon ért célba. A szervezők, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat hidegfrontot jósolt szombat délutánra, úgy döntöttek, előrébb hozzák a rajtot, s tizenegy után már senki sem indulhat útnak, illetve délután kettőre az összes indulónak be kell fejezni a megméretést. Utóbbit szerencsére nem kell betartani, hiszen a szél később érkezett, így mindenki be tudott érni. 

Volt, aki első alkalommal vett részt a nagy próbán, mint például Kisbán Zsófia, aki Budapestről érkezett, s versenyszerűen kajakozik. – Mindig is szerettem volna átúszni a tavat, amolyan bakancslistás terv volt, de eddig nem sikerül eljutnom, mert mindig ütközött valamelyik erőpróbámmal – fogalmazott. – Ráadásul az 5,2 kilométer pont megfelel nekem, mert a maratoni szakágban is körülbelül másfél órás távom van, azaz ez egy kiváló lehetőség a felkészülésre a szeptemberi versenyemre. Ha tehetem, tehát nem lesz más hivatalos elfoglaltságom, akkor jövőre is itt leszek. 
Az idén is lehetőség volt SUP-pal „áthúzni” a Balatont, s nagyon sokan választották ezt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő alkalmatosságot. 

– Körülbelül két éve SUP-ozok, s most éppen Balaton­kenesén nyaralunk, s ha már volt ez a lehetőség, akkor kihasználtam – mondta a miskolci Farkas Bence Lőrinc, aki öt éven át jégkorongozott, most pedig bokszol. – Sokat gyakoroltam a nagy próbára, pénteken is lenyomtam öt kilométert. Ötven perc alatt teljesítettem a Révfülöp–Balatonboglár közötti hosszt, ez vélhetően jobb az átlagnál. Ha lesz rá lehetőségem, jövőre is itt leszek. 

A jubileumi, 40. Lidl Balaton-átúszás rekordot döntött, hiszen soha ennyien nem neveztek még az eseményre. Összesen tizenkétezren gondolták úgy, hogy szervezett formában – úszva vagy SUP-pal – szelik át a magyar tengert, vagy vállalják a féltávot, végül 11 ezer 300-an álltak rajthoz. Magyarország 1073 településéről érkeztek próbázók, s szép számmal jöttek külföldről: negyvenhárom ország ötszáz úszója vállalta a nagy kihívást. Ahogy a szervezők ígérték, nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra, a kétszáz hajóból álló úszófolyosónak és a több mint ezer szervezőnek hála, minden fennakadás nélkül lezajlott az esemény. 

Azt, hogy mennyire ügyeltek a résztvevők biztonságára, jól példázza, hogy egy 51 éves férfi 500 méter úszás után kimászott az úszófolyosót biztosító egyik vitorlásra, mert rosszul érezte magát. Ezután eszméletét vesztette, a vitorláson tartózkodó család egyik tagja stabil oldalfekvésbe tette, miközben jelezték az egyik, épp ott haladó mentőhajónknak, hogy baj van. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik hajójának vezetője azonnal riasztotta az északi parthoz tartozó versenyhelyszínen szolgáló sürgősségi mentőhajót, mely pillanatokon belül ott termett, akkor a betegnek már sem keringése, sem pulzusa nem volt. Azonnal megkezdték az újraélesztést, mely sikeres volt, így stabilizálták a beteget még a vitorláson, majd sürgősségi mentőhajóval partra vitték, ahol átadták az Országos Mentőszolgálatnak.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában