Több száz gyerek sportolt a Magyar Parasport Napján

2024.02.22. 14:00

A lelküket és a testüket is megmozgatták

A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) idén immáron hetedik alkalommal szervezte meg a Magyar Parasport Napját. A rendezvényhez több somogyi intézmény is csatlakozott.

Klein Péter Nándor

Fotó: Lang Róbert

A Magyar Parasport Napján, a szemléletformálás céljából létrehozott Lélekmozgató programon hazánk valamennyi sportegyesületét, önkormányzatát, nevelési, oktatási, szociális és gyermekvédelmi intézményét, civil szervezetét, az óvodástól az egyetemista korosztályig arra invitálták a szervezők, hogy ünnepeljék együtt a magyar parasportot és hazánk fogyatékossággal élő sportolóit. Ehhez a Magyar Paralimpiai Bizottság és a FODISZ hasznos információkat és szakmai anyagokat biztosított, azonban a megvalósítás módját már a résztvevő szervezetek saját döntésére bízta, azzal a közös és változatlan céllal, hogy bizonyítsák, a magyar társadalom elkötelezett az egyenlőség, a sokszínűség és a befogadás mellett. A Lélekmozgató programhoz a somogyi fogyatékkal élő diákok sportjának egyik zászlóshajója, a kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ ebben az évben csatlakozott, mint a kaposvári helyszínek központja.

Magyar Parasport Napja
Fotó: Lang Róbert


– A hetedik alkalommal megrendezett parasport nap célja, hogy egy olyan szemléletformálás legyen, melyen keresztül felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindenkinek lehetősége és joga van sportolni Magyarországon és természetesen Kaposváron is – mondta kösztőjében Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere. – Örülök, hogy a Bárcziban fontosnak vélik, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a parasportolók is tudnak mozogni városunkban. Drukkolok azért, hogy újra paralimpikont adjanak az országnak! Szeretnénk, ha Kaposvár 2030-ra az ország legegészségesebb városa lenne, ezért is építettünk olyan sportpályákat, ahol mindenki tud mozogni.

Több sportot is kipróbálhattak

A Bárcziban, ahol több paralimpikon is koptatta az iskolapadot floorballban, ülő röplabdában, csörgőlabdában, kerekesszékes kosárlabdában, boccia-ban és akadálypályán bizonyíthatták ügyességüket a tanulók. A Somogy Megyei Duráczky József Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégiumban csütörtökön reggeltől ülőröplabda, aztán csörgőlabda bajnokságot rendeztek, míg a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskolája témanapot tartott Körmendiné Hajdu Gyöngyi tagintézményvezető-helyettes szervezésében.

Magyar Parasport Napja
Fotó: Lang Róbert


Vármegyénkben a Fogyatékkal Élők Somogy Váregyei Sportszövetségének fogja össze a parasportolókat. Bár a szövetség Ács Lajos főtitkár tragikus halálával átalakult, de a vezetők igyekeznek hűek maradni az egykori kiváló sportvezető emlékéhez.
– Lesújtott bennünket Ács Lajos váratlan halála, amely után hónapok teltek el, mire magához tért a szövetségünk – mondta Kovács Attila, Fogyatékkal Élők Somogy Váregyei Sportszövetségének elnöke – Úgy érzem, mostanra kiegyenesedtünk és próbálunk inspirálódni az elvesztéséből, megfelelni az általa magas színvonalon végzett sportszervezői tevékenységnek. Ennek jegyében szervezzük a megyei Diákolimpiai versenyeket a fogyatékkal élők oktatási intézményei számára. Továbbá felvettük a kapcsolatot a különböző fogyatékossági ágak megyei sportszervezetivel, illetve próbálunk nyitni a felnőtt fogyatékosok felé, ugyanis az ő sportolásuk a legkevésbé szervezett. Az iskolásokat, intézményi szinten könnyű megszólítani, azonban a felnőtteket már nehéz, érezzük, hogy nehéz fába vágtuk a fejszénket, hiszen többük már elszokott attól, hogy rendszeresen mozogjon.

– A közeljövőben a Balatoni Integrációs Nonprofit Kht. pályázatának keretén belül a Balaton-parton szervezünk öt rendezvényt a fogyatékkal élők számára – tette hozzá Kovács Attila. – Ebből az egyik egészen különleges lesz, ugyanis egy balatoni vitorlázást tervezünk.

 

Az olimpiai kvótáért száll harca Rajnics Benedek

Magyarország számára az idei év a hazai és nemzetközi sportesemények szempontjából is izgalmas lesz, hiszen olimpiai és paralimpiai játékokat rendeznek Párizsban. Utóbbira igen nagy eséllyel szerezhetet kvótát a Kaposvári Vízügyi SC fiatal, tizennyolc esztendős kajakosa, Rajnics Benedek. A KL3-as kategóriában versenyző, dongalábbal született sportoló májusban, Szegeden áll majd rajthoz a párizsi indulásért.
– A magyart már megkapta, de nagyon bízom benne, hogy a nemzetközi klasszifikációja is hamarosan megérkezik, így utazhatna a világbajnokságra, ami egyben egy olimpiai kvótaszerző verseny – mondta Faludy András, a Kaposvári Vízügyi SC vezetőedzője. – Emiatt egyből fejest kell ugrania a mélyvízbe, ráadásul az ő kategóriájában a sportolók csak pár másodperccel maradnak el az épektől, így fizikálisan és mentálisan a legjobb állapotban kell lennie. Az adottsága megvan, ha tehetségéhez fejben is fel tud nőni, akkor az ország egyik legjobb parasportolójává vállhat, ehhez azonban sokat kell még dolgoznunk. Szerencsére a családja is mindenben támogatja, bízom benne, élni fog a lehetőségeivel.
A kaposvári egyesületnél Rajnics Benedek az egyetlen parasportoló, s bár nem zárkóznának el attól, hogy többet is foglalkoztassanak, egyelőre erre nincs kapacitásuk.
– Más egy parasportolóval foglalkozni, hiszen nagyobb energia szükséges hozzájuk és több odafigyelés – mondta Faludy András. – Ő a legkevésbé sérült kategóriába tartozik, de a sérülése miatt a futóedzések nem jöhetnek szóba nála, így helyette ergométeren, biciklin tudjuk dolgoztatni, tehát differenciálni kell a csoportot.
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Versenysport Bizottságának elnökeként is sportágért dolgozó Faludy Andrástól azt is megtudtuk, hogy a para szövetségi kapitány, Hajdu Botond remek szakember, aki korábbi testnevelő tanárként remekül gardírozza a sportolók sorsát. Ez abban is megnyilvánul, hogy fejlődik szakág, hiszen míg a 2016-os olimpián két-három versenyzőnk harcolt egy paralimpiai kvótáért, addig mára ez a szám ötszöröződött.

 

Élni kell Halassy Olivér örökségével

Az Országgyűlés 2017. december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta a Kulturális Bizottság ötpárti kezdeményezését. Hivatalosan is országos napja lett a magyar sportnak, a magyar parasportnak, a magyar diáksportnak, és a módosító javaslat megszavazása után, a magyar siketsportnak. A Magyar Parasport Napját minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970-ben alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között. A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt, hogy az első, intézményesített sportszervezetet olyan legendák alapították meg, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka, Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte, és a Mozgásjavító tanárai, diákjai. A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelgett, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.
A magyarországi fogyatékosok sportjának visszatérő problémája, és egyben az Magyar Paralimpiai Bizottság egyik fontos feladata a legeredményesebb, legtehetségesebb parasport edzők pályán tartása, a sportág összehangolt és sikeres működését biztosító szövetségi kapitányok munkájának anyagi elismerése, és ezen szakemberek továbbképzése, magyarországi foglalkoztatása, valamint a munkavégzésükre vonatkozó egységes követelményrendszer kialakítása a célja a Halassy Olivér Programnak. A koncepció célja egységes és áttekinthető szabályozás kialakításának előkészítése a Halassy Olivér Programra és az annak keretében foglalkoztatott parasport edzőkre, sportági szövetségi kapitányokra vonatkozóan, akik a paralimpiai sportágak felnőtt korosztályaiban tevékenykednek. A Halassy Olivér Program létrehozásának és működtetésének elsődleges célja annak biztosítása, hogy a program keretében foglalkoztatott szakemberek a magyarországi fogyatékosok sportja eredményességének fenntartása és jövőbeni fejlesztése, valamint a magyar parasportolók érdekében idehaza kamatoztassák magas szintű szakmai tudásukat és tapasztalataikat, amelyhez megfelelő anyagi és társadalmi megbecsülés is társul.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában