Közélet

2011.11.15. 07:40

Életünk a kamerák előtt, könnyen sántíthat a Nagy Testvér

A szándék jogos, a megvalósítás jogszerűtlen több helyen is, ahol térfigyelő kamera működik.

Varga Andrea

Civilek és önkormányzatok is pályázhatnak térfigyelő kamerára a Leader programban. Nem ok nélküli a kiírás, hiszen a rendőrség a megmondhatója: a köztéri biztonsági kameráknak visszatartó ereje van a bűnözőkkel szemben. A működtetés azonban jogszerűtlen lehet. Nem mindenhol tudják ugyanis, hogy önkormányzat önállóan nem működtethet közterületen kamerákat. Kiderült: Somogyban is vannak települések, ahol sürgősen orvosolni kell a problémát.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata úgy tájékoztatott: a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerint valakinek a képmása, illetve a róla készített felvétel személyes adatnak, ezek készítése, rögzítése, valamint tárolása adatkezelésnek minősül. Személyes adat pedig akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárult, vagy törvény elrendeli.

A jelenleg hatályos törvényi szabályozás szerint tehát a közterületi térfigyelő rendszert kizárólag a rendőrség, vagy a közterület-felügyelet üzemeltetheti. Ha előbbi, akkor az önkormányzattal együttműködési megállapodást köt, ilyenkor a rendőrségnek kell az adatbiztonsági előírásokat teljesítenie. Fontos, hogy a térfigyelő rendszer szervere és a monitor csak olyan helyiségben lehet, amely megfelel az előírásoknak, és amit kizárólag a rendőrség használ, vagyis illetéktelenek nem ismerhetik meg mások személyes adatait.
Kisebb településeken viszont fejfájást okozhat, hogy nem kerülhet például az önkormányzat által használt helyiségbe a térfigyelő rendszer szervere és a monitora, pedig ha az adatbiztonsági feltételekre nincs garancia, akkor bukik a jogszerű üzemeltetés.

Megoldás lehet, és erről Hegedűs János nagyatádi rendőrkapitány is beszélt a csurgói kistérség polgármestereinek, hogy közterület-felügyeletet hoznak létre, akik üzemeltetik a szervert és a monitort, nekik kell az adatbiztonsági feltételeket megteremteniük.



Felmerült, lehetne kistérségi szinten is gondolkodni közterület-felügyeletben, akár egyetlen közterület-felügyelővel. Hegedűs János hangsúlyozta: visszatartó ereje van a térfigyelő kameráknak, sőt már a táblának is, amely ezek meglétéről tájékoztat a településen, és amúgy kötelező kihelyezni.
Utóbbi kapcsán a polgármesterek részéről felmerült: költségtakarékos, ám nem kevésbé hatékony lehetőség, ha csak tábla van, működő kamera nélkül...

Mindenesetre a rendőrség javasolja, hogy az önkormányzatok még a térfelügyeleti rendszerek tervezése előtt egyeztessenek az illetékes rendőrkapitánysággal, és csak a feltételek tisztázása után kezdjenek a kiépítéssel kapcsolatos projektbe.


Engedékenyebb szabályozás

Az idén júliustól egyszerűbb a társasházak kamerás védelme, ugyanis Jóri András adatvédelmi biztos javaslatára az Országgyűlés engedékenyebb szabályozást fogadott el. Korábban tömeges jogsértés volt jellemző a túl szigorú jogszabályok miatt, mivel a kamerák felszereléséhez minden tulajdonos hozzájárulására szükség volt. Ennek ellenére már ott is felszerelték a kamerákat, ahol a tulajdonosok túlnyomó többsége jóváhagyta azt. 2011. július 28-tól elegendő a közgyűlés 2/3-ának döntése a kamerarendszer telepítéséhez.


Nincs múltja a kameráknak

A térfigyelő kamerák egyrészt növelik az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét, másrészt nagyban segítik a rendőrség bűnmegelőző, bűnüldöző és felderítő tevékenységét – áll a Belügyminisztérium szakértői jelentésében. A különböző megfigyelő rendszerek használata nemzetközi szinten és Magyarországon is egyre elterjedtebb. Az 1990-es évek elejéig főleg az állami hivatalok, kiemelt országos intézmények, honvédségi területek privilégiuma volt a kamerás őrzés. Később elsősorban a pénzintézetek kezdtek el olyan kamerarendszereket kiépíteni, amelyek a belső és a külső tér figyelésére alkalmas hálózatot alkottak. Őket követték a nagyobb, külföldi érdekeltségű (e téren hagyományokkal rendelkező) cégek.

Címkék#Pusztakovácsi#Rinyakovácsi#balatonboglár#Somogyacsa#csákány#Kaposfüred#Libickozma#Somogybükkösd#Andocs#Választás 2010 - BALATONBOGLÁR#Sármellék#Kutas#Zselicszentpál#Nagybajom#Szenyér#Hajmás#Öreglak#barcs#Hollád#Bodrog#Somogyszil#Péterhida#Tab#Hetes#Szenta#Drávagárdony#Patca#Csoma#Szentborbás#Választás 2010 - NAGYATÁD#Balatonfenyves#Kapoly#Fonó#Csokonyavisonta#Balatonszentgyörgy#Nagycsepely#Kazsok#Pálmajor#Nyim#Újvárfalva#Nagyszakácsi#Ordacsehi#Nemeskisfalud#Nemesdéd#Sántos#Kötcse#Szabadi#Kaposvár#Rinyaújnép#Nagyberki#Szenna#gyékényes#Választás 2010 - KAPOSVÁR - 1#Balatonszabadi#Sávoly#Zákánytelep#Lábod#Som#Visnye#Gadács#Bárdudvarnok#Választás 2010 - KAPOSVÁR - 2#Tapsony#Somogybabod#Porrogszentkirály#Vése#Juta#Nagykorpád#Kisgyalán#Tótújfalu#Balatonújlak#Törökkoppány#Drávaszentes#Szorosad#Somogyjád#Baté#Magyaregres#Mike#Kiskorpád#Babócsa#Osztopán#Görgeteg#Gyugy#Simonfa#Zimány#Bolhás#Csömend#Nemesvid#Kaposkeresztúr#Vízvár#Somodor#Kaposfő#Buzsák#Kadarkút#Balatonszemes#Balatonvilágos#Inke#Kéthely#Fiad#Gamás#Somogytúr#Zics#Drávatamási#Zákány#Csurgónagymarton#Szőkedencs#Segesd#Rinyabesenyő#Somogyudvarhely#Gadány#Kaposhomok#Somogycsicsó#Porrog#Lengyeltóti#Kaposgyarmat#Sérsekszőlős#Kőröshegy#Beleg#siófok#Somogyaszaló#Iharos#Potony#Somogymeggyes#Rinyaszentkirály#Háromfa#zamárdi#Polány#Somogygeszti#Somogyvár#Szabás#Mosdós#Szentgáloskér#Böhönye#Heresznye#Porrogszentpál#Bedegkér#Somogysámson#Kaszó#Bőszénfa#Berzence#Nagyberény#Választás 2010 - SIÓFOK#Kelevíz#Szántód#Visz#Hegedűs János#Somogyzsitfa#Istvándi#bábonymegyer#Alsóbogát#Főnyed#Siójut#Komlósd#Szegerdő#Lad#Somogydöröcske#Kisbajom#Lulla#Taszár#Választás 2010 - MARCALI#Zala#Csombárd#Kaposszerdahely#Kereki#Nikla#Balatonmáriafürdő#Pusztaszemes#Kastélyosdombó#Teleki#Zselickisfalud#Bakháza#Igal#Balatonlelle#Fonyód#Balatonszárszó#Pogányszetnpéter#Balatonendréd#Cserénfa#Somogytarnóca#Balatonőszöd#Somogyaracs#Orci#Ráksi#Büssü#Pamuk#Patalom#Gige#Somogyfajsz#Marcali#Kaposújlak#Mezőcsokonya#Zselickislak#Kőkút#bálványos#Csurgó#Nágocs#Tengőd#Somogyszentpál#Vörs#Tarany#Felsőmocsolád#Kisberény#Jákó#Magyaratád#balatonföldvár#Szőlősgyörök#Gölle#Edde#Kaposmérő#Lakócsa#Gálosfa#Karád#Szilvásszentmárton#Miklósi#Szólád#Somogyszob#Balatonkeresztúr#Bonnya#Patosfa#Torvaj#Nagyatád#Ságvár#Rinyaújlak#Iharosberény#Somogysimonyi#Látrány#Mernye#Őrtilos#Hedrehely#Várda#Somogysárd#táska#Bolhó#Szentbalázs#Ecseny#Bélavár#Mesztegnyő#Kára#Somogyvámos#Kisasszond#Somogyegres#Ötvöskónyi#Hosszúvíz#Kisbárapáti#Kercseliget#Csököly#Darány#Tikos#Varászló#Hencse

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!