2019. 08. 16. 06:30 | [email protected]

Még nagyon gyerekcipőben jártak az angolszász „kocsmai” sportágak televíziós közvetítései, amikor először figyeltem fel egy olyan játékra, amelyet egy szokatlanul nagy méretű „biliárdasztalon” játszottak rengeteg golyóval. Azokból is különösen a piros volt sok.

Máig sem tudom, hogy akkor mi fogott meg, de ott ragadtam a képernyő előtt. Persze, először azt sem értettem, hogy miért rakják vissza a színes golyóbisokat, és miért csak a pirosak tűnnek el az asztal hat bőrzsebében. A számolást a közvetítés megkönnyítette, hiszen azt gyorsan megjegyeztem, hogy a fekete gömb hét pontot ér, a rózsaszínű hatot, a kék ötöt, és így tovább. Nem túl hosszú idő után már magam kerestem a tévé sugározta meccseket, különösen, amikor már tudtam, hogy ez a játék a sznúker.

Azt szinte biztosra vettem, hogy ebből is rendeznek világbajnokságot, ám a neveket még csak ízlelgettem, Steve Davis, Jimmy White… Eszméletlenül jó sznúkeresek voltak. Úgy terelgették a zöld posztón a játékszert, olyan természetességgel, hogy az ember csak ámult, bámult. Egy-egy remek ütés után a lassítások sokszor a fizika törvényeire rácáfoló golyómozgásokat örökítettek meg. Az évek során Jimmy White nőtt leginkább a szívemhez.

Hiszen az gyorsan kiderült számomra, hogy a sportág legendás fenegyerekét láthatom, és azt is érzékeltem, nem csupán nekem a kedvencem a Forgószél becenévre (is) hallgató Jimmy.

És ezen a hozzáállásomon az sem változtatott, hogy soha más sznúkerjátékos nem járt annyira sokszor annyira közel a világbajnoki cím megszerzéséhez, és soha senki más nem kapott ki annyiszor világbajnoki döntőben, mint ő. De ő játszotta ezt a játékot.

Amikor szegre akasztotta a dákóját, nagyjából akkor tűnt fel egy fiatal, haját meglehetősen furcsán félrefésülő tehetség. 2011-ben máris vb-döntőt játszott, de alulmaradt. Na, gondoltam, puff neki, már megint egy örök másodikat választottam kedvencnek. Szerencsére tévedtem, nagyot tévedtem. Judd Trump ugyanis az idén a csúcsok csúcsára jutott.

Megkérdőjelezhetetlenül hódította el a világbajnoki címet.

A meccset pedig Jimmy White szakkommentálta, aki Trump egyik megoldásánál csak ennyit mondott: ez volt a világ eddigi legjobb ütése. Azt hiszem, neki hihetünk. Sőt, ezt az állítást a sokszoros bajnok Ronnie O’Sullivan is megerősítette. Eközben – a napokban – Trump Kínában, az International Championship megnyerésével azt erősítette meg, hogy ragyogó győzelmei nem véletlenek.

Hozzászólások