Napindítónak tehénfejés és tojásvadászat

2023.07.01. 11:44

Belekóstolnak a falusi életbe a Konyhafőnök a Pajtatáborában

A tanyasi gazdálkodással ismerkednek egy héten át Kisbajomban a gyerekek Orbán Ágnes portáján, az Élő Pajtában.

Andricz Gabriella

A tizenévesek az állatgondozást, a növények ismeretét, a sütés-főzés alapjait sajátítják el a kisbajomi falusi pajtában. Tehén- és kecskefejéssel, tojáskereséssel indul a nap a falusi portán, ahol a tyúkok, kecskék mellett nyuszit és borjút is simogathatnak. A reggeli teendők után vajat köpülnek, majd egy nagy fateknő köré gyűlnek és a dagasztással ismerteti meg őket a házigazda. 

A barátságos borjú azt is hagyja, hogy simogassák a gyerekek. 

– Minden nap így indul a nap, mint egy régi hagyományos falusi háznál. Miközben dolgozunk, rengeteget mesélek nekik az állatokról és a viselkedésükről, hiszen a mai gyerekek legtöbbje már csak a tankönyvekből ismeri őket – mondta Orbán Ágnes, aki pár éve grafikus férjével a városi életet feladva, saját tapasztalataira építve kezdett álmai megvalósításába. Ma már állatokat tartanak Kisbajomban, sajtot készítenek, házias ételekkel várják a látogatókat. 

– A tábor ötlete már régóta megfogalmazódott bennünk, kezdetben a gyermekeim osztályát hívtuk – egy-egy hétre, ma pedig már Nagyatádról és a környékről, s Kaposvárról is érkeznek gyerekek. Idén három turnust tervezünk, és az a tapasztalatom, hogy mindenki nagyon jó élményekkel tér haza. Alapvetően azt szeretném megtanítani a gyerekeknek, hogy azok az ételek, amiket a boltban megvásárolunk, elkészíthetőek házilag is. Például készítettünk száraztésztát tyúktojásból, amit tésztaszelővel formáztuk. Az ebédhez valókat is a gyerekek készítik. Perec, almás pite, hamburgerzsemle is készült, és a parenyicakészítés rejtelmeibe is belekóstolhattak. A kötött program mellett mindig van lehetőség szaladgálásra, kergetőzésre is, de a tábor végére mindig összeáll a csapat. Itt nem lehet unatkozni, hisz mindig akad tennivaló a ház körül. Az állatokra mindig figyelni kell. 

Megbarátkoznak a falusi élet szépségeivel. 

Bejárják Kisbajom környékét, megismerik a falut és a vadon élő növényekkel is megismerkednek. Gombát szednek és közben a gombafajtákról tanulnak. – A táborból sok-sok recepttel térnek haza, és gyakran küldenek fotókat az otthon sütött finomságokról, aminek mindig nagyon örülök – tette hozzá Orbán Ágnes. 

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában