fejlesztés

2020.06.29. 09:00

Fejlesztéssel állítják kiszámítható pályára a Kapos Atlas jövőjét

A Kapos Atlas Kft. két új üzletágat hoz létre, valamint egy csaknem 500 millió forint értékű fejlesztési programot indít. Ha az új projekteket megkezdik, augusztustól visszaállhat az ötnapos termelés.

Harsányi Miklós

– Leépítés helyett erőteljes beruházási programot indítunk el – mondta a Somogyi Hírlapnak pénteken Horváth Árpád, a Kapos Atlas Kft. ügyvezető igazgatója. – Taggyűlést tartottunk a héten, ahol elfogadták a fejlesztési terveinket.

A koronavírus-járvány miatt az ipari vállalat eredetileg két hétre állt volna le, ám végül egy hónapig szünetelt a termelés. Májusban 20 dolgozótól kénytelenek voltak megválni, s mivel kevesebb megrendelést kaptak, ezért bevezették a négynapos munkahetet. Horváth Árpád kiemelte: mostantól több újdonságot vezetnek be, amely reményük szerint segíti a cég megerősödését.

Arról döntöttek, hogy két új osztályt hoznak létre. Az eddigi vevőkapcsolati mellett megalakul az önálló értékesítési csapat, ahol júliustól három szakember dolgozik, s a nyáron újabb munkatársakat toboroznak. Ezzel párhuzamosan létrejön a kutatási-fejlesztési osztály is. A program fontos eleme az a közel 500 millió forintos műszaki projekt is, melynek során többek közt CNC-berendezéseket, lézervágót és hegesztőrobotokat helyeznek üzembe. A gépbeszerzés előreláthatóan 2021 júniusáig lezárul.

– Két új üzletágat is elindítunk – mondta Horváth Árpád. – A hidraulikus eszközökön kívül mezőgazdasági szerszámgyártással is foglalkozunk majd. Bizonyos termékeket eddig külföldről szereztünk be, most ezt Kaposváron akarjuk elkészíteni.

Két új osztályt hoznak létre, munkatársakat toboroznak a nyáron

Az ügyvezető igazgató egyelőre nem kívánt részletes tájékoztatást adni az új fejlesztésről. Lapunknak azonban elmondta: a prototípus júniusban készült el, s jelenleg a berendezés tesztelése zajlik. Azzal számolnak, hogy októberre megszerzik az összes tanúsítványt, amely szükséges a sorozatgyártáshoz. Horváth Árpád aláhúzta: alapos és részletes tervezés előzte meg az új üzletágak indítását. Abban bíznak, hogy a megrendelések nyomán hamarosan ismét annyi dolgozónak – 320 embernek – biztosítanak megélhetést, mint a fénykorban. Ha az új projektek elkezdődnek, akkor augusztus elsejétől ismét visszaállhatnak az ötnapos munkahétre.

Horváth Árpád szerint 2022-re állhat vissza teljes mértékben a gazdálkodás. Bár pillanatnyilag heti négynapos munkarendben dolgoznak a munkások, ám a 12 fős mérnökcsapat ötnapos menetrend szerint látja el a feladatát.

– Ha a két új üzletág nem lenne, akkor számításaink szerint 2020-as árbevételünk csaknem 27 százalékkal – közel 1,7 milliárd forinttal – csökkenne – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

– Igyekszünk mindent megtenni a fejlődés érdekében és önálló, stabil gazdálkodással kívánjuk fokozatosan tovább bővíteni a termelést és az értékesítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában