Járványügy Somogyban

2020.06.01. 16:30

Mélyponton a cukor ára: növekedésben bízik a kaposvári cukorgyár

Tizenhárom éves mélyponton van a cukor nemzetközi ára, de a kedvezőtlen folyamat egyelőre nem érezteti hatását a megyei termelőknél. Ellenkezőleg, a kilábalás után már a növekedésben bízik a nagy hagyományokkal rendelkező somogyi cukoripar.

Kovács Gábor

A cukorra sokan stratégiai termékként tekintenek veszélyhelyzet idején. A járvány alatt hullámvasútra került az ágazat, ez megmutatkozott a kaposvári 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft. teljesítményén.

Kezdetben a vásárlók az alapvető élelmiszerekből, így cukorból is jelentős készleteket halmoztak fel, ami a márciusi forgalmi adataikban jól látszott: egyes termékeikből ugrásszerűen megnövekedett a kereslet. Azonban a járvány elleni védekezés miatt pékségek, cukrászatok, iskolák, éttermek zártak be, emiatt áprilisban visszaesett az értékesített cukormennyiségük 30 százalékkal. A korlátozások enyhítésével azonban lassan kezd újra éledezni a gazdaság, ez a májusi forgalmi mutatóikban már tetten érhető. Nem aggódnak a nemzetközi helyzet miatt sem.

– Igaz, hogy csökkent a cukor világpiaci ára, de ez nincs közvetlen vagy azonnali hatással a magyarországi cukorárakra – magyarázta Csajághy Gábor értékesítési és logisztikai igazgató. – A csökkenő világpiaci ár befolyásolhatja nálunk is a cukor árát, de nem rögtön. Amennyiben hatással lesz az itthoni árakra, az várhatóan nyár végén vagy ősszel következik be. Azonban ha az időjárás az idén sem lesz kedvező a cukorrépának, akkor nem várható nagy cukor­árcsökkenés.

A forint gyengülése az élelmiszeriparnak sem tett jót, így az áruházak polcain több termék ára emelkedett, és a cukor sem volt kivétel. Jelenleg a kristálycukor kiskereskedelmi polci ára a legtöbb helyen 229 forint kilónként, míg március előtt 209–215 forint volt.

Az 1. Magyar Cukor Manufaktúránál úgy gondolják, hogy a 2020-as évre tervezett 32 ezer tonna cukor értékesítését többé-kevésbé tartani tudják majd az év folyamán. Arra számítanak, hogy a forgalom a következő hónapokban várhatóan növekedni fog, hiszen a befőzési szezon lassan elindul.

Mindenki megtarthatta a munkahelyét a járvány alatt

Az 1. MCM Kft. 52 alkalmazottat foglalkoztat, és a válság miatt senkit sem kellett elbocsátaniuk. Fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy ezekben a nehéz időkben is megtartsák a munkatársaikat. A védekezésre is kiemelten ügyeltek: a járvány alatt 2 millió forint értékben vásároltak több ezer maszkot, gumikesztyűt és fertőtlenítőfolyadékot.

A járvány kezdetétől még szigorúbb rendelkezéseket vezettek be, gyakoribb a fertőtlenítés. Megoldották, hogy munkásaiknak ne kelljen tömegközlekedést igénybe venniük, 3 műszakos munkarendben dolgoztak azért, hogy egy időben minél kevesebben legyenek a munkahelyen. A cég hozzájárult a gyógyító munka támogatásához: a rendkívüli járvány­ügyi helyzetben félmillió forintot adományoztak a Magyar Önkéntességért és Adományokért Felelős Akciócsoportnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában