Járványügy Somogyban

2020.04.20. 11:30

A fesztiválszezon elmaradása a falvakon is nyomot hagyna

Évek alatt sok somogyi falu tett szert elismertségre a fesztiváljával, de az idei rendezvények sorsa bizonytalanná vált a vírus terjedésével. Több településen felvetődött, hogy a fesztiválokra kapott támogatásokat nem kellene-e a helyi járványügyi védekezésre fordítani. Az ötletet eltérően fogadták az érintettek.

K.G.

F.A.L.U.fesztiv‡l

Fotó: Lang Róbert

Kétezer embert mozgat meg a Zselic egyik legnagyobb rendezvénye, a bőszénfai lecsófesztivál. Kétséges, hogy az idén megtartják-e a vírus miatt.

– Optimista vagyok, annál is inkább, mert a kitűzött szeptember 19-ei időpontban talán a járványnak már nem lesz hatása, így a lecsófesztivált nem kell elhalasztani – felelte érdeklődésünkre Nyitrai István polgármester. – A véleményem szerint, ha a kis falvakban nem tudják megtartani a rendezvényeket, akkor a támogatásokat át kellene vinni a következő évre, mert a koronavírus után is kell legyen élet.

A településvezető rámutatott, hogy a 300-500 ezer forintos állami támogatásokat kulturális célra kapták, és a fertőtlenítőszerek árát az önkormányzatok ki tudják gazdálkodni. Bőszénfán félmillió forintért spájzoltak be vegyszerekből, ez elég lehet júniusig.

– Nem tartom jó ötletnek, hogy az idei rendezvényekre kapott támogatásokat bedobjuk a nagy kalapba, de természetesen ha a vírus miatt ez szükséges, akkor nincs apelláta – jelentette ki a polgármester, aki kormányzati segítségben is bízik, ha eldurvulna a járványhelyzet.

A június 9–12-re meghirdetett szilvásszentmártoni FALU fesztivál szervezésében március 8. óta megállt a jegy- és bérletértékesítés, szünetelnek a szponzorációs egyeztetések. Érthető, tartja a polgármester, hiszen egy vállalkozótól nem lehet elvárni, hogy kulturális rendezvényre költsön, amíg nem tudja, hogyan óvhatja meg a munkahelyét.

– Ebben a helyzetben be kell látni, hogy hiába kitörési pont a turizmus, most rendkívüli állapot van, és elsődleges az emberek védelme és a munkahelyek megőrzése – jegyezte meg Lengyel Gábor.

– Hogy lesznek-e a fesztiválok, az jelenleg hidegen hagyja az emberek többségét.

Több alternatíva van, ők most úgy készülnek, hogy megtartják a fesztivált, de jósolni nem lehet, hiszen júniusra várható a járvány tetőzése egyes előrejelzések szerint, és nem tudják, hogy mikorra csenghet le. A rendezvény költségvetése több forrásból tevődik össze: a saját erőn kívül kulturális pályázatokból, vállalkozói szponzorációkból és a jegybevételből. Ha bármelyik megrendül, a fesztivál sorsa labilissá válhat.

A rétesnapokat is elfelejthetjük

Nagy esély van arra, hogy nem tarjuk meg, egyre nagyobb esély, mondta szomorúan a mesztegnyői rétesfesztiválról Nagy László Péter. Minden évben július harmadik hétvégéjére esik a rétesek kavalkádja, ahol ha szép az idő, tízezer látogató is megfordul. Ilyenkor már meg kellett volna kezdeni a szervezést, de a bizonytalan helyzetben nem mertek nekifogni. A járványügyi védekezéshez nem tesz hozzá a rétesfesztivál bevétele, hiszen a hagyományőrző céllal megrendezett gasztronómiai összejövetelen a belépés ingyenes, ezért örülnek, ha nullszaldósra ki tudják hozni minden évben. Van elegendő forrás és tartalék az önkormányzat költségvetésében a vírus elleni küzdelemre, de ahogy a polgármester fogalmazott: nincsenek vastagon eleresztve az adóbevételt tekintve, ezért számítanak az állami segítségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában