Járványügy Somogyban

2020.04.17. 15:58

Hétszáz újabb ágyat szabadítottak fel a kaposvári kórházban

Összesen 32 krónikus beteget küldött haza a Kaposi Mór Oktató Kórház – közölte pénteken Moizs Mariann főigazgató. Az ágyak felszabadítása zökkenőmentesen történt és védőfelszereléssel is ellátták dolgozóikat. Mindössze egy koronavírusos beteget ápolnak a kaposvári kórházban.

Góz Lilla

Védőeszközökkel megrakott teherautó érkezett péntek reggel a Kaposi Mór Oktató Kórházba. Négyezer darab sebészeti maszkot, háromszáz homlokpántos arcvédőt és ötszáz teljes testvédő overált rakodtak ki. Nagy szükség van ezekre a felszerelésekre, hiszen már a Németh István fasor felőli bejárnál is teljes védőfelszerelésben fogadják a betegeket.

Mindenkinél lázat mérnek és egy állapotfelmérő lapot töltenek ki. Ebben a koronavírusra jellemző tünetekről is érdeklődnek. A napokban a kaposvári kórháznak is több ágyat kell felszabadítani arra az esetre, ha tömegével kell majd ellátni betegeket.

– A kaposvári kórházban, a marcali és mosdósi telephelyén 1256 ágy működik, péntekre 695 ágyat sikerült kiüríteni és 188 ágyon tudunk betegeket lélegeztetni – mondta el Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója. Megjegyezte: a megújult egészségügyi intézmény szerkezeti adottságai lehetővé tették a gyors ágyfelszabadítást, saját betegszállító szolgálatukkal gördülékenyen sikerült megszervezni az átcsoportosítást.

– Nagy hálával tartozom a kórház dolgozóinak, hogy összehangolt munkával sikerült az átszervezést végrehajtani és köszönöm a somogyi, kaposvári családoknak az együttműködésüket, mindösszesen 32 krónikus ápolási ágyon fekvő beteget kellett elküldeni. De nem hagyjuk őket egyedül, recepttel láttuk el őket és folyamatos kapcsolatban leszünk velük a telefonos konzultáció révén – tette hozzá Moizs Mariann.

A főigazgató kérdésünkre elmondta: a csütörtöki miniszteri döntés alapján a 65 évnél idősebb orvosok újra részt vehetnek a kórházi munkában. Köszönik, ha újra dolgoznak, de nélkülük is rendelkezésre áll kellő számban szakszemélyzet. Aláhúzta: minden krónikus beteget úgy bocsájtott haza a kórház, hogy a veszélyhelyzet elmúltával visszatérhetnek az intézménybe. A marcali telephelyről mindössze három beteget bocsájtottak haza, akiknek az önkormányzat segít a szociális gondozás keretein belül. Kettőszáz krónikus és hospice ágyon fekvő beteg maradhatott az egészségügyi intézményben.

 

Egy koronavírusos beteget ápolnak

– Jelenleg egy koronavírusos beteget ápolunk a kaposvári kórházban, aki továbbra sincs lélegeztető gépen – mondta el Moizs Mariann főigazgató. Hozzátette: az északi szárny 360 ágyából 240 ágy alkalmas lélegeztetésre, a szabaddá tett 188 ágynál további lélegeztetési egységeket alakítanak ki. A belgyógyászati, onkológiai és tüdőgyógyászati betegeket a belgyógyászati tömbben helyezték el, a műtéti tömbben pedig a sebészeti és urológiai problémákkal küzdőket ápolják. A sürgősségi betegellátó centrum egy részében akut légúti belépési pontot működtetnek teljesen elkülönítve. Itt a koronavírus gyanús betegeket fogadják. Megjegyezte: nagyon hálás azoknak az egyesületeknek, kamaráknak, civil szervezeteknek, akik segítették milliós támogatásokkal a kaposvári kórházat. Továbbra is szabályozottan, minden biztonsági szempont betartása mellett fogadják az adományokat, amelyeket a dolgozók támogatására és a betegek biztonságára fordítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában