Járványügy Somogyban

2020.04.24. 08:30

Karanténfotókat várnak, amelyekből egyszer majd filléres emlékek lesznek

Védőmaszkban siető járókelők, bezárt üzletek, feliratok: a korábban hihetetlennek tűnő környezet ma már a megszokott valóságunk képeihez tartozik. Egy idő múlva azonban ezek emlékekké, majd kordokumentumokká válnak. A megyei múzeum újkortörténeti gyűjteménye várja a filléres emlékeinket a járványról.

Kovács Gábor

Négy gyermek, apa és anya a jól ismerős szájmaszkban. A fotó róluk akár ma is készülhetett volna, mégis a múlt század eleji spanyolnátha idején örökítette meg a családot a fotográfus. Ezzel a fényképpel indította a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum az újkortörteneti gyűjteményének legújabb kezdeményezését, hogy felidézze: korszakokon át ismétlődhetnek a történeteink.

Most rendkívüli időket élünk, hiszen világméretű járvány sújtja az emberiséget. A kijárásban, mozgásban korlátozottan azonban mindannyian mást és mást veszünk észre a megyénk különböző pontjain élve. A gyűjteménygyarapítástól vezérelve a múzeum felhívással fordult az érdeklődőkhöz: manapság szinte mindenkinek van okostelefonja, s a pillanatok lefényképezhetők, a kép nyelvén könnyen megragadhatók. A témához kapcsolódóan várják a felvételeket, érdekes szövegeket. Varga Éva, kaposvári történész-muzeológus szívügye az újkortörténet és az ehhez kapcsolódó tárgyak.

– Tudjuk, hogy az emberek régen is megküzdöttek hasonló járványokkal, ilyen volt a spanyolnátha, a torokgyík, a tbc – sorolta Varga Éva. – Ma ez már történelem, de családok őriznek erről emlékeket, fotókat. Kézenfekvő volt az ötlet, hogy a koronavírus-járványról is gyűjtsük össze, amit lehet. Magyarországon én vagyok ennek a gondolatnak a kezdeményezője.

A történész-muzeológus a járvány kitörése óta szintén otthonról dolgozik, mint annyian. Ha kimozdul bevásárolni, órákat tudna fotózással tölteni, mert annyi érdekességet vesz észre, állítja. A kedvencei a kaposvári üzletek szokatlan járványügyi feliratai és a járdára festett figyelmeztetések. De gyűjtik a vírushelyzethez kapcsolódó mémeket, híreket, rendelkezéseket is. Szeretnék, ha arról is jönne visszajelzés, ki hogyan éli meg a mai helyzetet. Hozzátette: a szegényebb rétegekből is kaptak jelentkezéseket, azoktól, akiknek hamar fogynak a tartalékaik.

A járvány mindannyiunkat érint, félünk a betegségtől, attól, hogy mi lesz velünk és szeretteinkkel. Van, akiket szétszakít egymástól a kór, például idős szülőket és gyermekeket.

Varga Éva naponta látogatta az idős édesanyját, de a járvány az ő élethelyzetükbe is beleszólt. A történész-muzeológus azt tapasztalja a környezetében, hogy vannak 80–90 évesek, akik nem ijednek meg a vírustól, nem félnek, mert átélték a második világháborút, 56-ot. Az idősek azonban fegyelmezetten otthon maradnak, amíg a család bevásárol számukra.

Varga Éva napjai leginkább úgy telnek a koronavírus-járvány idején, hogy otthon rendezi és szerkeszti a beérkezett fotókat, dokumentumokat. Ebben segít egy kollégája, aki rendkívül ügyes a számítástechnikában. Egymásnak küldözgetik át az internetes bejegyzéseket, azzal a címszóval, hogy te láttad ezt? S mostanra már a napi online beszélgetésbe sokan bekapcsolódnak más településekről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában