Járványügy Somogyban

2020.06.20. 09:00

Visszacsinálnák a végeken a járványügyi menetrendet

Kevesebb vonat jár a mellékvonalakon június 6-a óta, mert a járványveszélyre reagált a vasúttársaság. Az ott élők azonban attól tartanak, hogy lassú sorvadásnak indulhat a mellékági vasúti hálózat. Somogyban a Nagyatád és Somogyszob, a Gyékényes és Barcs, valamint a Tab és Siófok közötti szakasz érintett.

Kovács Gábor

A járvány előtt a Somogyszob és Nagyatád között járó személyvonatokon iskolába igyekvő diákok, munkába tartó alkalmazottak, kórházba beutalt betegek, valamint hivatali ügyeket intézők alkották az utasközönséget, sőt a nagyatádi szombati piacra látogatók is tele kocsit töltöttek meg. Ez a forgalom értelemszerűen nagyon visszaesett a járvány idején. Az enyhítések után újra növekedésnek indulhat az utasszám, de már csak a vonatpótló autóbuszokon.

– 16 vonatpár közlekedett Somogyszob és Nagyatád között, ebből mindössze egy maradt meg – mondta Ormai István, Nagyatád polgármestere. – Szerintem a MÁV így nem ér el megtakarítást, mert továbbra is számottevő a tehervonatok forgalma, és a pályát is karban kell tartani. Egyébként nemrég újították fel a vonalat, talpfákat cseréltek. Somogyszobra egy alsóbbrendű közút vezet, ami kényelmetlen, nem ideális a buszközlekedésre, a fel- és leszállás sem optimális.

Ormai István levelet írt Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárnak, hogy állítsák vissza a korábbi közlekedési helyzetet.

A járványhelyzettel kapcsolatos veszélyhelyzeti intézkedések következtében a MÁV-START belföldi utasforgalma 2020. március 15. és május 15. között körülbelül 70 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakának teljesítményétől, a nemzetközi forgalom pedig minimálisra csökkent. Egyelőre bizonytalan, hogy mikorra közelíti meg az utas­szám a koronavírus-járvány előtti időszakban mért adatokat. A korlátozások fokozatos feloldása, a védekezés új szakasza lehetővé tette a vonat- és buszközlekedés újjászervezését. Június 6-tól több vasútvonalon ideiglenes járványügyi menetrend lépett életbe, a járatok egy része helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Ennek megfelelően naponta csak egy vonatpár közlekedik Nagyatád–Somogyszob között (38-as vasútvonal), illetve naponta két vonatpár közlekedik Gyékényes–Barcs között. (60-as vasútvonal). A Kisbárapáti–Tab–Siófok szakaszon egyes vonatok rövidebb útvonalon haladnak, több járat helyett pótlóbuszok indulnak.

Szükség esetén felülvizsgálják a döntéseket

Megkerestük a MÁV Zrt. kommunikációs szolgálatát, hogy megtudjuk, állandósuló átalakításról van-e szó, vagy visszaállítják-e esetleg az eredeti menetrendet. A vasúttársaság, a megrendelő minisztériummal közösen, folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a járatok utasforgalmát, felelte érdeklődésünkre a MÁV. Szükség esetén felülvizsgálják a pandémiás készültségben alkalmazott ideiglenes járványügyi menetrendeket, rugalmasan alakítva a biztosított kapacitásokat. Hogy a helyzetet felmérje, a vasúttársaság folyamatosan figyelemmel kíséri a pótlóbuszok és a párhuzamos útvonalakon közlekedő helyközi buszjáratok utasforgalmát. Az eddigi mérések szerint az érintett vonatok átlagos utasforgalma nem éri el a 10-et, sőt 11 vonal esetében legfeljebb két utast jelentett. A MÁV hozzátette: az országos fővonalakon viszont a vasút gyorsabb és versenyképesebb eljutást biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában