Járványügy Somogyban

2020.09.03. 09:00

Forgalmas volt a somogyi határszakasz a hazatérők miatt

Hatalmas volt a forgalom a hétvégén a letenyei határ­átkelőhelyen, sokan tértek haza idő előtt a külföldi nyaralásból. Barcsnál és Berzencénél is többen lépték át az országhatárt.

Marosi Gábor

Röszke 2020.08.06. Ideiglenes biztonsági határzár fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

A rendőrség adatai szerint: az augusztus 29–30-i hétvégén, a somogyi határátkelőkön csaknem kétezren léptek be Magyarország területére. A Zala megyei Letenyén ennél lényegesen nagyobb volt a forgalom. A közúti és az autópálya-határátkelőn két nap alatt 71 ezren fordultak meg, a Horvátországból hazatérő turistáknak pedig több mint egy órát kellett várakoznia belépéskor.

Azért torlódott fel a kocsisor, mert sok magyar érkezett haza a tengerparti nyaralásból, és szerettek volna még szeptember elseje, éjfél előtt átlépni a határon. Aki ugyanis ezután érkezik Magyarországra, annak két hétre karanténba kell vonulnia, amit két negatív teszttel válthat ki. Egy neve elhallgatását kérő olvasónk elmondta: két hetet akartak pihenni Horvátországban, de az intézkedések miatt egy hét után megszakították nyaralásukat. A 14 napos karantént, illetve a két teszt költségeit nem tudták vállalni.

A szerencsésebbek azonban a tervezett nyaralási idő minden percét kiélvezhették. Mlinorics Noémi Olaszországban nyaralt családjával. A kaposmérői édesanya elmondta: minden évben külföldre mennek, így vírus ide vagy oda, nem volt kérdés, hol töltik az idei vakációt. Kiemelte: az olaszok nagyon fegyelmezettek, és szinte mindenhol előírták a kötelező maszkhasználatot, még a strandon is. Hozzátette: a szigorú szabályok ellenére mindenkinek mosolyt látott az arcán.

Van, akinél belefért a teszt ára is

Akadnak, akik nem foglalkoznak az intézkedésekkel, és a szigorú szabályok ellenére is elutaznak külföldre. Wimal Morapitiye, az egyik utazási iroda vezetője elmondta: tavaly­hoz képest lényegesen kevesebben indulnak el nyaralni, de akik külföldre látogatnak, vállalják, hogy miután hazaérkeznek, saját költségen megcsináltatják a koronavírustesztet. Kiemelte: visszaesett a forgalmuk, de azért idén is sikerült több utat szervezniük. Nyáron főleg Görögországba utaztak a magyarok, most pedig az egzotikus helyeket keresik, például Dubajt vagy a Maldív-szigeteket. Wimal Morapitiye hozzátette: vannak olyan légitársaságok, akik csak úgy engedik fel az utasokat, ha bemutatják a negatív tesztet.

Segítségre várnak a kisebb irodák

Solymos Gábor, egy másik utazási iroda vezetője úgy fogalmazott: az elmúlt hónapokban nem sokan tértek be hozzájuk, a szeptember elsején életbe lépett szigorú szabályok miatt pedig vélhetően ezután már senki. – Ezzel a lépéssel a teljes szektor helyzete ellehetetlenült – hangsúlyozta Solymos Gábor. – Innentől fogva természetesnek tarjuk, hogy a kormány kompenzálja például az utazási irodákat, hiszen a működésünk alapvető feltétele szűnt meg ezzel. Várjuk az azonnali egyszeri vagy a folyamatos, hosszú távú segítséget, hiszen így lehetne életben tartani a bajban lévő idegenforgalmi szektort. Fontolóra kell venni mindenkinek, hogy a kialakult helyzetben ideiglenesen bezárja az irodát, mivel nincsen bevétel – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában