Járványügy Somogyban

2021.03.31. 14:00

Amit lehet, a tesztek előtt harcba küldenek

Van olyan szakember, aki szerint a protokoll hiányzik a koronavírus elleni küzdelemből. Míg a kórházaknak megvan az eszközük és a gyógyszerük a harchoz, addig a háziorvosok némelyike úgy érzi, mintha kissé magukra maradtak volna.

Turbéki Bernadett

– Annak ellenére, hogy sikeresnek vélem a módszerem, nem érzem, hogy bárki megerősített volna szakmailag, hogy tényleg jó úton járok – mesélte megkeresésünkre Mangó Gabriella. A Gyöngyösön praktizáló, de a világhálónak köszönhetően országszerte ismert háziorvos-természetgyógyász az elmúlt időszakban számtalan lehetőséget megragadott, hogy az általa bevetett Covid-ellenes terápiát megismertesse a szakmával. – Október óta próbálom sürgetni, hogy legyen egy munkánkban segítő protokoll, amely szerint valamennyi háziorvos eljárhat – tette hozzá a doktornő, akinek eddig egy betege sem került 90 százalékos oxigénszaturáció alá. Úgy véli, a kezelésnek köszönhetően.

– Kevés páciensem került kórházba, s szerintem a gyógy­módom segítségével a betegnek nagyobb esélye van elkerülni a kórházat. Csupán a tapasztalataimat szeretném megosztani a kollégákkal – mondta a gyógyító, aki a covidosokkal azonnal azitromicin-tartalmú antibiotikumot szedet. A koronavírus az immunrendszert támadja meg, amelynek következtében pont azok a baktériumok kezdenek szaporodni, amelyek a kórokozó sejtekbe jutását segítik. – Mire a betegnek az első tünetek után beigazolódik, hogy pozitív a tesztje, megtörténhet egy hirtelen állapotromlás. Emiatt azonnal kezelni kellene – mondta a doktornő.

A gyöngyösi doktornőtől függetlenül hasonló, úgynevezett komplex terápiát javasol egy kaposvári gyógyszerész is, aki számtalan fórumon beadta már javaslatait, ám egyelőre nem kapott visszajelzést.

– A koronavírus nagyon alattomos betegség. Van, akin szinte tünetmentesen megy át, ám ez lehet, veszélyesebb, mint akinek köhögéssel, komoly tünetekkel jelez a kór. Míg a súlyosabb lefolyású esetekben a beteg megkapja a szükséges gyógyszereket, addig az enyhébb tüneteseknél csupán később derül ki, hogy nagyobb a baj, mint gondolták – mondta Tóthné Kalota Veronika kaposvári gyógyszerész. – A koronavírus nem a tüdő betegsége! A keringési rendszert, az ereket teszi tönkre szinte észrevétlenül. Aki a terápia alatt szed vérhígítót vagy értisztítót is, jobb eséllyel küzd majd a „posztcoviddal”– mondta. Olyan gyógyszercsomagot állított össze, amely a betegség első pillanatától, már a pozitív teszt igazolása előtt is bevethető.

– Nem olcsó ez a terápia, az biztos, de eddig hatékonynak bizonyult. 80–90 éves betegek jeleztek vissza, hogy meggyógyultak – mesélte a gyógyszerész, aki szintén azt szeretné, hogy az amúgy is leterhelt háziorvosok munkáját egy bevált protokollal segítsék.

– Az általam összeállított gyógyszercsomagban a kezdeti stádiumban jól alkalmazható Favipiravir és az azitromicint tartalmazó antibiotikum, amelyek vénykötelesek. Az összes többi akár előre beszerezhető a házipatikába. A pakkot „5Vé”–nek neveztem el, mert van benne vényköteles, vény nélküli orvosság, tartalmaz vitamintuningot, váladékoldót, és vérhígítót is – mondta a patikus, aki szeretné megkönnyíteni a betegek dolgát.

– Jó volna egy konzultációs lehetőség, ahol feltehetik a kérdéseiket, mert mire hazaér a hozzátartozójuk a gyógyszerrel, az általunk adott információk jelentős hányada elvész. Össze kellene gyűjteni a visszajelzéseket, és a legjobb terápiát közkinccsé tenni – világított a problémára. A terápiájára egy nap alatt háromezren kattintottak azon az internetes oldalon, ahová feltette javaslatait a gyógyuláshoz.

Olyan orrspray-t javasol használni, amely körbe vonja a vírust, és lefegyverezi. Száj- és torokfertőtlenítőkkel csökkentené az esélyét, hogy az alsó légutakba kerüljön a kórokozó. Kaloba cseppet és echinaceát javasol, amelyekből egy másfél literes ásványvízbe kilencvenet cseppentve lehet napközben iszogatni.

Tóthné Kalota Veronika online tanácsadáshoz készített olvasnivalót és videót is a patika közösségi oldalára.

Fotó: Lang R.

 

Gyors segítség nélkül kevés az esély

A háziorvosok leterheltek, gyakran csak sokára tudják felvenni a telefont. Akik az oltásokra várnak, addig is szeretnék biztonságban tudni családtagjaikat.

– Sajnos azzal szembesülünk, hogy az orvosok ugyanabban a kérdésben mást és mást nyilatkoznak, így gyakran a beléjük vetett hitünk is meginog – mondta Makó Beáta, aki emiatt bizonytalanságot érez. – Amíg megkapjuk az oltást, nagyobb biztonságban éreznénk magunkat, ha tudnánk, hogy a vényköteles gyógyszerekhez a lehető leggyorsabban hozzájuthatnánk, mert nem mindegy, hogy egy sziklát akkor állítunk meg, mielőtt belendül a hegytetőről, vagy amikor már lavinaként zúdul alá – tette hozzá a családanya abban bízva, hogy ha baj van, be tudja szerezni a szükséges gyógyszert és a mellé javasolt antibiotikumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában