Ez történt 2023-ban

2024.01.02. 11:00

Közelebb került a Balaton, új buszok járják az utakat

Horgászverseny a Balatonnál, újranyitott a csökölyi posta, megépítették a vör­si betlehemet. A vármegye minden szegletében történt valamilyen érdekesség a negyedik negyedévben.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth_Levente

Október elsejéig tartott az állattartók legnagyobb fesztiválja, a KÁN, melyre 30 ezren látogattak el. Tíz helyszínen szervezett programokat a Liszt Ferenc Zeneiskola a zene világnapján. A Carpsoul Hungary csapata nyerte a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászversenyt (NBBH). Az október eleji egyhetes megmérettetésen 150 csapat versengett. 

Átadták a kaposvári zöldfűtőművet. A beruházáshoz több mint 4 és fél milliárd forintot biztosított az állam. Megnyitotta kapuit a Szent Fausztina Irgalmasság Háza, ahol testi, lelki és szellemi gyógyítást kínálnak. Az új postapartneri program keretében Csökölyben nyílt meg a 100. posta októberben. 

Huszonkét új autóbuszt állítottak forgalomba Somogyban az ősszel. A járművek kulcsait Lázár János miniszter hozta el Kaposvárra. Átadták a 67-es út Látrányt elkerülő szakaszát. A több mint 10 kilométeres 2x2 sávos út építése 28,5 milliárd forintba került. Múzeumi raktárrá alakult át az egykori Pécsi utcai Általános Iskola néhány helyisége és tornacsarnoka. Az épületekbe a Rippl-Rónai Múzeum gyűjtemény-anyagának egy része került át. Idén is elkészült a Somogyi Hírlap Top 100-as kiadványa. A vállalkozások a nehéz év ellenére is jól teljesítettek. Bevételük meghaladta a 2475 milliárd forintot. Zsidó menekültek százai érkeztek a Balatonhoz. A családokat az egykori balatonőszödi kormányüdülőben szállásolták el. 

Két napig sztrájkoltak a busz­sofőrök decemberben. A munkabeszüntetés miatt sok száz járat maradt ki Somogyban. Törtek az autók az első igazi téli napon december elején. A Balatonhoz is ellátogatott Joulupukki. A lappföldi Mikulás a hideg régióból hozta el a meleget a tópartra. Elkészült Európa legnagyobb templomban épített betleheme Vörsön. A helyiek több mint ezer munkaóra alatt építették fel az 50 négyzetméteres alkotást. Átadták a teljesen felújított régi kaposvári levéltár és egykori börtön épületét decemberben. Az intézményt a Rippl-Rónai Múzeum használja. Elkészült a marcali légimentőbázis, melyet 785 millió forintból hoztak létre. Szerkesztőségünkben járt az űrbe készülő kaposvári orvos. Schlégl Ádám három magyar társával várja azt, hogy egyikük 2025-ben kijusson a világűrbe.

Megfestették az Adria gyöngyszemét

Két somogyi tűzoltó is részt vett a Firefighter Combat Challenge világbajnokságon Amerikában. Ifjabb Bodó László és Kiss János Floridában versenyzett. Vízre tettek egy óriástököt Bőszénfán. Keresztes Martin 270 kilogrammosra érett zöldségét megfaragták és alkalmi hajót készítettek belőle. Fénybe csomagolták az Adriai-tenger gyöngyszemét a kaposvári fényfestők. A FényHangár alkotói meghívással jutottak el Dubrovnikba a Lumiart fényfesztiválra. Kaposvárra költözött egyetlen napra az Országos Gaming Expo. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában