siker

2018.04.17. 17:23

Versekkel, mesékkel emlékeztek Mátyás királyra

A 2018-as Mátyás király-emlékév tiszteletére Bécsben rendezett vers- és mesemondó versenyen vettek részt a szennai és a nagyszakácsi gyerekek.

Kovács G., Lőrincz S.

A rendezvény célja az Ausztriában élő magyarok nyelvi és kulturális örökségének megőrzése. Az Ausztriai Magyar Pedagógiai és Kulturális Központ szervezte a megméretést az Ausztriában és annak határain túl élő magyarok számára, óvodás kortól felnőttekig. Több mint 300 versenyző 15 kategóriában versenyzett, három helyszínen. Az eredményhirdetés a bécsi Magyar Nagykövetségen volt.

A Hunyadi Mátyásról szóló megemlékezésre az anyaországból, Felvidékről, Erdélyből, a Vajdaságból és Ausztriából érkezett gyermekek érkeztek. Magyar nyelvű versekkel, mesékkel idézték fel a nagy uralkodó alakját.

A szennai Fekete László Általános Iskolából öt tanuló utazott ki a versenyre. Két előkelő helyezést sikerült megszerezniük. A hatodik osztályos Váradi Emma a korcsoportjában az első helyen végzett, míg a szintén hatodikos Sugár Levente második helyezést ért el. Felkészítő tanáruk Vargáné Skoda Valéria. Valamennyien meghívást kaptak arra a versenyre, amelyet 2019-ben rendeznek majd.

A versenyeken a somogyi nevelőszülői gondoskodásban, illetve gyermekotthonban nevelkedő diákok is sikerrel szerepeltek. Krénusz Istvántól, a nagyszakácsi gyermekotthon szakmai vezetőjétől megtudtuk: a színpadra lépőket a versenyhelyszínek hangulata is inspirálta, hiszen Bécs történelmi belvárosában zajlott a megmérettetés, amelyet Perényi János, Magyarország ausztriai nagykövete nyitott meg, s felolvasták Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének levelét is.

Korcsoportjában első helyezést ért el a nagybajomi nevelőszülőknél élő Bozsoki Csilla és Bozsoki Tünde – felkészítőjük Bunyevácz Istvánné –, akik közösen adták elő Pothurszky Géza A három bakkecske című meséjét. Mátyás király és a szállásadó cigányok című népi mondával próza kategóriában első lett a Nagyszakácsi Gyermekotthon és Általános Iskola tanulója, Kovács Ivó Milán, akit Kőműves Józsefné készített fel. A második helyezést a mesztegnyői nevelőszülőknél nevelkedő Orsós Katalin kapta Móra Ferenc A kolozsvári bíró című meséjének tolmácsolásáért. Horváth Lászlóné készítette fel a versenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában