Csoóri Fesztivál

2022.06.11. 16:34

Szerte a Kárpátokban egyszerre csendült fel a magyar ének

Népzenétől és táncolt volt hangos a Ropolyi-tó és környéke a hétvégén. Első alkalommal szervezték meg a Kárpát-medencei Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált a Zselic szívében. Az egész napos programon 23 somogyi együttes mutatkozott be.

Marosi Gábor, [email protected]

Közös énekléssel és körtánccal vette kezdetét az első Csoóri-fesztivál szombaton a Ropolyi-völgyben. A Kárpát-medence 30 helyszínén Csíkszeredától Körmendig, egyszerre több mint 20 ezer néptáncos, népzenész, hagyományőrző mutatta meg milyen komoly kulturális erőt képvisel a magyar népművészet.

Merczel István, a fesztivál megyei főrendezője, a Somogy Megyei Néptáncszövetség elnöke elmondta, azért is szervezték meg az eseményt az egész Kárpát-medencében, hogy a 2017-ben elindult Csoóri Sándor Program eredményeit bemutassák a népművészettel és néphagyománnyal foglalkozó együttesek. A somogyi fesztiválra a Balatontól egészen a Dráva síkjáig érkeztek, gyermek, ifjúsági, felnőtt és időskorú csoportok, összesen 470-en. A fesztiválzenekar a Somogy Zenekar volt. Merczel István kiemelte, azért a Ropolyi-völgyet választották helyszínül, hogy az érdeklődőknek megmutassák milyen szoros kapcsolatban van egymással a természet, az ember és a népművészet.

Vránics Eszter a barcsi Boróka Táncegyüttes táncosaként és a nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület művészeti vezetőjeként vett részt a fesztiválon. Lapunknak elmondta, a Csoóri-program nagyon sok élmény adott mindkét egyesületnek. A támogatásból viseletek készültek és több programot is sikerült megvalósítaniuk. Hozzátette, a népművészeti fesztiválra felcsíki és bukovinai koreográfiákkal készültek.

Fejes Gergő, Kis Dominik, Kustos Violetta és Sárközi Borbála Siófokot, azon belül is  a Balaton Táncegyüttest és a Siófoki Művészeti Iskola Szakajtó csoportját képviselték. A fiatalok Ipoly-menti táncokat mutattak be, amelyet egy hosszabb koreográfiából ragadtak ki. Érdeklődésünkre elmondták, nekik és többi társuknak is sokat jelent a népművészet, fiatalon kezdtek el táncolni és azóta is töretlenül ápolják a hagyományokat.

A Csoóri-fesztivál részeként a Szent Hubertusz Kápolnánál istentiszteletet is tartottak. A résztvevők a természetért, a fenntartható életért és a Kárpát- medencei magyarságért imádkoztak. Több kiegészítő programmal is készültek a szervezők. A „Helyi termelők udvaránál” kézműves ételeket, italokat és termékeket lehetett vásárolni. Bemutatkoztak a Somogy megyei népművészek, a kápolna melletti tájházban pedig Tóth György „Variációk irtókapára” című kiállítás lehetett megtekinteni. 

 

Megőrzik a megye hagyományait

A fesztiválhelyszínt a SEFAG Zrt. biztosította az együtteseknek. Pintér Ottó erdészeti igazgató ünnepi köszöntőjében elmondta, hatalmas megtiszteltetés az erdészet számára, hogy egy ilyen rangos eseménynek adhat otthont. A fesztivál díszvendége Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke volt. Beszédében kiemelte, hálás a részvevőknek azért, hogy Somogy megye hagyományait, a zenét, a táncot és más művészeti ágakat továbbvisznek és megőriznek. Hozzátette, fontos összhangba hozni a természetet és a néphagyományokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában