Sonline.hu videó

2023.06.18. 19:15

Csiky-piknikkel zárta a társulat az évadot

Színházi piknikkel és évadzáró társulati üléssel vett búcsút az idei teátrumi szezontól a Csiky Gergely Színház és Kulturális Központ Nonprofit Kft. A következő évad előadásairól is szó esett.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Fülöp Péter színház­igazgató a vasárnapi színházi pikniken ismertette az eltelt évad főbb számait: a 2022/2023-as évadban 8 bemutatójuk volt, 246 előadást tartottak, közte 12 vendégelőadást, színészeik és dolgozóik összesen 36 900 percet álltak a színpadon vagy segítették a háttérmunkát. Összesen 63 500 néző látta az előadásaikat, ez 92 százalékos látogatottságot jelentett. Még 8 nyári előadás vár rájuk Balaton környéki színpadokon, ahol 4 ezer nézővel számolnak. 

Az évadzárón az is elhangzott, hogy Cselényi Nóra jelmeztervező két rangos díjban részesült a közelmúltban, legutóbb a Dömötör-díjat vehette át munkájáért. Minden évben gyarapítják a színház örökös tagjainak névsorát, idén a vezetőség Csorba Mari súgónak ítélték oda az elismerést. 

Hüse Csaba színművésznek szavazták meg a Komor-gyűrűt, az év színésznője Török Saca, színésze Sarkadi Kiss János lett, a Fogaskerék-díjat Szíjj Zoltán díszítő érdemelte ki.

A Csiky Gergely Színházra mindig jellemző volt, hogy minőséget adott Kaposvárnak, mondta Szita Károly polgármester, aki vendége volt az évadzáró ülésnek. A működésről szólva megjegyezte, hogy a jelen állás alapján a mostani télre nem kell korlátozó intézkedéseket bevezetni az energiaszámlák miatt. A következő évad is sok különlegességet tartogat, hiszen gyermekszínházi biennálét tartanak, a tervek szerint Kaposváron lesz az országos színházi évadnyitó, és ha Vidnyánszky Attilával meg tudnak állapodni, nálunk lehet az Országos Színházi Találkozó is. 

Mészáros Tibor, a színház művészeti vezetője nagy vonalakban ismertette az új évad állomásait is. Már megkezdődtek Molière Képzelt beteg című színművének olvasópróbái Zakariás Zalán rendezésében. Ezután a Csoportterápia című zenés komédiát állítja színpadra Márkó Eszter. Januárban Csehov Sirálya következik, majd áprilisban Zerkovitz Csókos asszony című operettjét láthatják a nézők Mészáros Tibor rendezésében. László Miklós Illatszertár című darabját Kelemen József rendezi. 

A gyermekelőadások közül Varró Dániel–Presser Gábor Túl a Maszat-hegyen című művének novemberben lesz a bemutatója, és a Kamarában az Ezeregyéjszaka meséinek átiratát Sarkadi Kiss János rendezi. Szintén a Kamarában Karinthy Ferenc Dunakanyar című egyfelvonásosát mutatják be, valamint visszatér Rajkai Zoltán rendező, aki Ilja Iljics halálát dolgozza át. Hupli címmel saját gyártású pöttöm­előadást tart Székely Andrea báb- és csecsemőszínházi művész. Szintén saját gyártású produkció lesz a Szivárványban az I love you című musical Kéri Kitty rendezésében. 

Nézőcsúcsot döntött a fesztivál 

A közművelődés szélesebb repertoárját kapta meg feladatként a színház az önkormányzattól, ezért a teátrum munkatársai a rendezvény- és fesztiválszervezésből is kivették a részüket. Erről szólva Fülöp Péter színházigazgató megemlítette, hogy a Rippl-Rónai Fesztivál az idén 32 ezer látogatót jegyzett, és ezzel megdöntötte minden korábbi rekordját. Jövőre 50 ezerre emelnék a nézőszámot, és külföldi előadót is terveznek hívni, hogy a Rippl-Rónai Fesztivál a régió meghatározó fesztiváljává nőhessen, mondta az igazgató. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában