Somogyi Nyugdíjasok

2023.08.09. 14:00

Magukról mesélnek a somogyi nagyasszonyok

A napokban került ki a nyomdából a patalomi központú Főnix Nagyasszonyok Egyesületének tizenöt éves múltjáról szóló kötet, amelynek születéséről Porkoláb Lászlóné elnök beszélt lapunknak.

Varga László

– Már a tizedik évfordulón felmerült a gondolat egy nagyobb kiadvány megjelentetésére, végül jobbnak tartottuk azt a mostani jubileumra időzíteni – mondta. – Amikor a pandémia után ismét előtérbe került a megvalósítás ötlete, sok bátorítást kaptunk. többek között országos és vármegyei képviselőktől és a közvetlen környezetünktől is. 

A pénzt elsősorban pályázat útján sikerült előteremteni, ugyanakkor az utóbbi pár évben igyekeztünk tartalékot is képezni erre a célra. S ami talán a legfontosabb: Puskás Béla személyében végtelenül segítőkész ember állt mellénk, aki az anyagrendezés mellett a könyv szerkesztését is magára vállalta – idézte fel az előzményeket az elnök. Bár a könyv végül egyéves csúszással készült el, azonban annál impozánsabbra sikeredett. A látványos borító, a figyelemfelkeltő cím – Szárnyaló Főnix – az egyesület múltjához méltó megjelenést kölcsönöz a 151 oldalas kiadványnak, tartalmát tekintve pedig minden lényeges információt tartalmaz a somogyiként induló, de ma már nemzetközivé bővült szervezetről. 

A köszöntőt Witzmann Mihály országgyűlési képviselő írta, amelyben kiemelte: az egyesület révén egy olyan alulról szerveződő, lelkes, elhivatott és összetartó csapat jött létre, amelynek tagjai képesek voltak arra, hogy közösségépítő céljaikat sikeresen megvalósítsák. Puskás Béla az egyesület tevékenységét a részére átadott dokumentumok alapján egyértelműen magas színvonalúnak értékelte, kiemelve a vezetőség, azon belül is Porkoláb Lászlóné munkásságát. 

A kiadványban olvasható a főnixmadár legendája, a mitikus lény a korai keresztény kultúrában a feltámadás és az örök élet jelképeként terjedt el. A kötetben pedig a hangulatos beszámolók és a színes fotók révén megelevenednek a tizenöt év legfőbb történései; felejthetetlen kirándulásokról, nagyasszonyi díjátadókról és jól sikerült rendezvényekről is képet kaphatnak az olvasók. Szó esik a kötetben az egyesület kapcsolatrendszeréről, megszólalnak támogatók, nem utolsósorban pedig a legilletékesebbek, a nagyasszonyok mesélnek önmagukról, vallanak arról, hogy mit jelent számukra a közösség, és hogy miként élték meg a díjátadót. 

Végül a szervezet működésébe is betekinthetnek az érdeklődők, zárásként pedig Szádeczky-Kardos György és Kosztolányi Dezső elmúláshoz kapcsolódó versén még a fiatalabbaknak is érdemes elgondolkodni… 

Az egyesületet kezdetektől fogva irányító Porkoláb Lászlónéról Puskás Béla emlékezik meg a kiadványban. 

Nagyok közt első

Porkoláb Lászlóné megalakulása óta vezetője a Főnix Nagyasszonyok Egyesületének, amely a legrangosabb díjat adja a vidéken és határainkon kívül társadalmi munkát végző nőknek – írja Puskás Béla. – Munkáját mindenütt elismerés és megbecsülés övezi, kiváló kapcsolatokkal rendelkezik, és őszinte barátokkal, amely a mai világban rendkívül nagy kincs. Munkájával nemcsak az egyesületnek, hanem falujának, Patalomnak is jó hírét kelti. Porkoláb Lászlóné nagyasszonyi múltja azonban az egyesületnél jóval régebbi keletű. Erről ő így vallott a könyvben: „22 évvel ezelőtt a patalomi polgármesteri munkámért kaptam nagyasszonyi díjat az akkor még inárcsi székhelyű országos Főnix szervezettől, amelynek a munkájában is részt vettem, és amely 2006-ban megszűnt. A következő évben alakult az akkor még csak somogyi egyesület.” 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában