Somogyi sportlegek

2023.07.03. 11:57

Hat évet vártunk a röpis aranyra

Világbajnokot köszönthettünk, újra elhódította a bajnoki címet a Fino-Kaposvár férfiröplabda-csapata. Kézis öröm és bánat, miközben több ismert somogyi sport­embert is az utolsó útjára kísértünk – talán így lehetne tömören összefoglalni 2023 első félévének (sport)történéseit.

Fenyő Gábor

Szakítunk az eddig megszokott, év végén esedékes hagyományos somogyi sportlegek összeállításunk közlésének módjától. Az első félévben ugyanis annyi fontos esemény történt – s nagyon bízunk abban, hogy a második félévben is fog –, hogy egyetlen anyagba képtelenség lenne belepréselni. Így aztán inkább félévente adjuk közre összeállításunkat. 

Akiktől fájó szívvel búcsúztunk 

Az ismert és népszerű somogyi sportemberek közül elsőként a január utolsó napjaiban 74 éves korában Ágfalvi Mihály hunyt el, aki tagja volt az 1975-ben NB I.-be jutott legendás Kaposvári Rákóczi FC-nek. Őt követte február második felében a 78 esztendős dr. Totth László, aki két évtizeden át vezette elnökként a Kaposvári Adorján SE uszonyos és búvárúszó csapatát, majd pár nappal később elhunyt egy másik neves orvos, a 68 éves dr. Néber Árpád is. Június 19-én vettünk végső búcsút az 53 éves Tóth Norberttől, aki a Juta–Toponár megye egyes mérkőzésen a pályán, illetve a jutai öltözőben lett rosszul. Rá öt napra az összesen 13-szoros (magyar, cseh és osztrák) motokrosszbajnok 31 éves Szvoboda Bencét temették el szülőhelyén, Balatonberényben – stílszerűen a temetésén részt vevők vastapsa és beindított versenymotorjának a hangja kíséretben. A rajtszámát visszavonultatták, vagyis többé senki nem indulhat 521-es számmal. 

Aki(k)re büszkék vagyunk

A kaposvári Jámbor János Franciaországban a Moseile hajózási csatornán rendezett veterán, senior és mozgássérültek horgász-világbajnokságán csapatban aranyérmes lett. A segítője – aki egyben a fia is –, Jámbor Dávid szintén aranyérmet kapott. 

Akik a csúcsra értek

Hat­évnyi szünet után újra a Fino-Kaposvár férfi röplabdázói hódították el a bajnoki címet. A bajnoki alapszakaszt csak az ötödik helyről kezdhették, vagyis mind a negyed-, mind pedig az elődöntő, akárcsak a finálé idegenben kezdődött. A korábbi döntőkben is a bajnoki címvédő Bp. Pénzügyőr SE volt az ellenfél. Most viszont az elődöntőben találkozott egymással a két csapat, az aranymeccseken pedig – ahol az újonc Székesfehérvári MÁV Előre SC-Foxconn volt az ellenfél – mind a két kaposvári mérkőzésen új nézőrekordot regisztráltak az Arénában. Soha nem fordult elő korábban, hogy két­ezren – vagy még talán annál is többen – szurkoltak volna. 

Akiktől többet vártunk

A Kometa Kaposvári KK férfi kosarasai egészen biztos, hogy lényegesen sikeresebb és eredményesebb szezonban bíztak, mint amilyenre végül sikeredett a 2022/2023-as idény. Végül a 12. helyen zárták a bajnoki szezont, amire már hosszú évek óta nem volt példa. 

Akik nagyon befutottak

A balatonboglári székhelyű Nemzeti Kézilabda Akadémia utánpótlás-csapatai taroltak. Előbb mind a leányok, mind pedig a fiúk elhódították az V–VI. korcsoportos (középiskolás) diák­olimpiai bajnoki címet. A NEKA csapatai a bajnoki pontvadászatban a kiemelt utánpótlás-bajnokságokban voltak érdekeltek, s itt is begyűjtöttek három aranyat: a leányok az U19-et és az U17-et nyerték, a fiúk pedig a 16 éveseknél lettek bajnokok, míg a 20 éveseknek ezüst, a 18 éveseknek pedig bronz jutott. 

Akiknek nem jött/jön össze

Már a bajnokság folyamán is érezni lehetett, hogy valami nagyon nincs rendben a Siófok KC női kézicsapatánál. Ettől függetlenül új játékosok – és új edző – szerződtetését jelentették be, ám NB I.-es licenc hiányában nem indulhatnak a legmagasabb osztályban; csak az NB II.-ben, vagyis a harmadosztályban rajtolhatnak majd. Ezzel viszont a NEKA járt jól, lévén mint legjobb kieső ők foglalhatják el a siófokiak megüresedett helyét az élvonalban. 

S akiknek nagyon bejött

A 2022/2023-as tanévben a középiskolásoknál a boglári kézisek mellett még a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium futsalcsapata feszíthetett büszkén a dobogó legtetején. Hatalmas meglepetés volt a diák­olimpiai győzelmük, mondhatni a semmiből törtek elő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában