24°
26°
14°

„Menedzserként nem vagyok senki konkurenciája”

Az augusztus végi évadnyitó társulati ülésen váratlanul lemondott Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója. Utódának december 31-ig ideiglenesen az eddigi produkciós és gazdasági igazgatót, Fülöp Pétert nevezték ki.

– Tizennégy hónapja valóban nem erre, hanem gazdasági és produkciós igazgatónak szerződtem a színházhoz – felelte Fülöp Péter. – Vagyis vegyes érzésekkel fogadtam, amikor felkértek, de elsősorban megtiszteltetésnek éreztem a feladatot.
– Többek között Komor István, Zsámbéki Gábor, Babarczy László, Znamenák István, Schwajda György örökébe lépett…

– Magamban én is végigfuttattam a névsort, s ezért is mondtam: óriási megtiszteltetés ért. Még ha a helyzetem azért más, mint az övék, hiszen csak ideiglenesen töltöm be a posztot.

– Nem ijedt meg?
– Nem az a típus vagyok. Ráadásul kedvelem a kihívásokat.

– De mégiscsak művészi előképzettség nélkül kell irányítania egy színházat.

– Kérdés, egy nonprofit kft. élére milyen vezető kell? A színház prózai részéhez valóban nem értek, de ezt elmondtam a társulatnak is. Viszont jelenleg ez a kisebb része a feladatnak. Az évad kész, a korábbi felkérések élnek, számíthatok a szakértőkre is, ráadásul az elődöm sem szakadt el teljesen a teátrumtól. Próbaidőszakban amúgy is a rendezőké a karmesteri pálca.– Meg sem nézi a készülő-formálódó előadásokat?

– Dehogynem, számos olyan feladat van, amit gazdasági igazgatóként nem kellett ellátni!

– Instruál is?

– A véleményemet természetesen elmondom. Észrevételeket, melyeket bárki tehet, aki lát egy darabot.

– Azért máshogy hangzik, hiszen mégiscsak az igazgató mondja. Tényleg, sokat gondolkodott a felkérésen?

– Nem engedte a helyzet dinamikája. Emellett úgy éreztem, felelősséggel tartozom a társulatnak és a színháznak.

– Lehetett volna nemet is mondani?
– Mint mindenre… De magammal nem tudtam volna elszámolni, ha nem vállalom. Talán az elmúlt 14 hónap munkája is közrejátszott, hogy rám esett a választás. Ám ha nem éreztem volna a kollégák támogatását, nem mondok igent.

– Egyelőre negyed évre tervezhet. Mi a legfontosabb feladat?
– A gördülékeny napi működés biztosítása, valamint, ha lesz költözés, annak lebonyolítása.

– Lesz?
– Nem vagyok jós, de a jelenlegi információk alapján: igen.

– Mennyit hallottam ezt az elmúlt tíz évben…
– Úgy tűnik, nincs visszaút, hiszen két hete egy kormányinfón Lázár János bejelentette, megvan rá a pénz, s hamarosan a feltételes közbeszerzési eljárás is lezárul. Persze tudom, az utolsó pillanatban is bármi felülírhatja a terveket.

– Sok helyről hallani, azért tűnik biztosnak, hogy lesz felújítás, mert emiatt kellett mennie Rátóti Zoltánnak. A döntéshozók nem vele képzelték el a rekonstrukciót.

– Ennek nincs semmi alapja! De nem is akarok pletykákra reagálni. Ott voltam, amikor először beszélt a távozási szándékáról Szita Károly polgármesternek, szóval nem kell kombinálni, az eset mögé látni semmit. Ezt amúgy a kecskeméti országos színházi évadnyitón is elmondtam mindenkinek, aki érdeklődött.

– Érdekes lehetett egyedüli „civilként”…

– Nyíregyházán tavaly óta a gazdasági igazgató vezeti ideiglenesen a színházat. Sőt, ha jól tudom, a pályázaton is indul.

– Akkor máshogy kérdezem: hogyan fogadták?

– Támogató szavakkal.

– Ha 14 hónapja, amikor átjött Pécsről tudja, így alakul a folytatás, belevágott volna a kaposvári kalandba?
– A „Mi lett volna, ha…” kezdetű mondatoknak nincs értelme…

– A Csiky előtt volt bármi kapcsolata a színházi világgal?

– Jártam előadásokra. Egyetem alatt pedig szerveztem is színházlátogatásokat.

– Jogász-közgazdász végzettséggel kevesen fordulnak a művészvilág felé.

– A nonprofit kft. is egy cég, melyet vezetni kell.

– Mégis inkább színészek, rendezők állnak a teátrumok élén, nem menedzserek.
– És utóbbi annyira ördögtől való? Szerintem egyszerűen túl kell lépni a konvenciókon.

– Azért aki a színházi világból érkezik, vélhetően könnyebben szót ért a művészekkel, mint aki az üzleti életben szocializálódott. Itt a lelkekre is legalább annyira figyelni kell, mint az anyagiakra.

– Való igaz: nem egyszerű. És nem is titkolom, voltak vitáim, s bizonyára lesznek is. De úgy gondolom, az értelmes vita előrevisz. Ráadásul ne degradáljuk le annyira a művészvilágot, hogy nem értik meg, mire, miért van szükség!

– Eszembe sem jutott! Sőt!

– Egy színháznak ugyanúgy költségvetéssel kell dolgoznia, mint egy cégnek vagy éppen egy önkormányzatnak. S be kell férni az adott anyagi keretek közé. Ha ehhez változtatni kell, ahogyan én is tettem, a másik félnek el kell fogadnia.

– Ez nem feltétlenül megy zökkenőmentesen…

– Minden változás konfliktusokkal jár. De az akkori határozatlan helyzetben lépni kellett, mert olyan volt a gazdasági helyzet.

– Most minden rendben? Mert hallani ilyen-olyan tartozásokról.
– Fizetési határidőn belüliek akadnak. Ha mást is hallott, az már rosszindulat. Persze néhány napos csúszások előfordulhatnak, de nem gazdasági okokból, hanem a feladatok feltorlódása miatt. Elvileg nem is lehetnek anyagi gondjaink, hiszen meglehetősen pesszimista üzleti terv készült. Nézőszám-csökkenésre készültünk például, s az élet ezt, sajnos, vissza is igazolja. Időarányosan kevesebb bérletet adtunk el, mint tavaly, ugyanis sokan a költözés miatt bizonytalankodnak. De nem fogunk hazudni senkinek, ha rákérdez, a színházban vagy az Agórában fut ki az évad.

– Csakhogy, ha csúszik a költözés, simán elviheti a következő évadot is. De még az azutánit is.

– Most erre mit mondjak? Kihívásokkal teli időszakot élünk, törekszünk majd jól reagálni rájuk…

– Színházszakmai szempontból sem egyszerű a helyzet, hiszen a bizonytalanságra nehéz ideszerződtetni művészeket. Az Agóra mégsem színház…
– Idehaza egy hatvanezres városban nem hiszem, hogy akad két olyan épület, ahol kompromisszumok nélkül lehet színházat csinálni. Kaposváron szóba került a Szivárvány, a hajdani Latinca művelődési ház, valamint az Agóra. Utóbbi esetében kaptunk rá forrást, hogy átalakítsuk valamennyire, de természetesen így sem színházépület. Nincs például zsinórpadlás. Viszont a hang- és fénytechnikánkat jelentős részben átvisszük, vagyis mindent megteszünk, hogy valódi színházat tudjunk csinálni. Reméljük, a nézők megértik és tolerálják a helyzetet! De a székek például biztosan kényelmetlenebbek lesznek,. mint a Csikyben.

– Nem hiszem, hogy ezen múlna bármi, hiszen ott is csak két éve komfortos a nézőtér…
– A színészek, rendezők felé fontos visszacsatolást jelentene, ha a nézők kitartanának mellettünk. Mert egy jó előadás elvileg színpadfüggetlen.

– A társulat hogyan éli meg a változásokat? És most nem feltétlenül a felújításra gondolok…

– Ilyen rövid idő alatt még nem kaptam érdemi visszajelzéseket. De hozzá vannak szokva a változó körülményekhez.

– Az elmúlt évek valóban megedzették őket… A hangulat sem lett jobb? Mert mostanában elég zord volt a légkör…

– Hozzám még senki sem kopogtatott be ezzel. De nyilvánvaló, akadnak, akik örülnek Rátóti Zoltán távozásának. Mások pedig nem. Azt azonban nem tudom megítélni, s nem is az én tisztem, hogy a többség vagy a kisebbség érez-e így.

– Arról azért bizonyosan hallott, hogy szakmai és emberi konfliktusokkal terhelt évek állnak a társulat mögött.

– Nem olyan vezető vagyok, mint az elődöm, más a helyeztem és a feladatom. Egy színházban már az is konfliktusnak számít, ha ketten egy darabról vitatkoznak, én viszont nem vagyok művészember. Menedzsernek szegődtem ide anno, s ha fel is kell majd oldanom esetleges művészi összezördüléseket, még jól is jöhet, hogy más szemszögből látom a kérdést. És persze az sem hátrány, hogy mindenki tudja, senkinek sem vagyok a konkurenciája, hiszen nem fogok rendezni vagy színpadra lépni…

 

Fülöp Péter

2004-ben érettségizett Pécsen a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában.
2007–08-ban a pécsi önkormányzatnál volt gyakornok.
2010-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, majd a közigazgatási jogi tanszéken lett óraadó, emellett a rektori hivatalban ifjúsági titkár.
2013-ig az egyetem doktori iskolájának hallgatója. Az utolsó évben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban kutatóként tevékenykedett, majd a PTE jogi karának marketing referense lett.
2014-ben végzett MBA-szakon a PTE közgazdasági karán. Ügyvezetői tanácsadóként az Erzsébet Szállodás Nonprofit Kft.-nél dolgozott.
2015-ben a PTE Jubileumi Projektirodának projektmenedzsere, majd a Csiky Gergely Színház produkciós és gazdasági igazgatója lett.
2016 szeptemberétől a teátrum megbízott vezetőjeként dolgozik.

Tizenegy új produkció a színházban


Nagyszínpad

Bereményi Géza: Shakespeare királynője Galambos Péter szeptember 23.
Szörényi–Bródy–Sarkadi–Ivánka: Kőműves Kelemen Bozsik Yvette november 4.
Agatha Christie: Az egérfogó Kelemen József december 16.
Cooney–Chapman: Kölcsönlakás Méhes László  március 10.
Nyikolaj Koljada: A Chanel-lány Bérczes László április 7.

Stúdió
Németh Ákos: Babett hazudik Németh Ákos október 28.
Marie Jones: Kövek a zsebben Zakariás Zalán január 15.
Robert Williams: Luk és Jon Fándly Csaba április 15.
Kerékgyártó István: Rükverc Lendvai Zoltán április 16.
Gyermek- és ifjúsági előadások
Kästner–Béres–Novák: A két Lotti Kőváry Katalin szeptember 15.
Lázár Ervin: Négyszögletű kerek erdő Tóth Géza december 6.
Az előadásokra bérletek és jegyek a színházi jegyirodában váltható.

Nehéz idő­szak
Így él most Hosszú Katinka és új szerelme
Fehér Zulu / 18 perce
Meghalt Johnny Clegg
A hatvanhat évesen elhunyt énekes a közelmúltban fejezte be világkörüli búcsúturnéját.
Gyász
Soha el nem múló fájdalommal és szeretettel emlékezünk LÁSZLÓ FERENCNÉ Benedek Jolán halálának 5. évfordulóján. Szerető férje, fia, menye, unokái: Timi, Tomi, dédunokái: Dani, Nóri, szerető testvére Géza és családja valamint szerettei
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt idő arra, el kellett indulni.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy STAGL JÓZSEFNÉ Jakab Éva kaposvári lakos 71 évesen elhunyt. Temetése július 19-én, pénteken, 14.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló fia és unokája
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy SCHULCZ JÁNOSNÉ barcsi lakos 91. esztendejében csendesen elhunyt. Temetése július 18-án csütörtökön 16 órakor lesz a barcsi Béke utcai temetőben. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SUTYOR JÁNOSNÉ Komáromi Ilona öreglaki lakos 78 éves korában elhunyt. Temetése július 18-án, csütörtökön, a 9 órai gyászmisét követően az öreglaki temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KRAUSZ JÓZSEF életének 91. évében elhunyt. Temetése július 19-én a 15 órai szentmisét követően a Somogybabodi temetőben lesz. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FÖLDES LÁSZLÓ kaposmérői lakos 66 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése július 19-én, pénteken, a 10 órai gyászmisét követően lesz a kaposmérői temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló gyermekei
"Véget ért szenvedésed, Szívedben nyugalom. A miénkben, kik itt maradtunk, El nem múló fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TOMBOR NÁNDORNÉ Magyar Magdolna volt sávolyi lakos 79 éves korában türelemmel viselt hosszú betegség után elhunyt. Temetése július 17-én, a 13.15 órai gyászmisét követően lesz a sávolyi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Drága jó szívét, dolgos két kezét áldd meg Atyám, S én megköszönöm, hogy Ő lehetett az én Édesanyám." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZŐKE JÓZSEFNÉ Pálinkás Ilona életének 85. esztendejében csendesen elhunyt. Temetése július 18-án, csütörtökön, 14 órakor lesz a Szennai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Minden külön értesítés helyett. Szerettei
"Nem hal meg az, ki szerettei szívében él tovább." /Thomas Mann/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RÁCZ BÉLA cipész mester 79 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása július 18-án, csütörtökön, 14.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Szeretett édesapám KÁLMÁN LÁSZLÓ 82 éves korában örökre itt hagyott bennünket. Temetése szülőfalujában, Somogyudvarhelyen lesz július 16-án, a 10 órai gyászmisét követően 11 órakor. Lányod, vejed, unokád
Fájdalommal tudatjuk, hogy MAGYAR JÁNOS a Textilművek volt művezetője volt Kaposvár Szombathely utcai lakos életének 85. évében elhunyt. Temetése július 15-én, hétfőn, 14.30 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Apai gondoskodásával tovább él családja szívében. Gyászoló szerettei
KOVÁCS LÁSZLÓ és KOVÁCS ZOLTÁN volt szőlősgyöröki lakosok hamvait július 18-án, csütörtökön helyezzük örök nyugalomra a szőlősgyöröki temetőben. A szertartás 9 órakor misével kezdődik. Minden külön értesítés helyett.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TAKÁCS LÁSZLÓ Kaposvár, Cseri úti lakos 65 éves korában váratlanul elhunyt. Utolsó útjára július 16-án, kedden, 15.30 órakor kísérjük a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik búcsúztatásán részt vesznek, együttérzésükkel gyászunkban osztoznak. Gyászoló családja
"Oly hirtelen elrabolt a halál, Szívünkben örök fájdalmat hagytál." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy KOMÁROMI RÓBERT bodrogi lakos 53 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése július 15-én, hétfőn, a 9 órai gyászmisét követően 10 órakor lesz a bodrogi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászolja: szülei, testvére és a rokonság
"Elfelejteni téged nem lehet, csak meg kell tanulni élni nélküled.” Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, drága édesanyánk és nagymamánk GERGELY JÓZSEFNÉ Tálos Rozália somogysárdi lakos, 70 éves korában szíve örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása július 16-án, kedden, 11 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Szerető családja
"Üres az udvar, üres a ház, Hiába várunk, nem jössz haza már." Fájó szívvel emlékezünk TÓTH JENŐNÉ Szűcs Éva halálának első évfordulóján. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, Átölel a csend és a szeretet." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GŐGÖS GYULÁNÉ Kárpáti Éva volt kaposvári lakos 76 éves korában elhunyt. Temetése július 16-án, 10 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy GYARMATI FERENC GYÖRGY 71 éves korában elhunyt. Temetése július 16-án, kedden, 13.30 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei
"Azok, akik nem hagytak maguk mögött káprázatos eredményeket, csak kis jótettek sorát, már nem éltek hiába." Fájó szívvel tudatjuk, hogy PAPP IBOLYA volt FMV, majd rendőrségi dolgozó kaposvári lakos elhunyt. Temetése július 12-én, pénteken, 10 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Búcsúzik tőle barátnője Irén, unokatestvére Rózsa, unokahuga Ági és családja
"A halál győzött, nem volt irgalom, emlékem azért itt hagyom köztetek, Mindenkitől búcsúzom, Isten Veletek." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy ÖZV. SZENTES ISTVÁNNÉ Lang Mária balatonlellei lakos életének 90. évében csendesen elhunyt. Temetése július 12-én, pénteken, 14 órakor evangélikus szertartás szerint lesz a balatonlellei régi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Szerető leánya Marika és családja
50 éve szálltak holdra / 19 perce
Az Apollo-11 űrhajósa visszatért Cape Canaveralba
fotókkal / 1 órája
Kirgizisztánig vitte hobbija a kaposvári fotóst
Turbéki Bernadett
sérülés / 1 órája
Átszúrta a kerítés a combját, mikor megpróbált átmászni rajt
Sonline
veszély / 2 órája
Túl cukrosak lehetnek a bébiételek
a csúcsforma felé / 2 órája
Tiger Woodsnak sokkal fontosabb is akad a golfnál
Megyei Időjárás / 3 órája
A kellemes napsütést estére záporok válthatják
Sonline