„Menedzserként nem vagyok senki konkurenciája”

Az augusztus végi évadnyitó társulati ülésen váratlanul lemondott Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója. Utódának december 31-ig ideiglenesen az eddigi produkciós és gazdasági igazgatót, Fülöp Pétert nevezték ki.

– Tizennégy hónapja valóban nem erre, hanem gazdasági és produkciós igazgatónak szerződtem a színházhoz – felelte Fülöp Péter. – Vagyis vegyes érzésekkel fogadtam, amikor felkértek, de elsősorban megtiszteltetésnek éreztem a feladatot.
– Többek között Komor István, Zsámbéki Gábor, Babarczy László, Znamenák István, Schwajda György örökébe lépett…

– Magamban én is végigfuttattam a névsort, s ezért is mondtam: óriási megtiszteltetés ért. Még ha a helyzetem azért más, mint az övék, hiszen csak ideiglenesen töltöm be a posztot.

– Nem ijedt meg?
– Nem az a típus vagyok. Ráadásul kedvelem a kihívásokat.

– De mégiscsak művészi előképzettség nélkül kell irányítania egy színházat.

– Kérdés, egy nonprofit kft. élére milyen vezető kell? A színház prózai részéhez valóban nem értek, de ezt elmondtam a társulatnak is. Viszont jelenleg ez a kisebb része a feladatnak. Az évad kész, a korábbi felkérések élnek, számíthatok a szakértőkre is, ráadásul az elődöm sem szakadt el teljesen a teátrumtól. Próbaidőszakban amúgy is a rendezőké a karmesteri pálca.– Meg sem nézi a készülő-formálódó előadásokat?

– Dehogynem, számos olyan feladat van, amit gazdasági igazgatóként nem kellett ellátni!

– Instruál is?

– A véleményemet természetesen elmondom. Észrevételeket, melyeket bárki tehet, aki lát egy darabot.

– Azért máshogy hangzik, hiszen mégiscsak az igazgató mondja. Tényleg, sokat gondolkodott a felkérésen?

– Nem engedte a helyzet dinamikája. Emellett úgy éreztem, felelősséggel tartozom a társulatnak és a színháznak.

– Lehetett volna nemet is mondani?
– Mint mindenre… De magammal nem tudtam volna elszámolni, ha nem vállalom. Talán az elmúlt 14 hónap munkája is közrejátszott, hogy rám esett a választás. Ám ha nem éreztem volna a kollégák támogatását, nem mondok igent.

– Egyelőre negyed évre tervezhet. Mi a legfontosabb feladat?
– A gördülékeny napi működés biztosítása, valamint, ha lesz költözés, annak lebonyolítása.

– Lesz?
– Nem vagyok jós, de a jelenlegi információk alapján: igen.

– Mennyit hallottam ezt az elmúlt tíz évben…
– Úgy tűnik, nincs visszaút, hiszen két hete egy kormányinfón Lázár János bejelentette, megvan rá a pénz, s hamarosan a feltételes közbeszerzési eljárás is lezárul. Persze tudom, az utolsó pillanatban is bármi felülírhatja a terveket.

– Sok helyről hallani, azért tűnik biztosnak, hogy lesz felújítás, mert emiatt kellett mennie Rátóti Zoltánnak. A döntéshozók nem vele képzelték el a rekonstrukciót.

– Ennek nincs semmi alapja! De nem is akarok pletykákra reagálni. Ott voltam, amikor először beszélt a távozási szándékáról Szita Károly polgármesternek, szóval nem kell kombinálni, az eset mögé látni semmit. Ezt amúgy a kecskeméti országos színházi évadnyitón is elmondtam mindenkinek, aki érdeklődött.

– Érdekes lehetett egyedüli „civilként”…

– Nyíregyházán tavaly óta a gazdasági igazgató vezeti ideiglenesen a színházat. Sőt, ha jól tudom, a pályázaton is indul.

– Akkor máshogy kérdezem: hogyan fogadták?

– Támogató szavakkal.

– Ha 14 hónapja, amikor átjött Pécsről tudja, így alakul a folytatás, belevágott volna a kaposvári kalandba?
– A „Mi lett volna, ha…” kezdetű mondatoknak nincs értelme…

– A Csiky előtt volt bármi kapcsolata a színházi világgal?

– Jártam előadásokra. Egyetem alatt pedig szerveztem is színházlátogatásokat.

– Jogász-közgazdász végzettséggel kevesen fordulnak a művészvilág felé.

– A nonprofit kft. is egy cég, melyet vezetni kell.

– Mégis inkább színészek, rendezők állnak a teátrumok élén, nem menedzserek.
– És utóbbi annyira ördögtől való? Szerintem egyszerűen túl kell lépni a konvenciókon.

– Azért aki a színházi világból érkezik, vélhetően könnyebben szót ért a művészekkel, mint aki az üzleti életben szocializálódott. Itt a lelkekre is legalább annyira figyelni kell, mint az anyagiakra.

– Való igaz: nem egyszerű. És nem is titkolom, voltak vitáim, s bizonyára lesznek is. De úgy gondolom, az értelmes vita előrevisz. Ráadásul ne degradáljuk le annyira a művészvilágot, hogy nem értik meg, mire, miért van szükség!

– Eszembe sem jutott! Sőt!

– Egy színháznak ugyanúgy költségvetéssel kell dolgoznia, mint egy cégnek vagy éppen egy önkormányzatnak. S be kell férni az adott anyagi keretek közé. Ha ehhez változtatni kell, ahogyan én is tettem, a másik félnek el kell fogadnia.

– Ez nem feltétlenül megy zökkenőmentesen…

– Minden változás konfliktusokkal jár. De az akkori határozatlan helyzetben lépni kellett, mert olyan volt a gazdasági helyzet.

– Most minden rendben? Mert hallani ilyen-olyan tartozásokról.
– Fizetési határidőn belüliek akadnak. Ha mást is hallott, az már rosszindulat. Persze néhány napos csúszások előfordulhatnak, de nem gazdasági okokból, hanem a feladatok feltorlódása miatt. Elvileg nem is lehetnek anyagi gondjaink, hiszen meglehetősen pesszimista üzleti terv készült. Nézőszám-csökkenésre készültünk például, s az élet ezt, sajnos, vissza is igazolja. Időarányosan kevesebb bérletet adtunk el, mint tavaly, ugyanis sokan a költözés miatt bizonytalankodnak. De nem fogunk hazudni senkinek, ha rákérdez, a színházban vagy az Agórában fut ki az évad.

– Csakhogy, ha csúszik a költözés, simán elviheti a következő évadot is. De még az azutánit is.

– Most erre mit mondjak? Kihívásokkal teli időszakot élünk, törekszünk majd jól reagálni rájuk…

– Színházszakmai szempontból sem egyszerű a helyzet, hiszen a bizonytalanságra nehéz ideszerződtetni művészeket. Az Agóra mégsem színház…
– Idehaza egy hatvanezres városban nem hiszem, hogy akad két olyan épület, ahol kompromisszumok nélkül lehet színházat csinálni. Kaposváron szóba került a Szivárvány, a hajdani Latinca művelődési ház, valamint az Agóra. Utóbbi esetében kaptunk rá forrást, hogy átalakítsuk valamennyire, de természetesen így sem színházépület. Nincs például zsinórpadlás. Viszont a hang- és fénytechnikánkat jelentős részben átvisszük, vagyis mindent megteszünk, hogy valódi színházat tudjunk csinálni. Reméljük, a nézők megértik és tolerálják a helyzetet! De a székek például biztosan kényelmetlenebbek lesznek,. mint a Csikyben.

– Nem hiszem, hogy ezen múlna bármi, hiszen ott is csak két éve komfortos a nézőtér…
– A színészek, rendezők felé fontos visszacsatolást jelentene, ha a nézők kitartanának mellettünk. Mert egy jó előadás elvileg színpadfüggetlen.

– A társulat hogyan éli meg a változásokat? És most nem feltétlenül a felújításra gondolok…

– Ilyen rövid idő alatt még nem kaptam érdemi visszajelzéseket. De hozzá vannak szokva a változó körülményekhez.

– Az elmúlt évek valóban megedzették őket… A hangulat sem lett jobb? Mert mostanában elég zord volt a légkör…

– Hozzám még senki sem kopogtatott be ezzel. De nyilvánvaló, akadnak, akik örülnek Rátóti Zoltán távozásának. Mások pedig nem. Azt azonban nem tudom megítélni, s nem is az én tisztem, hogy a többség vagy a kisebbség érez-e így.

– Arról azért bizonyosan hallott, hogy szakmai és emberi konfliktusokkal terhelt évek állnak a társulat mögött.

– Nem olyan vezető vagyok, mint az elődöm, más a helyeztem és a feladatom. Egy színházban már az is konfliktusnak számít, ha ketten egy darabról vitatkoznak, én viszont nem vagyok művészember. Menedzsernek szegődtem ide anno, s ha fel is kell majd oldanom esetleges művészi összezördüléseket, még jól is jöhet, hogy más szemszögből látom a kérdést. És persze az sem hátrány, hogy mindenki tudja, senkinek sem vagyok a konkurenciája, hiszen nem fogok rendezni vagy színpadra lépni…

 

Fülöp Péter

2004-ben érettségizett Pécsen a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában.
2007–08-ban a pécsi önkormányzatnál volt gyakornok.
2010-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, majd a közigazgatási jogi tanszéken lett óraadó, emellett a rektori hivatalban ifjúsági titkár.
2013-ig az egyetem doktori iskolájának hallgatója. Az utolsó évben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban kutatóként tevékenykedett, majd a PTE jogi karának marketing referense lett.
2014-ben végzett MBA-szakon a PTE közgazdasági karán. Ügyvezetői tanácsadóként az Erzsébet Szállodás Nonprofit Kft.-nél dolgozott.
2015-ben a PTE Jubileumi Projektirodának projektmenedzsere, majd a Csiky Gergely Színház produkciós és gazdasági igazgatója lett.
2016 szeptemberétől a teátrum megbízott vezetőjeként dolgozik.

Tizenegy új produkció a színházban


Nagyszínpad

Bereményi Géza: Shakespeare királynője Galambos Péter szeptember 23.
Szörényi–Bródy–Sarkadi–Ivánka: Kőműves Kelemen Bozsik Yvette november 4.
Agatha Christie: Az egérfogó Kelemen József december 16.
Cooney–Chapman: Kölcsönlakás Méhes László  március 10.
Nyikolaj Koljada: A Chanel-lány Bérczes László április 7.

Stúdió
Németh Ákos: Babett hazudik Németh Ákos október 28.
Marie Jones: Kövek a zsebben Zakariás Zalán január 15.
Robert Williams: Luk és Jon Fándly Csaba április 15.
Kerékgyártó István: Rükverc Lendvai Zoltán április 16.
Gyermek- és ifjúsági előadások
Kästner–Béres–Novák: A két Lotti Kőváry Katalin szeptember 15.
Lázár Ervin: Négyszögletű kerek erdő Tóth Géza december 6.
Az előadásokra bérletek és jegyek a színházi jegyirodában váltható.

kortárs + jazz
A Nemzeti Filharmonikusok Szakcsi Lakatos Bélával közösen lépnek fel
Elismerés / 1 perce
Átadták a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat
Kató Ibolya tizenhat évvel ezelőtt megszervezte Erdélyben a Károli Gáspár Református Egyetemmel (KRE) együtt az erdélyi mentálhigiénés képzést.
Gyász
"Hogy egy édesanya milyen drága kincs, csak az tudja, akinek már nincs. Két keze munkáját mindenütt látjuk, áldott szép emlékét szívünkbe zárjuk." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk HORVÁTHNÉ KÁRPÁTI BEÁTA volt csökölyi lakos halálának 3. évfordulójára. Szerető férje és fiai Tamás és Balázs
„ Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, itt hagytál mindent, amiért küzdöttél. Eltelt egy év, a fájdalmat leírni nem lehet, csak letörölni az érted hulló könnyeket. Elfeledni téged nem lehet, csak megtanulni élni nélküled.” Fájó szívvel emlékezünk DRUZSIN JÓZSEF halálának 1. évfordulójára. Felesége és fia
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik tisztelték és szerették, hogy VIVERT JÓZSEF villanyszerelő gyugyi lakos 74 éves korában elhunyt. Temetése február 19-én, a 14 órai gyászmisét követően lesz a gyugyi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
Fájdalommal tudatjuk, hogy ÖZV. BALOGH FERENCNÉ gamási lakos 88 éves korában elhunyt. Temetése február 19-én, a 10 órai gyászmisét követően lesz a gamási temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KISIVÁN IMRÉNÉ 91 éves korában elhunyt. Temetése február 16-án, szombaton, 12.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. A gyászoló család
„Könnyes az út, mely sírodhoz vezet, Isten őrködjék pihenésed felett!” Fájó szívvel tudatjuk, hogy BOHÁR PÉTERNÉ kaposvári (toponári) lakost február 19-én 14.30 órakor kísérjük utolsó útjára a kaposvári Keleti temetőben. Gyászmise a Szent Imre templomban 18-án 7.30 órakor. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GYOVAI GYŐZŐ volt kaposvári lakos 37 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése február 18-án, 11 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy KNOCH JÁNOSNÉ Ziegenheim Erzsébet kiskorpádi lakos életének 91. évében elhunyt. Temetése február 16-án, szombaton, 11 órakor a kiskorpádi temetőben lesz. Megemlékező istentiszteletet február 17-én, vasárnap, 10 órakor a kaposvári Evangélikus templomban tartjuk. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó földi útjára elkísérik. A gyászoló család
„Szívünkben helyed, nem pótolja semmi. Míg e földön élünk, nem fogunk feledni.” .” Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. NÉMETH ISTVÁNNÉ Németh Irma kaposmérői lakos, türelemmel viselt rövid betegség után életének 85. évében visszatért Teremtőjéhez. Szeretett halottunk hamvait február 16-án, szombaton, 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a kaposmérői temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett férj, édesapa és nagypapa MRÁZ JÓZSEF hamvasztás utáni búcsúztatója február 16-án, szombaton, 14 órakor lesz a fonyódi temetőben. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy BENE ISTVÁNNÉ Kutasi Mária 77. életévében elhunyt. Temetése február 19-én a 14.30 órai gyászmisét követően lesz a töröcskei temetőben. Gyászoló családja
"Pihenj csendesen, hol nincs fájdalom, szívünkben itt leszel, míg élünk e világon." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DÁVIDNÉ MÁTIS ERZSÉBET volt kisberényi lakos életének 67. évében elhunyt. Temetése február 14-én 10 órakor a lengyeltóti Keleti temetőben lesz. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy LACZKÓ JÓZSEFNÉ Jónás Erzsébet 71 éves korában elhunyt. Temetése február 19-én, kedden, 11 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Gyászoló családja
„Te, aki annyit szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KRÁL LAJOSNÉ Berta Rózsa 81.életévében elhunyt. Temetése február 15-én, pénteken, a 14.30 órai gyászmisét követően lesz a zselicszentpáli temetőben. Gyászoló családja
Fájó szívvel tudatjuk, hogy FÖLDVÁRI SÁNDORNÉ batéi lakos 91 éves korában csendesen elhunyt. Temetése február 14-én, csütörtökön, a 13 órai gyászmisét követően lesz a batéi temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy KOPECZKI JÁNOS tabi lakos életének 87. évében elhunyt. Temetése február 15-én, 13 órakor lesz a tabi temetőben. Gyászoló családja
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DÖMÖTÖRFI JÓZSEF kutasi lakos 71 éves korában elhunyt. Temetése február 14-én, csütörtökön, a 12.30 órai gyászmisét követően lesz a kutasi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Elmegyek, mert el kell mennem... Vár rám az ismeretlen... Hosszú álom, Míg éltem szívem és lelkem, Néktek adtam... hát ne fájjon halálom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik szerették és ismerték, hogy PLUCSINSZKI JÓZSEF a SEFAG RT volt dolgozója, türelemmel viselt rövid betegség után életének 95. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Utolsó útjára február 15-én, 12.30 órakor kísérjük a toponári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy BUNOVÁC LÁSZLÓ (volt pálinkafőzős) nagybajomi lakos, 71. éves korában elhunyt. Temetése február 13-án, szerdán, 15 órakor lesz a nagybajomi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy BATÁRI IMRÉNÉ lábodi lakos elhunyt. Temetése február 14-én, 13 órakor a nagyatádi központi temetőben lesz. A gyászoló család
Praktikák / 42 perce
Négy tipp, hogyan készítsen házilag pizzát
Halálos tűz / 1 órája
Halálos lakástűz Nagyszakácsiban
Sonline
Talán magától megjavul / 1 órája
Kénytelenek lemondani gigantikus űrteleszkópjukról az oroszok
Baleset / 1 órája
Hármas karambol Zamárdi térségében
Sonline
praktika / 1 órája
Így pakolja be az élelmiszereket a hűtőbe
gyergyószentmiklós / 2 órája
Ősbemutató a Figura Stúdió Színházban