22°

„Menedzserként nem vagyok senki konkurenciája”

Az augusztus végi évadnyitó társulati ülésen váratlanul lemondott Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója. Utódának december 31-ig ideiglenesen az eddigi produkciós és gazdasági igazgatót, Fülöp Pétert nevezték ki.

– Tizennégy hónapja valóban nem erre, hanem gazdasági és produkciós igazgatónak szerződtem a színházhoz – felelte Fülöp Péter. – Vagyis vegyes érzésekkel fogadtam, amikor felkértek, de elsősorban megtiszteltetésnek éreztem a feladatot.
– Többek között Komor István, Zsámbéki Gábor, Babarczy László, Znamenák István, Schwajda György örökébe lépett…

– Magamban én is végigfuttattam a névsort, s ezért is mondtam: óriási megtiszteltetés ért. Még ha a helyzetem azért más, mint az övék, hiszen csak ideiglenesen töltöm be a posztot.

– Nem ijedt meg?
– Nem az a típus vagyok. Ráadásul kedvelem a kihívásokat.

– De mégiscsak művészi előképzettség nélkül kell irányítania egy színházat.

– Kérdés, egy nonprofit kft. élére milyen vezető kell? A színház prózai részéhez valóban nem értek, de ezt elmondtam a társulatnak is. Viszont jelenleg ez a kisebb része a feladatnak. Az évad kész, a korábbi felkérések élnek, számíthatok a szakértőkre is, ráadásul az elődöm sem szakadt el teljesen a teátrumtól. Próbaidőszakban amúgy is a rendezőké a karmesteri pálca.– Meg sem nézi a készülő-formálódó előadásokat?

– Dehogynem, számos olyan feladat van, amit gazdasági igazgatóként nem kellett ellátni!

– Instruál is?

– A véleményemet természetesen elmondom. Észrevételeket, melyeket bárki tehet, aki lát egy darabot.

– Azért máshogy hangzik, hiszen mégiscsak az igazgató mondja. Tényleg, sokat gondolkodott a felkérésen?

– Nem engedte a helyzet dinamikája. Emellett úgy éreztem, felelősséggel tartozom a társulatnak és a színháznak.

– Lehetett volna nemet is mondani?
– Mint mindenre… De magammal nem tudtam volna elszámolni, ha nem vállalom. Talán az elmúlt 14 hónap munkája is közrejátszott, hogy rám esett a választás. Ám ha nem éreztem volna a kollégák támogatását, nem mondok igent.

– Egyelőre negyed évre tervezhet. Mi a legfontosabb feladat?
– A gördülékeny napi működés biztosítása, valamint, ha lesz költözés, annak lebonyolítása.

– Lesz?
– Nem vagyok jós, de a jelenlegi információk alapján: igen.

– Mennyit hallottam ezt az elmúlt tíz évben…
– Úgy tűnik, nincs visszaút, hiszen két hete egy kormányinfón Lázár János bejelentette, megvan rá a pénz, s hamarosan a feltételes közbeszerzési eljárás is lezárul. Persze tudom, az utolsó pillanatban is bármi felülírhatja a terveket.

– Sok helyről hallani, azért tűnik biztosnak, hogy lesz felújítás, mert emiatt kellett mennie Rátóti Zoltánnak. A döntéshozók nem vele képzelték el a rekonstrukciót.

– Ennek nincs semmi alapja! De nem is akarok pletykákra reagálni. Ott voltam, amikor először beszélt a távozási szándékáról Szita Károly polgármesternek, szóval nem kell kombinálni, az eset mögé látni semmit. Ezt amúgy a kecskeméti országos színházi évadnyitón is elmondtam mindenkinek, aki érdeklődött.

– Érdekes lehetett egyedüli „civilként”…

– Nyíregyházán tavaly óta a gazdasági igazgató vezeti ideiglenesen a színházat. Sőt, ha jól tudom, a pályázaton is indul.

– Akkor máshogy kérdezem: hogyan fogadták?

– Támogató szavakkal.

– Ha 14 hónapja, amikor átjött Pécsről tudja, így alakul a folytatás, belevágott volna a kaposvári kalandba?
– A „Mi lett volna, ha…” kezdetű mondatoknak nincs értelme…

– A Csiky előtt volt bármi kapcsolata a színházi világgal?

– Jártam előadásokra. Egyetem alatt pedig szerveztem is színházlátogatásokat.

– Jogász-közgazdász végzettséggel kevesen fordulnak a művészvilág felé.

– A nonprofit kft. is egy cég, melyet vezetni kell.

– Mégis inkább színészek, rendezők állnak a teátrumok élén, nem menedzserek.
– És utóbbi annyira ördögtől való? Szerintem egyszerűen túl kell lépni a konvenciókon.

– Azért aki a színházi világból érkezik, vélhetően könnyebben szót ért a művészekkel, mint aki az üzleti életben szocializálódott. Itt a lelkekre is legalább annyira figyelni kell, mint az anyagiakra.

– Való igaz: nem egyszerű. És nem is titkolom, voltak vitáim, s bizonyára lesznek is. De úgy gondolom, az értelmes vita előrevisz. Ráadásul ne degradáljuk le annyira a művészvilágot, hogy nem értik meg, mire, miért van szükség!

– Eszembe sem jutott! Sőt!

– Egy színháznak ugyanúgy költségvetéssel kell dolgoznia, mint egy cégnek vagy éppen egy önkormányzatnak. S be kell férni az adott anyagi keretek közé. Ha ehhez változtatni kell, ahogyan én is tettem, a másik félnek el kell fogadnia.

– Ez nem feltétlenül megy zökkenőmentesen…

– Minden változás konfliktusokkal jár. De az akkori határozatlan helyzetben lépni kellett, mert olyan volt a gazdasági helyzet.

– Most minden rendben? Mert hallani ilyen-olyan tartozásokról.
– Fizetési határidőn belüliek akadnak. Ha mást is hallott, az már rosszindulat. Persze néhány napos csúszások előfordulhatnak, de nem gazdasági okokból, hanem a feladatok feltorlódása miatt. Elvileg nem is lehetnek anyagi gondjaink, hiszen meglehetősen pesszimista üzleti terv készült. Nézőszám-csökkenésre készültünk például, s az élet ezt, sajnos, vissza is igazolja. Időarányosan kevesebb bérletet adtunk el, mint tavaly, ugyanis sokan a költözés miatt bizonytalankodnak. De nem fogunk hazudni senkinek, ha rákérdez, a színházban vagy az Agórában fut ki az évad.

– Csakhogy, ha csúszik a költözés, simán elviheti a következő évadot is. De még az azutánit is.

– Most erre mit mondjak? Kihívásokkal teli időszakot élünk, törekszünk majd jól reagálni rájuk…

– Színházszakmai szempontból sem egyszerű a helyzet, hiszen a bizonytalanságra nehéz ideszerződtetni művészeket. Az Agóra mégsem színház…
– Idehaza egy hatvanezres városban nem hiszem, hogy akad két olyan épület, ahol kompromisszumok nélkül lehet színházat csinálni. Kaposváron szóba került a Szivárvány, a hajdani Latinca művelődési ház, valamint az Agóra. Utóbbi esetében kaptunk rá forrást, hogy átalakítsuk valamennyire, de természetesen így sem színházépület. Nincs például zsinórpadlás. Viszont a hang- és fénytechnikánkat jelentős részben átvisszük, vagyis mindent megteszünk, hogy valódi színházat tudjunk csinálni. Reméljük, a nézők megértik és tolerálják a helyzetet! De a székek például biztosan kényelmetlenebbek lesznek,. mint a Csikyben.

– Nem hiszem, hogy ezen múlna bármi, hiszen ott is csak két éve komfortos a nézőtér…
– A színészek, rendezők felé fontos visszacsatolást jelentene, ha a nézők kitartanának mellettünk. Mert egy jó előadás elvileg színpadfüggetlen.

– A társulat hogyan éli meg a változásokat? És most nem feltétlenül a felújításra gondolok…

– Ilyen rövid idő alatt még nem kaptam érdemi visszajelzéseket. De hozzá vannak szokva a változó körülményekhez.

– Az elmúlt évek valóban megedzették őket… A hangulat sem lett jobb? Mert mostanában elég zord volt a légkör…

– Hozzám még senki sem kopogtatott be ezzel. De nyilvánvaló, akadnak, akik örülnek Rátóti Zoltán távozásának. Mások pedig nem. Azt azonban nem tudom megítélni, s nem is az én tisztem, hogy a többség vagy a kisebbség érez-e így.

– Arról azért bizonyosan hallott, hogy szakmai és emberi konfliktusokkal terhelt évek állnak a társulat mögött.

– Nem olyan vezető vagyok, mint az elődöm, más a helyeztem és a feladatom. Egy színházban már az is konfliktusnak számít, ha ketten egy darabról vitatkoznak, én viszont nem vagyok művészember. Menedzsernek szegődtem ide anno, s ha fel is kell majd oldanom esetleges művészi összezördüléseket, még jól is jöhet, hogy más szemszögből látom a kérdést. És persze az sem hátrány, hogy mindenki tudja, senkinek sem vagyok a konkurenciája, hiszen nem fogok rendezni vagy színpadra lépni…

 

Fülöp Péter

2004-ben érettségizett Pécsen a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában.
2007–08-ban a pécsi önkormányzatnál volt gyakornok.
2010-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, majd a közigazgatási jogi tanszéken lett óraadó, emellett a rektori hivatalban ifjúsági titkár.
2013-ig az egyetem doktori iskolájának hallgatója. Az utolsó évben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban kutatóként tevékenykedett, majd a PTE jogi karának marketing referense lett.
2014-ben végzett MBA-szakon a PTE közgazdasági karán. Ügyvezetői tanácsadóként az Erzsébet Szállodás Nonprofit Kft.-nél dolgozott.
2015-ben a PTE Jubileumi Projektirodának projektmenedzsere, majd a Csiky Gergely Színház produkciós és gazdasági igazgatója lett.
2016 szeptemberétől a teátrum megbízott vezetőjeként dolgozik.

Tizenegy új produkció a színházban


Nagyszínpad

Bereményi Géza: Shakespeare királynője Galambos Péter szeptember 23.
Szörényi–Bródy–Sarkadi–Ivánka: Kőműves Kelemen Bozsik Yvette november 4.
Agatha Christie: Az egérfogó Kelemen József december 16.
Cooney–Chapman: Kölcsönlakás Méhes László  március 10.
Nyikolaj Koljada: A Chanel-lány Bérczes László április 7.

Stúdió
Németh Ákos: Babett hazudik Németh Ákos október 28.
Marie Jones: Kövek a zsebben Zakariás Zalán január 15.
Robert Williams: Luk és Jon Fándly Csaba április 15.
Kerékgyártó István: Rükverc Lendvai Zoltán április 16.
Gyermek- és ifjúsági előadások
Kästner–Béres–Novák: A két Lotti Kőváry Katalin szeptember 15.
Lázár Ervin: Négyszögletű kerek erdő Tóth Géza december 6.
Az előadásokra bérletek és jegyek a színházi jegyirodában váltható.

Csíksomlyó
Háború ellen nyújtott védelmet a Székely Madonna
Bundesliga / 5 órája
A Hannoverrel sem bírt a Hertha
A vezetőedzői posztról az idény végén távozó Dárdai Pál vezette berliniek március 2. óta tartó nyeretlensége így tovább folytatódott.
Gyász
"Értünk többé már nem aggódsz, Nem fáradsz, nem dolgozol, Pihensz csendben a csillagok közt, Hol nincs már fájdalom." Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÁNHALMI TIBOR Kaposvár, Somssich Pál utcai lakos életének 87. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése április 24-én, szerdán, 14.30 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászolja leánya és unokája
Fájó szívvel tudatjuk, hogy BOZSOKI GÁBORNÉ Beczők Margit balatonlellei lakos, türelemmel viselt hosszan tartó súlyos betegség után, életének 85. évében elhunyt. Temetése április 24-én a 10 órai gyászmisét követően lesz a balatonlellei régi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a helyszínen a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
"Az élet kegyetlen, de menni kell tovább. Mintha ma lett volna, vagy talán tegnap, Egy év azóta már elszaladt. Ha hiányzok a családi, a baráti körben, Megtaláltok odakint a csendes batéi temetőben. Ott, ahol már minden múlandónak látszik, Síromon a nyári szellő altatódalt játszik." Fájó szívvel emlékezünk FONAI JENŐNÉ Tungli Magdolna volt batéi lakos halálának első évfordulójára. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DAUSEK GÉZÁNÉ volt kaposvári lakos 86 éves korában elhunyt. Temetése április 24-én, 10 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy STRASSZER JÁNOSNÉ Véber Julianna volt kaposfői lakos 87 éves korában elhunyt. Temetése április 24-én, szerdán, a 14 órai gyászmisét követően a kaposfői Katolikus temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy ILLIA ZOLTÁN somogysárdi lakos, 71. életévében elhunyt. Temetése április 25-én, csütörtökön, 13 órakor lesz a somogysárdi temetőben. Gyászoló szerettei
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk BOTKA LÁSZLÓ volt balatonboglári lakos halálának 4. évfordulóján. Bánatos felesége, keresztfia Endre és családja.
Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, PAÁR ISTVÁNNÉ volt mesztegnyői lakos 91 éves korában elhunyt. Temetése április 23-án, kedden a 13.15 órai gyászmisét követően 14 órakor lesz a mesztegnyői temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló gyermekei és szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy FÁTH LÁSZLÓ volt kaposvári, majd magyaregresi lakos 70 éves korában elhunyt. Temetése április 23-án, 14 órakor lesz a magyaregresi temetőben. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BALÁZS JÓZSEF balatonlellei lakos, életének 80. évében csendesen elhunyt. Temetése április 20-án 10 órakor lesz a balatonlellei régi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy ERDŐS JÁNOSNÉ életének 85. évében fáradt szíve megszűnt dobogni. Temetése április 18-án, csütörtökön 15 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. A gyászoló család
„Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, itt hagytál mindent, amiért küzdöttél. Eltelt pár nap a fájdalmat leírni nem lehet, csak letörölni az érted hulló könnyeket. Elfeledni téged nem lehet, csak megtanulni élni nélküled.” Fájó szívvel tudatjuk, hogy ÁDI CSABA JÓZSEF a kaposfüredi benzinkút dolgozója 46 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése április 24-én, szerdán, 14.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS JÁNOS JÓZSEFNÉ Gáspár Rita volt balatonújlaki lakos, április 9-én hirtelen elhunyt. Temetése a balatonújlaki temetőben április 18-án 14.45 órakor lesz. Gyászoló családja
Fájdalommal tudatjuk, hogy DR. GELETA FERENC aranydiplomás erdőmérnök 92 éves korában elhunyt. Temetése április 23-án, kedden, 10 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Gyászoló családja
"Munka és szorgalom volt egész életed, elfeledni téged soha nem lehet. Letörölni a könnyeket, meg kell tanulni élni nélküled." Fájó szívvel tudatjuk, hogy KLEIN PÉTER somogyszili lakos életének 91. évében elhunyt. Temetése április 17-én, szerdán, 13.30 órakor lesz a somogyszili temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Érző szíved már nem dobog, mit itt hagytál, több mint fájdalom.” Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSENDES FERENCNÉ Ilonka néni volt toponári lakos 93 éves korában elhunyt. Temetése április 18-án 14 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Kérjük, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le. Gyászoló szerettei
"Hosszú volt az út, mely véget ért, Beteg szíve örök pihenőre tért." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KÖRMENDI JÁNOSNÉ Pacsir Rózsa volt szilvásszentmártoni lakos életének 87. évében elhunyt. Temetése április 18-án, 14 órakor lesz a szilvásszentmártoni temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HARSÁNYI LÁSZLÓ IMRE szentgáloskéri lakos 84 éves korában elhunyt. Temetése április 17-én, szerdán, a 14.00 órai gyászmisét követően lesz a szentgáloskéri temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy GELLÉRT JÓZSEFNÉ Váczi Mária szakcsi, budapesti, majd igali lakos, április 8-án 89 éves korában elhunyt. Temetése április 16-án, kedden, a 12.30 órai gyászmisét követően lesz az igali temetőben. Köszönjük a törökkoppányi Szociális Otthon dolgozóinak áldozatos munkáját, amivel Mariska Mamát gondozták. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Szerettei Minden külön értesítés helyett.
„Leborolunk halkan, csendben, Tudjuk, hogy neked nem fáj már semmi sem. Ha majd rátérünk mi is erre az útra, Elénk jössz és találkozunk újra.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MOLNÁR ÁRPÁD életének 78. évében elhunyt. Temetése április 16-án 12.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Gyászolja szerető párja Margit és szerettei
tánc, muzsika / 6 órája
Erdélyi turnéra indulnak a Fölszállott a páva versenyzői
figyelmeztetés / 6 órája
Többfelé rossz a levegő minősége
építésgazdaság / 6 órája
Ösztönöznék az együttműködést
fordulat? / 7 órája
Elrejtheti a kedvelések számát az Instagram
Labdarúgás / 7 órája
Bravúros siker a kupában menetelő Soroksár otthonában
Keszthelyi Zoltán
Fonyódi kulinária / 8 órája
Húsvéti streetfood fesztivál Fonyódon
Fenyő Zsuzsa