„Menedzserként nem vagyok senki konkurenciája”

Az augusztus végi évadnyitó társulati ülésen váratlanul lemondott Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója. Utódának december 31-ig ideiglenesen az eddigi produkciós és gazdasági igazgatót, Fülöp Pétert nevezték ki.

– Tizennégy hónapja valóban nem erre, hanem gazdasági és produkciós igazgatónak szerződtem a színházhoz – felelte Fülöp Péter. – Vagyis vegyes érzésekkel fogadtam, amikor felkértek, de elsősorban megtiszteltetésnek éreztem a feladatot.
– Többek között Komor István, Zsámbéki Gábor, Babarczy László, Znamenák István, Schwajda György örökébe lépett…

– Magamban én is végigfuttattam a névsort, s ezért is mondtam: óriási megtiszteltetés ért. Még ha a helyzetem azért más, mint az övék, hiszen csak ideiglenesen töltöm be a posztot.

– Nem ijedt meg?
– Nem az a típus vagyok. Ráadásul kedvelem a kihívásokat.

– De mégiscsak művészi előképzettség nélkül kell irányítania egy színházat.

– Kérdés, egy nonprofit kft. élére milyen vezető kell? A színház prózai részéhez valóban nem értek, de ezt elmondtam a társulatnak is. Viszont jelenleg ez a kisebb része a feladatnak. Az évad kész, a korábbi felkérések élnek, számíthatok a szakértőkre is, ráadásul az elődöm sem szakadt el teljesen a teátrumtól. Próbaidőszakban amúgy is a rendezőké a karmesteri pálca.– Meg sem nézi a készülő-formálódó előadásokat?

– Dehogynem, számos olyan feladat van, amit gazdasági igazgatóként nem kellett ellátni!

– Instruál is?

– A véleményemet természetesen elmondom. Észrevételeket, melyeket bárki tehet, aki lát egy darabot.

– Azért máshogy hangzik, hiszen mégiscsak az igazgató mondja. Tényleg, sokat gondolkodott a felkérésen?

– Nem engedte a helyzet dinamikája. Emellett úgy éreztem, felelősséggel tartozom a társulatnak és a színháznak.

– Lehetett volna nemet is mondani?
– Mint mindenre… De magammal nem tudtam volna elszámolni, ha nem vállalom. Talán az elmúlt 14 hónap munkája is közrejátszott, hogy rám esett a választás. Ám ha nem éreztem volna a kollégák támogatását, nem mondok igent.

– Egyelőre negyed évre tervezhet. Mi a legfontosabb feladat?
– A gördülékeny napi működés biztosítása, valamint, ha lesz költözés, annak lebonyolítása.

– Lesz?
– Nem vagyok jós, de a jelenlegi információk alapján: igen.

– Mennyit hallottam ezt az elmúlt tíz évben…
– Úgy tűnik, nincs visszaút, hiszen két hete egy kormányinfón Lázár János bejelentette, megvan rá a pénz, s hamarosan a feltételes közbeszerzési eljárás is lezárul. Persze tudom, az utolsó pillanatban is bármi felülírhatja a terveket.

– Sok helyről hallani, azért tűnik biztosnak, hogy lesz felújítás, mert emiatt kellett mennie Rátóti Zoltánnak. A döntéshozók nem vele képzelték el a rekonstrukciót.

– Ennek nincs semmi alapja! De nem is akarok pletykákra reagálni. Ott voltam, amikor először beszélt a távozási szándékáról Szita Károly polgármesternek, szóval nem kell kombinálni, az eset mögé látni semmit. Ezt amúgy a kecskeméti országos színházi évadnyitón is elmondtam mindenkinek, aki érdeklődött.

– Érdekes lehetett egyedüli „civilként”…

– Nyíregyházán tavaly óta a gazdasági igazgató vezeti ideiglenesen a színházat. Sőt, ha jól tudom, a pályázaton is indul.

– Akkor máshogy kérdezem: hogyan fogadták?

– Támogató szavakkal.

– Ha 14 hónapja, amikor átjött Pécsről tudja, így alakul a folytatás, belevágott volna a kaposvári kalandba?
– A „Mi lett volna, ha…” kezdetű mondatoknak nincs értelme…

– A Csiky előtt volt bármi kapcsolata a színházi világgal?

– Jártam előadásokra. Egyetem alatt pedig szerveztem is színházlátogatásokat.

– Jogász-közgazdász végzettséggel kevesen fordulnak a művészvilág felé.

– A nonprofit kft. is egy cég, melyet vezetni kell.

– Mégis inkább színészek, rendezők állnak a teátrumok élén, nem menedzserek.
– És utóbbi annyira ördögtől való? Szerintem egyszerűen túl kell lépni a konvenciókon.

– Azért aki a színházi világból érkezik, vélhetően könnyebben szót ért a művészekkel, mint aki az üzleti életben szocializálódott. Itt a lelkekre is legalább annyira figyelni kell, mint az anyagiakra.

– Való igaz: nem egyszerű. És nem is titkolom, voltak vitáim, s bizonyára lesznek is. De úgy gondolom, az értelmes vita előrevisz. Ráadásul ne degradáljuk le annyira a művészvilágot, hogy nem értik meg, mire, miért van szükség!

– Eszembe sem jutott! Sőt!

– Egy színháznak ugyanúgy költségvetéssel kell dolgoznia, mint egy cégnek vagy éppen egy önkormányzatnak. S be kell férni az adott anyagi keretek közé. Ha ehhez változtatni kell, ahogyan én is tettem, a másik félnek el kell fogadnia.

– Ez nem feltétlenül megy zökkenőmentesen…

– Minden változás konfliktusokkal jár. De az akkori határozatlan helyzetben lépni kellett, mert olyan volt a gazdasági helyzet.

– Most minden rendben? Mert hallani ilyen-olyan tartozásokról.
– Fizetési határidőn belüliek akadnak. Ha mást is hallott, az már rosszindulat. Persze néhány napos csúszások előfordulhatnak, de nem gazdasági okokból, hanem a feladatok feltorlódása miatt. Elvileg nem is lehetnek anyagi gondjaink, hiszen meglehetősen pesszimista üzleti terv készült. Nézőszám-csökkenésre készültünk például, s az élet ezt, sajnos, vissza is igazolja. Időarányosan kevesebb bérletet adtunk el, mint tavaly, ugyanis sokan a költözés miatt bizonytalankodnak. De nem fogunk hazudni senkinek, ha rákérdez, a színházban vagy az Agórában fut ki az évad.

– Csakhogy, ha csúszik a költözés, simán elviheti a következő évadot is. De még az azutánit is.

– Most erre mit mondjak? Kihívásokkal teli időszakot élünk, törekszünk majd jól reagálni rájuk…

– Színházszakmai szempontból sem egyszerű a helyzet, hiszen a bizonytalanságra nehéz ideszerződtetni művészeket. Az Agóra mégsem színház…
– Idehaza egy hatvanezres városban nem hiszem, hogy akad két olyan épület, ahol kompromisszumok nélkül lehet színházat csinálni. Kaposváron szóba került a Szivárvány, a hajdani Latinca művelődési ház, valamint az Agóra. Utóbbi esetében kaptunk rá forrást, hogy átalakítsuk valamennyire, de természetesen így sem színházépület. Nincs például zsinórpadlás. Viszont a hang- és fénytechnikánkat jelentős részben átvisszük, vagyis mindent megteszünk, hogy valódi színházat tudjunk csinálni. Reméljük, a nézők megértik és tolerálják a helyzetet! De a székek például biztosan kényelmetlenebbek lesznek,. mint a Csikyben.

– Nem hiszem, hogy ezen múlna bármi, hiszen ott is csak két éve komfortos a nézőtér…
– A színészek, rendezők felé fontos visszacsatolást jelentene, ha a nézők kitartanának mellettünk. Mert egy jó előadás elvileg színpadfüggetlen.

– A társulat hogyan éli meg a változásokat? És most nem feltétlenül a felújításra gondolok…

– Ilyen rövid idő alatt még nem kaptam érdemi visszajelzéseket. De hozzá vannak szokva a változó körülményekhez.

– Az elmúlt évek valóban megedzették őket… A hangulat sem lett jobb? Mert mostanában elég zord volt a légkör…

– Hozzám még senki sem kopogtatott be ezzel. De nyilvánvaló, akadnak, akik örülnek Rátóti Zoltán távozásának. Mások pedig nem. Azt azonban nem tudom megítélni, s nem is az én tisztem, hogy a többség vagy a kisebbség érez-e így.

– Arról azért bizonyosan hallott, hogy szakmai és emberi konfliktusokkal terhelt évek állnak a társulat mögött.

– Nem olyan vezető vagyok, mint az elődöm, más a helyeztem és a feladatom. Egy színházban már az is konfliktusnak számít, ha ketten egy darabról vitatkoznak, én viszont nem vagyok művészember. Menedzsernek szegődtem ide anno, s ha fel is kell majd oldanom esetleges művészi összezördüléseket, még jól is jöhet, hogy más szemszögből látom a kérdést. És persze az sem hátrány, hogy mindenki tudja, senkinek sem vagyok a konkurenciája, hiszen nem fogok rendezni vagy színpadra lépni…

 

Fülöp Péter

2004-ben érettségizett Pécsen a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában.
2007–08-ban a pécsi önkormányzatnál volt gyakornok.
2010-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, majd a közigazgatási jogi tanszéken lett óraadó, emellett a rektori hivatalban ifjúsági titkár.
2013-ig az egyetem doktori iskolájának hallgatója. Az utolsó évben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban kutatóként tevékenykedett, majd a PTE jogi karának marketing referense lett.
2014-ben végzett MBA-szakon a PTE közgazdasági karán. Ügyvezetői tanácsadóként az Erzsébet Szállodás Nonprofit Kft.-nél dolgozott.
2015-ben a PTE Jubileumi Projektirodának projektmenedzsere, majd a Csiky Gergely Színház produkciós és gazdasági igazgatója lett.
2016 szeptemberétől a teátrum megbízott vezetőjeként dolgozik.

Tizenegy új produkció a színházban


Nagyszínpad

Bereményi Géza: Shakespeare királynője Galambos Péter szeptember 23.
Szörényi–Bródy–Sarkadi–Ivánka: Kőműves Kelemen Bozsik Yvette november 4.
Agatha Christie: Az egérfogó Kelemen József december 16.
Cooney–Chapman: Kölcsönlakás Méhes László  március 10.
Nyikolaj Koljada: A Chanel-lány Bérczes László április 7.

Stúdió
Németh Ákos: Babett hazudik Németh Ákos október 28.
Marie Jones: Kövek a zsebben Zakariás Zalán január 15.
Robert Williams: Luk és Jon Fándly Csaba április 15.
Kerékgyártó István: Rükverc Lendvai Zoltán április 16.
Gyermek- és ifjúsági előadások
Kästner–Béres–Novák: A két Lotti Kőváry Katalin szeptember 15.
Lázár Ervin: Négyszögletű kerek erdő Tóth Géza december 6.
Az előadásokra bérletek és jegyek a színházi jegyirodában váltható.

szép álmokat
Kiderült, miért alszanak rosszul a fiatalok
RÖPLABDA NB I., FÉRFIAK / 10 perce
Megnyerte első arénás meccsét a Fino Kaposvár
Három szett elég volt ahhoz, hogy a Fino Kaposvár NB I.-es röplabdacsapata legyőzze hazai pályán a DEAC-ot.
Gyász
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy KELEMEN GYÖRGY Keke Kaposvár, Szigetvári utcai lakos, életének 75. évében elhunyt. Végső búcsút veszünk tőle október 22-én, 12.30 órakor a Keleti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VIDA ZSUZSANNA Kis Zsuzsanna és VIDA ÁRPÁD Kaposvár, Zrínyi u. 7. szám alatti lakosok elhunytak. Temetésük október 21-én, hétfőn, 9 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjukra elkísérik őket. Gyászoló családjuk
Fájdalommal és Isten akaratából megnyugodva tudatjuk, hogy BICZÁK GYÖRGY erdész barcsi lakos életének 92. évében szeptember 29-én elhunyt. Hamvaitól szűk családi körben október 21-én veszünk végső búcsút a Pécsi köztemetőben. Gyászmise Barcson október 25-én este 18 órakor lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NAGY LAJOSNÉ 88 éves korában elhunyt. Temetése október 21-én, 11 órakor lesz a marcali központi temetőben. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy nagymamánk, édesanyánk, drága feleségem TIHANYI JÓZSEFNÉ nyugdíjas tanítónő nagyon sokak Magdi nénije október 14-én elhunyt. Búcsúztatása október 22-én, 15.30 órakor a kaposvári Keleti temetőben lesz. Lelke megnyugvásáért 17 órakor a Szent Imre templomban tartandó szentmisén imádkozunk. Ezúton mondunk köszönetet mindenkinek, akik utolsó útjára elkísérik. "Visszaadok, Uram visszaadok. Egyszerre, mindent." / Loyolai Sz. Ignác imája/
„Hosszú volt az út, mely véget ért, Fáradt szíve, örök pihenőre tért. Isten minden áldása szálljon Rá.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és tisztelték, hogy GAYER JÁNOSNÉ Fekete Gabriella kadarkúti lakos 86. évében elhunyt. Temetése október 18-án a 14.30 órai gyászmisét követően 15 órakor lesz kadarkúton a mikei úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérték és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
,, Lelked mint fehér galamb, csendesen messzire szállt. Hiába keresünk könnyes szemünk már többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok között a legfényesebb te vagy. Utat mutatsz, mert szívünkben örökre itt maradsz.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS ERNŐ csokonyavisontai lakos, életének 70. évében elhunyt. Temetése október 19-én, szombaton 12.30 órai kezdettel lesz a csokonyavisontai református temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Megrendülten, de a Teremtő akaratát elfogadva tudatjuk, hogy TULI ISTVÁNNÉ Maxmilián Katalin várdai lakos 100 éves korában elhunyt. Temetése október 19-én, szombaton, a 13 órai gyászmisét követően a várdai temetőben lesz. Minden külön értesítés helyett. Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család és a rokonság
„Hosszú volt az út, mely véget ért, Fáradt teste örök pihenőre tért.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HEPF JÁNOS 78 éves korában elhunyt. Temetése október 17-én, csütörtökön, 13.30 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
„Valakit szeretni isteni csoda, Mert akit szeretünk, nem feledjük soha.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÍRÓ JENŐ volt nyugativánfai, majd Szentjakab, Keskeny utcai lakos 87 éves korában elhunyt. Temetése október 19-én, szombaton 10 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
" Soha nem feledünk, Mindig velünk maradsz. Halálod, míg élünk, Fájó emlék marad." Fájó szívvel emlékezünk TÁTRAI JÓZSEFNÉ Palkó Gizella volt töröcskei lakos halálának 11. évfordulóján. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FÁBOS JÓZSEFNÉ Bolla 81 éves korában elhunyt. Temetése október 16-án, szerdán, a 10 órai gyászmisét követően, 10.45 órakor lesz a tapsonyi temetőben. Gyászoló családja
„Az élet csendesen megy tovább, De emléked elkísér egy életen át.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TARNAI LÁSZLÓNÉ Nusi 84 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 17-én, csütörtökön 14.30 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSETE LÁSZLÓ hosszú betegség után, életének 70. évében elhunyt. Temetése október 24-én, csütörtökön, 10 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. A gyászoló család
"... föld alatt kúszó szarvas a nyár a télben, télen nyár, lebeg az utolsó dallam, szírén hárfázó fák az elúszó pikkelyes alkonyatban..." / Borsos Lajos/ DR. PFEIFER KLÁRA halálának 2. évfordulóján.
„Ő már ott van, ahol nincsen fájdalom örök álmát őrizze csend és nyugalom.” Szomorú szívvel emlékezünk HORVÁTH MIHÁLYNÉ volt somogysárdi lakos halálának 1. évfordulójára. Szerettei
„Érző szíved már nem dobog, mit itt hagytál több mint fájdalom.” Megrendülten, szívünkben mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NYAKA ÁRPÁD bőszénfai lakos, volt VOLÁN dolgozó, buszsofőr, életének 79. évében elhunyt. Temetése október 15-én kedden, a 14.30 órai gyászmisét követően lesz a bőszénfai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
"Gyertyám táncoló lángjában Keresem arcod vonalát. Törlöm le könnyeim ezerszer, Rád gondolva Édesanyám" Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyám KOTLÁR JÓZSEFNÉ Nagy Magdolna küzdelmes életének 73. évében, örök nyugalomra lelt. Római katolikus szertartás szerinti búcsúztatását a balatonboglári temetőben tartjuk október 14-én a 15 órai gyászmisét követően. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Múlhatatlan emlékét őrzi meg: fia, menye, unokája, testvére, unokaöccse valamint az egész gyászoló család
"Amíg szívünk dobog, emléked bennünk élni fog..." Kedves közeli és távolabbi rokonok, barátok, ismerősök, kedves mindenki! Hálás szívvel mondunk köszönetet mindnyájuknak, hogy drága halottunk PRUNEÁN SÁNDOR hamvasztás utáni búcsúztatásán megjelentek és részvételükkel, virágaikkal fájdalmas gyászunkban osztoztak. Köszönjük! A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ERDŐS SÁNDOR kadarkúti lakos, életének 73. évében elhunyt. Búcsúztatása és hamvainak örök nyugalomra helyezése október 12-én, szombaton, a 10 órai gyászmisét követendően lesz, Kadarkúton a Körmendi úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
hajózás / 2 órája
Átvették a bizonyítványt, már a fedélzeten a Bahart újoncai 
Kolumbán T.
felfedezés / 2 órája
Mikrofon segíthet a diagnosztikában
vége / 2 órája
Tíz év házasság után válik a Mad Men vörös szépsége
kutatás / 2 órája
Magyar vonatkozású régészeti leletek kerültek elő a Kaukázus vidékén
minőségi fejlesztések / 3 órája
Jelentősen javult a ferihegyi repülőtér megítélése
egyszerű ötletek / 3 órája
Íme, néhány nagyon hatásos méregtelenítő étel