Hallgassa élőben!

Zöld és okos is lesz a szuperkórház

A kormány maximálisan elkötelezett a zöld- és okosmegoldásokkal tervezett szuperkórház mellett, így a 330 milliárdos projekt finanszírozásával nem lehet probléma – mondta a Dél-budai Centrumkórház megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott.

A mélyépítési kivitelező kiválasztásával jövő tavasszal sor kerülhet az alapkő­letételre, azt követően pedig megkezdődhet az építkezés – erről is beszélt a Világgazdaságnak Bedros J. Róbert, a Dél-budai Centrumkórház megvalósításáért felelő miniszterelnöki megbízott. Szerinte a jövő a centrumkórházaké, a kormány pedig maximálisan elkötelezett a zöld- és okosmegoldásokkal tervezett szuperkórház mellett, így a 330 milliárdos projekt finanszírozásával nem lehet probléma.

A sarokszámok ismertek: 2022-es alapkőletétel és 2026-os átadás. De most hol tartanak az idáig vezető folyamatok?

Egy kórház, főleg egy ilyen hatalmas kórház tervezése jóval összetettebb más épülettípusokhoz képest. Már az igények részletes megfogalmazása is hatalmas munka és felelősség, ráadásul a tervek az innovációnak, a technológia állandó fejlődésének, az orvostudományt érintő napi kihívásoknak, nem utolsósorban pedig a kiváló szakértői csapat kreatív gondolatainak köszönhetően szinte folyamatosan módosulnak, és ez így van rendjén. Én is olvastam, hogy egyesek szerint vontatottan halad a megvalósítás, mert még mindig nem ásnak a munkagépek Dobogón, de hadd mondjak csak két számot: az építészeti terv körülbelül 20 ezer oldal, az intézményfejlesztés terve pedig becsléseink szerint meghaladja a 150 ezer oldalt. Ez is mutatja, mennyire ambiciózus az általunk vállalt határidő.

Van már építési engedély?

Az engedélyezési tervek gyakorlatilag elkészültek, a közeljövőben beadjuk az építési engedély iránti kérelmet az illetékes hatósághoz. Mivel ezt a beruházást nemzetgazdasági szempontól kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány, az építési hatóságnak és a mögöttes szakhatóságoknak a szokásosnál rövidebb idejük van az engedély elbírálására és kiadására. Az építési engedély birtokában rendeljük meg a generáltervezőtől a kiviteli terveket, amelyek két szakaszban állnak majd a rendelkezésünkre: először a munkagödör- és mélyépítési kiviteli tervek, ezután pedig a létesítmény magasépítési munkálataihoz tartozó összes kiviteli terv készül el. A mélyépítési kivitelező kiválasztásával jövő tavasszal sor kerülhet az alapkőletételre, azt követően pedig megkezdődhet az építkezés.

A koronavírus okozta gazdasági válság mennyiben érinti a projektet, akár az állami finanszírozás oldaláról is?

A kormány úgy döntött, hogy a Dél-budai Centrumkórház (DBC) építését az Euró­pai Unió által létrehozott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) Magyarországra eső részéből finanszírozza. Az előzetes számítások szerint a teljes költség 330 milliárd, ebből 300 milliárdot tesz ki a telken belüli építkezés, illetve az orvosi eszközök beszerzése, 30 milliárd pedig a járulékos beruházásokra, például a közlekedés- és közműfejlesztésre, valamint az intézményfejlesztésre fordítható.

A kormány maximálisan elkötelezett a szuperkórház megvalósítása mellett, ezért a finanszírozással nem lehet probléma.

Milyen technológiai, szolgáltatási és műszaki tartalmi jellemzőkkel tervezik a komplexumot?

Az épület zöld és okos is lesz. A fűtés-hűtést szinte teljes egészében földhő biztosítja, radiátorok helyett mennyezeti fűtés-hűtést alkalmazunk. Megújuló energiaforrásokat és olyan, az energiaszámlát csökkentő megoldásokat használunk, mint például a fényudvarok, amelyek természetes fénnyel látják el az intézményt. Az épület üzemeltetését összetett informatikai rendszerek felügyelik. Kifinomult tájékoztatási rendszer, modern betegirányító rendszer és fejlett kommunikációs technológia jellemzi a DBC-t: audiovizuális támogatás és mesterségesintelligencia-alkalmazások segítik a gyógyító munkát. A fejlett informatikai rendszerekkel kiiktatható a gyógyszertévesztés, intelligens robotokkal oldjuk meg az ételszállítást, a gyógyszerek szétosztását, de még a szennyeslogisztikát is. Digitálisan nyomon követhetővé válik minden lelet, a betegek gyógyszerelése és állapota is. Ezt a komplex informatikai rendszert nemcsak a kórház dolgozói használhatják, hanem a betegek is, hiszen ezen keresztül érik el a saját kezelési dokumentációjukat vagy az internetet. Amikor pedig sor kerül a műszerek beszerzésére, az akkor elérhető legmodernebb gépeket vásároljuk meg.

Milyen létező példákat vettek figyelembe a komplexum kialakításakor?

Az alkalmazott technológiák kiválasztásában azt tartjuk szem előtt, hogy a 2026-ra tervezett átadáskor az akkor legkorszerűbbnek tartott eljárások alkalmazására legyen mód. Ez nem könnyű feladat, hiszen nemcsak a jelenben elterjedt technológiák ismerete szükséges a tervezők, szakértők részéről, hanem a világban most zajló fejlesztéseket is ismerniük kell. A DBC tervezésénél egyszerre kell fogékonynak lenni a jövő trendjeire és érvényesíteni a maximális biztonság, illetve hatékonyság követelményeit. Több, a DBC-hez hasonló funkciójú létesítményt tanulmányoztunk, így a világ legmodernebb kórházaiban jól bevált megoldásokat alkalmazunk, az ott szerzett tapasztalatokat hasznosítjuk. Ugyanakkor a kórháztervezés a járvány nélkül is paradigma­váltás előtt állt, de az utóbbi egy évben mindent újra kellett gondolnunk, amit funkciókról, terekről, gyakorlatokról tudtunk. Az addig rutinnak gondolt, mintakórházakra történő alapozás helyett saját megoldásokat kellett kidolgoznunk. A DBC terveiben a legfrissebb kihívásokra adunk választ.

Mekkora lesz a szuperkórház kapacitása, és honnan fogad majd betegeket?

A tervezéskor az ellátandó térség 1,2 millió lakosának jelenlegi és prognosztizálható ellátási igényeiből indultunk ki. Ezekből adódóan a DBC elsősorban az aktív, komplex, sokszor társszakmai együttműködést is igénylő ellátásokat nyújtja, bármelyik megkövetelt szakmai progresszivitási szinten.

Az 1200 kórházi ágyból 900 felnőtt-, 300 pedig gyermekellátást szolgál.

A kórház tervezésekor igyekeztünk előre látni a szokásos szűk keresztmetszeteket, amelyeknél az ellátásban várakozási idők, sorok alakulhatnak ki, veszélyeztetve ezzel a betegek komfortját, a jó minőségű ellátást és az optimális hatékonyságú intézményi működést. Ezért döntöttünk úgy a tervezés során, hogy megemeljük a képalkotó diagnosztikai, onkológiai kezelési és műtőkapacitásokat. A 24 órás sürgősségi ellátás nem területi alapon történik, az ország bármely pontjáról érkezhetnek ide sérült vagy beteg felnőttek és gyermekek. Ezért terveztünk az intézménybe két helikopterleszállót is.

Mindez hogyan alakítja majd át a kórházi struktúrát Budapesten és az érintett területeken?

A DBC természetesen integrálódik a hazai közellátásba. Átveszünk más kapacitásokat, például a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházból is. Az intézmény egyáltalán nem képez többletkapacitást a rendszerben.

Említette a kapcsolódó közlekedési fejlesztéseket. Milyen elemei vannak ennek?

Ez a feladat a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. (BFK) felelősségi körébe tartozik. A DBC megközelíthetőségéhez szükséges infrastrukturális fejlesztések előkészítéséről a napokban kormányhatározat is megjelent, amely erre a célra az idén és jövőre mintegy 673 millió forint költségvetési forrást biztosít. Tudomásunk szerint a BFK hamarosan eredményt hirdet a DBC közúti megközelítésének tervezéséről. (Ennek a látványterve megtalálható a www.vg.hu online képgalériájában – a szerk.) A Dobogó ideális helyszín a közlekedés szempontjából is. Ahogy már mondtam, a DBC 24 órás sürgősségi ügyeletet tart, és 1,2 millió ember ellátásáért lesz felelős, az ebből fakadó környezeti terhelést Budapest sűrűn lakott, belső részei nem bírnák el. A közlekedési hálózat bővítésénél fontos szempont, hogy a lehető legtöbb közlekedési móddal – így például kerékpárral is – el lehessen jutni az intézményhez.

Épülhet-e a DBC-n kívül is szuperkórház?

A jövő a centrumkórházaké, mert itt lehet a legjobb és legkorszerűbb ellátást nyújtani viszonylag alacsony fajlagos költségekkel, és ezekben lehet koncentrálni a tudást is, továbbá megnőtt az emberek mobilitása.

Magyarország egészségügyi fejlesztési stratégiája Budapesten és Pest megyében négy centrumkórház létrejöttével számol, de ezek közül csak a DBC zöldmezős beruházás, a többi bővítés és korszerűsítés. A DBC működésének hatékonysága bizonyítja majd a beruházás életekben mérhető erkölcsi és anyagi megtérülését is. A magyar egészségügy átállhat az erőforrásokat koncentráló stratégiára. Ezzel párhuzamosan a lehető legmagasabb szintre kell emelni a hazai sürgősségi ellátást, csökkenteni kell a kórházi kezelések időtartamát, és növelni az egynapos sebészeti ellátások számát. Emellett kulcsfontosságú az alapellátás nagyfokú megerősítése és az egészségügyi prevenció.

A DBC megvalósulása a projekt méretéből fakadóan is politikai konszenzust feltételez. Megvan-e ez, kormányokon átívelő beruházásról van-e szó?

Sajnos ezt én nem látom, pedig a DBC létjogosultsága – nemcsak a szakmai szempontok miatt – megkérdőjelezhetetlen. A felmérések szerint az emberek több mint 80 százaléka pártállástól függetlenül támogatja a beruházást. Ennek ellenére a kezdetektől fogva folyamatos politikai támadások érik a szuperkórházat, és arra számítunk, hogy a választások előtt ez csak fokozódik. A Dél-budai Centrumkórház felépítését csak ez a kormány garantálja, mert egyértelműen elkötelezett az emberek egészsége, a magyar egészségügy fejlesztése mellett.

Hozzászólások

gyermekáldás Kovács Gábor
Házasságba hozza a legtöbb babát a gólya
Koronavírus / 9 perce
Kásler: a WHO döntésével nemzetközi szinten is beigazolódott a magyar kormány álláspontja
A WHO jóváhagyta pénteken a kínai Sinopharm állami gyógyszergyár által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina vészhelyzeti alkalmazását.
Gyász
„Küzdöttél, de már nem lehet, Átölel a csend és a szeretet.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk KOVÁCS JÁNOSNÉ Fehér Rózsa volt jákói lakos 69 éves korában elhunyt. Temetése május 12-én, 14 órakor lesz a jákói temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ZÁTONYI JÁNOS rácegresi lakos, életének 78. évében, méltósággal viselt hosszú betegség után elhunyt. Temetése május 11-én, kedden 15 órakor lesz a rácegresi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászolja szerető családja
,,Beteg voltam, de nem búcsúztam el senkitől, Mert azt gondoltam, hogy meggyógyulok. De nem így történt, ezért búcsúzom mindenkitől, Akik ismertek és szerettek, Isten veletek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DURCZI FERENC GÉZA kaposvári lakos, életének 71. évében türelemmel viselt, hosszantartó betegségben elhunyt. Temetése május 12-én, szerdán 16 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
"A legszebb emlék a szeretet, melyet mások szívében hagyunk magunk után.” (Cicero) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, dédipapánk KOVÁCS JÁNOS Kaposvár, Stromfeld A. utcai lakos április 30-án, örök álomra hajtotta fejét. Szerettünktől május 12-én, szerdán, 11 órakor veszünk végső búcsút a kaposvári Nyugati temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
"Pihenj csendesen hol nincs már fájdalom. Szívemben itt leszel míg élsz e világon." Fájó szívvel emlékezem JÜNGLING GYULA halálának 5. évfordulóján. Szerető felesége
„Csillag volt, mert szívből szeretett, S mi úgy szerettük, ahogy csak lehetett. Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, De szívünkben él, és örökké ott marad.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KISS GYULA nyugalmazott főkönyvelő Lábod község díszpolgára életének 85. évében váratlanul elhunyt. Búcsúztatása május 11-én, kedden 14 órakor a kaposvári Keleti temető ravatalozójában lesz. A gyászoló család
"Nem fogjuk már elgyengült kezed, nem simítjuk őszülő fejed, nem tekint ránk aggódó szemed, megpihenni tért dolgos két kezed. Drága jó édesapánk, Isten veled!" Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapánk, nagypapánk, dédipapánk BONCZ JÁNOS mesztegnyői lakos tartalmas életének 94. évében, április 16-án csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 8-án 13 órakor lesz Székesfehérváron, 4 éve elhunyt, szeretett feleségével együtt. Gyászolják lányai és családjaik. Most itt elbúcsúzunk örökre szeretett kis falunktól is. Rozika néni, János bácsi
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KERESZTÚRI JÁNOS kaposvári lakos, életének 77. évében elhunyt. Temetése a kaposvári Keleti temetőben szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VISNYEI LÁSZLÓNÉ Stefanics Margit somogyvámosi lakos, életének 62. évében elhunyt. Temetése május 6-án, csütörtökön, a 15 órai gyászmisét követően a somogyvámosi temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
,,Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, Nem volt idő arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha látni akartok, nézzetek az égre.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GELENCSÉR ZOLTÁN életének 45. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni temetése május 7-én, pénteken 13 órakor lesz a zselickisfaludi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALÁZS LAJOSNÉ Szántó Zsuzsanna csökölyi lakos életének 62. évében elhunyt. Temetése május 7-én, pénteken 16.30 órakor lesz a csökölyi katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászolja szerető családja
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy szerettünk VONYÓ GYULA volt mernyei lakos szíve tragikus hirtelenséggel, 75 éves korában örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása május 6-án, csütörtökön 11 órakor, a mernyei temetőben történik. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
"Nem hal meg az, ki szerettei  szívében él tovább." /Thomas Mann/ Fájó szívvel tudatjuk, hogy drága halottunk KÁSA SÁNDOR életének 70. évében elhunyt. Április 30-án, a járványhelyzetre való tekintettel, szűk családi körben utolsó útjára kísértük. Emléke szívünkben örökké él!  A gyászoló család
Nehéz szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. SCHMIDT EDIT végső búcsúja május 14-én 14 órakor lesz Kaposváron, a Nyugati temető szóróparcellájánál. Kérjük, hogy részvétüket, együttérzésüket egy szál virággal fejezzék ki. Búcsúzunk tőle szerettei.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TAKÁCS LAJOS volt kisgyaláni lakos április 29-én hosszantartó, türelemmel viselt betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni temetése május 19-én, szerdán 10 órakor lesz a szentjakabi temetőben. Szerető lánya és felesége
"Te a jóságodat két marokkal szórtad, Önzetlenül adtál jónak és rossznak. Mindig egy célod volt, a családodért élni, Ezt a halál tudta csak széttépni. Oly szomorú Nélküled élni, Téged mindenütt hiába keresni, Téged várni, ki nem jön többé. Szívünkben őrzünk mindörökké.” Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk MADARÁSZ JENŐ volt fonyódi lakos 3. évfordulójára. Gyászoló szerettei
„Nem hal meg az, ki szerettei szívében él tovább.” /Thomas Mann/ Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ORBÁN TIBORNÉ Mariska néni kiskorpádi lakos, életének 83. évében elhunyt. Temetése május 7-én, pénteken 11 órakor lesz a kiskorpádi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
Mély megrendüléssel értesítek rokonokat, barátokat, ismerősöket, hogy édesanyám TÓTH JÓZSEFNÉ Biró Mária kaposfüredi lakos, életének 79. évében elhunyt. Temetése május 6-án, csütörtökön a 14 órai gyászmisét követően, 15 órakor lesz a kaposfüredi temetőben Köszönöm az együttérzést, hogy édesanyámra gondolnak, imát mondanak érte, utolsó útjára elkísérik! Leánya: Csilla és a rokonság
„Amilyen szép volt az élet veled, olyan rossz lesz most nélküled.” Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk FEHÉR JÓZSEF a Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskola tanára 78 éves korában elhunyt. Temetése május 6-án, csütörtökön 13 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MIKLÓS JÓZSEFNÉ Lengyel Erzsébet április 19-én elhunyt. Temetése május 6-án, 15 órakor lesz a toponári temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló családja
forbes top 50 / 4 órája
Sorozatban hatodszor a Dallas Cowboys a világ legértékesebb klubja
turizmus / 4 órája
Ismét látogatható az Országház
EU-csúcs / 4 órája
Orbán Viktor: fel kell gyorsítani a vakcinák beszerzését
összefogás / 4 órája
Pogányszentpéteren a régi játék nem vész el, csak megújul
Marosi Gábor
migráció / 5 órája
Illegális migránsokat fogtak Somogyban
sonline
boldogság / 5 órája
Régóta várt erre! Örömhírrel jelentkezett Mihalik Enikő