Járványügy Somogyban

2020.03.26. 17:30

Vírus tizedeli a munkahelyeket

A koronavírus-járvány miatt sokan veszítették el munkájukat Somogyban is. A múlt héten 2700-an regisztráltak be a munkaügyi központhoz.

Marosi Gábor

Több ágazatot is súlyosan érint a koronavírus-járvány. A vendéglátásban dolgozók nagy része munka nélkül maradt, vendégek és rendezvények híján sok éttermet, kávézót bezártak egy időre. A válság az autóipart is elérte, az egyik kaposvári cégtől húsz embert küldtek el a napokban, tudtuk meg több távozó dolgozótól.

Bóna Renátó járműfényezőként dolgozott egy kaposvári cégnél. A fiatal férfit március 18-án bocsátották el munkahelyéről. Délelőtt még befejezett egy munkát, ebéd után nekiállt egy másiknak, de fél háromkor behívatták az igazgatói irodába. – A jelenlegi gazdasági helyzetre hivatkozva búcsúztak el tőlem – mondta lapunknak. – Végkielégítéssel küldtek el és azt mondták, hogy ha rendeződik a helyzet, akkor visszavesznek. Bejelentkeztem a munkaügyi központba és várom az ajánlatokat. Nem estem kétségbe, mert hívtak már több helyre is dolgozni – tette hozzá.

Csernákné Matuca Ivett, a Nevetnikék Alapítvány kaposvári koordinátora is munkanélküli lett. Az alapítvány, amely a kórházban fekvő beteg gyerekeket támogatja, a járványhelyzet miatt bontotta fel vele a szerződést. A kaposvári asszony megértette és elfogadta az alapítvány döntését, önkéntesként azonban továbbra is segíti az alapítvány munkáját.

Egy kaposvári felszolgáló a közösségi oldalon mondott köszönetet munkaadójának. Tóth Péter bejegyzésében kiemelte: munkahelye bizonytalan időre bezárt, ennek ellenére ő és munkatársai is addig kapnak fizetést, ameddig főnökének erre lehetősége van. A posztban kitért arra is, hogy van olyan vendéglátós Kaposváron, aki a járványhelyzet miatt tucatnyi dolgozóját elküldte, ahelyett hogy valamilyen más megoldást talált volna.

Leállás után is kapnak bért

Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője elmondta: tisztában vannak a kialakult helyzet súlyosságával, arról azonban egyelőre senki nem beszél, hogy miből fognak megélni azok az emberek, akik munkanélküliek lettek. Svajda József szerint a munkanélküli támogatást meg kellene hosszabbítani néhány hónappal és megnézni azt, hogy az unió más országaiban mit tesznek ebben a helyzetben.

Kiemelte: a szakszervezeti szövetségnek néhány munkáltatóval sikerült megegyeznie arról, hogy dolgozóik a leállás után is kapjanak fizetést. Ez esetben viszont, ha újra indul a munka, akkor túl­órapénzt és műszakpótlékokat bizonyos ideig nem kapnak majd a dolgozók. Hozzátette: van olyan cég, ahol felmérték, mihez értenek még a dolgozóik, így ha valaki kiesik egy területről, akkor belülről tudják pótolni.

Járványügy Somogyban

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában