Járványügy Somogyban

2020.07.18. 11:30

Az ország másik felében több pénzből gazdálkodhatnak

A legfrissebb statisztikák szerint a legszegényebb magyar településeken hozzávetőlegesen kétszer kisebb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a leggazdagabb járásokban. Ennyiből kénytelenek gazdálkodni a családok. Somogyi járás nincs a legszegényebbek között.

Kovács Gábor

Fotó: LANG ROBERT

Az ország legszegényebb régióit fokozottan sújtotta, hogy a koronavírus-járvány miatti válsághelyzetben, még márciusban és áprilisban sokan elvesztették a munkájukat. A járvány múltával jelentősen javult a helyzet, de a Pénzcentrum a rendelkezésre álló statisztikák alapján megnézte, hol uralkodnak a legnehezebb állapotok az országban. Ennek apropóján mi is kigyűjtöttük a somogyi járásokra vonatkozó mutatókat a Központi Statisztikai Hivatal segítségével.

Az ország tíz legszegényebb járása között egyetlen somogyit sem találhatunk. Sorrendben a Kunhegyesi a sereghajtó, ahol 702 ezer forint volt az egy emberre jutó összes nettó jövedelem, és egy adófizető nettó 1 millió 479 ezer forintot keresett átlag egy évben a 2018-as adatok szerint. Az utóbbi számot a személyi jövedelemadó alapján állapították meg. Sorrendben a Cigándi, a Csengeri, a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi, a Gönci, a Kisteleki, az Ózdi, a Bácsalmási és a Sarkadi járás következik. A visszafelé a tizedik helyen álló járásban 778 ezer forint volt az átlagjövedelem.

Ennél kedvezőbb a helyzet még a legszegényebb somogyi járásokban is. Megyénkben a Barcsi járás áll a leggyengébben 910 ezer forint egy emberre jutó évi nettó átlagjövedelemmel, és ott a személyi jövedelemadó évi 1 millió 979 ezer forintot tesz ki átlagosan. A Csurgói járásban 973 ezer forint az átlagjövedelem, és évi 2 millió forintos személyi jövedelemadót fizetnek. A Marcali járásban az előbbi érték 972 ezer forint, az utóbbi 2 millió 115 ezer forint. A Fonyódi járásban 992 ezer forint átlagjövedelmet, és 2 millió 9 ezer forint szja adózott összeget mértek.

A többi somogyi járásban már egymillió fölé emelkedett az évi nettó átlagjövedelem. A Nagyatádi járásban ez 1 millió 25 ezer forint, és 2 millió 395 ezer az átlagos személyi jövedelemadó. A Tabi járásban a nettó átlagjövedelem 1 millió 68 ezer forint, az szja átlag 2 millió 121 ezer forint. A Siófoki járásban 1 millió 138 ezer forintos nettó átlagjövedelmet számoltak, és az itteniek átlag 2 millió 91 ezer forint után fizettek személyi jövedelemadót. Kaposváron 1 millió 197 ezer forint volt a nettó átlagjövedelem tavalyelőtt, míg az szja fizetett összeg 2 millió 461 ezer forint.

A leggazdagabb járásokat nem a Dél-Dunántúlon kell keresni

Hogy legyen összehasonlítási alapunk, kiemelhető néhány módosabb járás évi egy emberre jutó nettó átlagjövedelme. A Székesfehérvári járásban ez 1 millió 693 ezer forint, a Győriben 1 millió 697 ezer forint, a Csornaiban 1 millió 412 forint, a Szentendreiben 1 millió 579 ezer forint, és a Komáromiban 1 millió 616 ezer forint volt. De még az Enyingi (1 millió 235 ezer forint) és a Sárbogárdi járásban (1 millió 264 ezer forint) is magas ez az érték. Elmondható, hogy a Nyugat-és Közép-magyarországi járások és a megyeszékhelyek a legtehetősebbek. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó megyei átlagkeresetét nézve Somogy nem teljesített rosszul: ez a szám 271 ezer forint volt egy hónapra és egy átlag dolgozóra 2018-ban. Ezzel ezer forinttal megelőztük Baranyát és 11 ezerrel Zalát. Ez a 11. helyre volt elég a megyék között. Összehasonlításképpen Győr-Moson-Sopronban kerestek a legjobban átlag havi 341 ezer forinttal. De elmondható, hogy mindenütt a legmagasabb keresetűek húzzák felfelé az átlagot.

Egy főre jutó évi nettó átlagjövedelem

Barcsi járás 910 ezer Ft

Marcali járás 972 ezer Ft

Csurgói járás 973 ezer Ft

Fonyódi járás 922 ezer Ft

Nagyatádi járás 1 millió 25 ezer Ft

Tabi járás 1 millió 68 ezer Ft

Siófoki járás 1 millió 138 ezer Ft

Kaposvári járás 1 millió 197 ezer Ft

Forrás: KSH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában