Járványügy Somogyban

2021.03.08. 17:30

Leépítés helyett létszámbővítésben gondolkodnak a cégek

Új munkásokkal erősítenek a somogyi kis- és középvállalkozások. Egy friss felmérés szerint a vállalatok 38 százaléka tervez 2021-ben alkalmi vagy állandó munkavállalókkal létszámbővítést.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– Épp csütörtökön vettem fel egy segédmunkást a gabonarakodáshoz – mondta Horváth Ferenc, a mernyei H+H Kft. ügyvezető igazgatója. – Februárban további két emberrel erősítettem a csapatot, összesen nyolcan dolgozunk. A terményen kívül fakitermeléssel is foglalkozunk, a szezo­nális munkához szükség van a tapasztalt, jó fizikumú dolgozókra. A lehetőségekhez képest igyekszem anyagilag is megbecsülni a munkatársaimat, nálunk senki nem keres minimálbért. Úgy tűnik, hogy júniusig több munkát kapunk, mint amennyit terveztünk.

Kelemen Csaba, a mezőcsokonyai Csányi Pékség kereskedelmi vezetője azt mondta: 2021-ben közel 30 millió forintot kívánnak fejlesztésre fordítani. A pékség felújításán kívül a régi kemencét újra akarják cserélni, s dagasztó-, nyújtó-, illetve sodrógépet is üzembe szeretnének helyezni. A 26 dolgozót alkalmazó cég a tervek szerint egy-két munkással bővül, így várhatóan új péket és áruszállítót is felvesznek.

Murvai Dániel, az iharosberényi Kertax Kft. tulajdonosa kiemelte: ahhoz, hogy időben és rugalmasan reagáljanak a piaci igényekre, képzett, gyakorlott munkatársak kellenek.

A gyümölcs-, illetve zöldségtermesztéssel, -felvásárlással és -feldolgozással foglalkozó agrárcég jelenleg 20 munkatársnak ad biztos megélhetést. – Eldőlt, hogy júniustól további öt betanított munkást veszünk fel – közölte. – Elsősorban helyiek és környékbeliek jelentkezését várjuk, s a hűtőházi munkán kívül az új, cukorral töltött gyümölcs gyártásába is bekapcsolódnak.

Bognár Kálmán, a somodori Bognár Farm Kft. ügyvezető igazgatója szerint csak abban az esetben vehetnek fel új munkatársakat, ha a mostaninál nagyobb területen gazdálkodnának. Jelenleg közel 400 hektárt művelnek meg, s hatan dolgoznak az agrárvállalkozásban.

Fábián Balázs, a Kaposvári Videoton igazgatója érdeklődésünkre közölte: idén először a héten volt náluk csoportos felvételi. Összesen 19 betanított munkással nőtt a vállalat létszáma, mindannyian háztartási gépeket szerelnek majd össze. – A munka jellegétől függ, hogy mennyi a betanulási idő – mondta Fábián Balázs.

– Adott esetben ez 4-5 nap lehet, de ha összetettebb a folyamat, akár 3-4 hétig is tarthat az alaptudnivalók készségszintű elsajátítása. Most Kaposváron 1100-an vagyunk, s mivel óriási a 2021-es megrendelésállományunk, ezért vélhetően húsvét után tartjuk az újabb, második körös munkaerő-felvételit.

Telefonos interjú után választanak

– Magyarországon a közepes és nagyvállalatok 38 százaléka tervez idén létszámbővítést, például IT-szakemberek, fizikai munkások és a gyártás területén dolgozók felvételét tervezik – derül ki a Randstad munkaerő-közvetítő távirati irodához eljuttatott felméréséből. A válaszadók 57 százaléka állítja, hogy a toborzási folyamat hossza körülbelül megegyezik a 2020-ban tapasztalttal, míg az új gyakorlatok, például az online és a telefonos interjúk miatt 23 százalék úgy véli, hogy idén a megfelelő jelölt kiválasztása több időt vesz majd igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában