Járványügy Somogyban

2020.04.08. 09:09

Hírek röviden: terjed a vírus, nem lankadhat a figyelmünk

Kövesse velünk a vírus elleni védekezés minden lépését Somogyban ma is! Összegyűjtöttük, mik a legfontosabb hírek a megyében, és percről percre frissítjük!

Sonline

Forrás: Shutterstock

20:05

A néhány héttel ezelőtt még gyermekzsivajtól hangos Tulipán Biztos Kezdet Gyerekház a vírus miatt bezárta a kapuit Csokonyavisontán. Minden csendes, délelőtt csak az ott dolgozók öntözik a virágágyásokat. A látszat azonban csal, mert a munka nem állt meg az intézményben, sőt most kapcsoltak csak rá igazán, online bábelőadást mutattak be a kicsiknek, amihez a bábokat maguk készítették.

19:30

A kaposvári származású Jakab Ferenc professzor videóban számol be a legújabb kutatási eredményekről, és az is elhangzik, hogy több mint 260 vegyületet vizsgálnak a PTE Virológiai Laboratóriumában potenciális hatóanyagként.

18:50

A Csiky újabb videót tett közzé, a Biblia hangoskönyv-videósorozat 2. részét, melyben Varga Zsuzsa színművésznő az Új Képes Bibliából olvas.

18:40

Csütörtöktől a Tesco áruházakban egy időben csak előre meghatározott számú vásárló tartózkodhat. A vásárlószámot egy applikáció segítségével az üzletek bejáratánál a Tesco munkatársai követik és ellenőrzik. A vásárlók minden esetben az épületen kívül fognak sorban állni, a biztonságos távolság megtartásával. Az új intézkedés a 65 éven felettiek védelme érdekében a nekik fenntartott vásárlási időszakra is vonatkozik: 9 és 12 óra között az áruházlánc munkatársai mind a létszámot, mind az életkort ellenőrzik.

17:40

Elhunyt egy 77 éves balatonlellei nő a kaposvári kórházban a koronavírus miatt szerdán. Bővebben itt olvashatsz erről.

16:20

Újabb táncos videóval jelentkezett Zsíros Linda és a Csiky Gergely Színház.

16:00

Készülnek a kaposváriak is a húsvéti szertartások közvetítésére.

15:00

Tóth Molnár Ildikó, a Csiky színművésznője küld egy mesét most az érdeklődőknek.

14:30

A különleges helyzetben bevezették az ingyenes parkolást. Jelentős bevételtől esnek el azok a települések, amelyeknél hétfőtől megszűnt a fizetős parkolás. Somogyban ez elsősorban Kaposvárt és néhány Balaton-parti települést érint. Itt foglalkoztunk a témával bővebben.

14:00

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a mai kormányinfó után Budapesten tartott sajtótájékoztatót.

11:40

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a veszélyhelyzet miatti megváltozott ügyrendről:

Még egy hétig akár SMS-ben is kérhető a postázás

Akinek még nincs ügyfélkapuja, az idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmét SMS-ben vagy egyéb módon eljuttatni a NAV-hoz április 15-éig.

A NAV idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészítette azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó.

Az elkészített tervezeteket a NAV március 15-én elektronikus formában elérhetővé tette, tehát azok KAÜ azonosítás (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, telefonos azonosítás) utáni belépést követően szerkeszthetők, jóváhagyhatók.

Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását idén egy hónappal tovább, azaz április 15-éig kérheti. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen küldi el postán az igénylőknek.

A kérelmet benyújtani többek között az alábbiak szerint lehetséges:

SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (ebben a formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn),

a NAV honlapján elérhető űrlapon,

levélben vagy formanyomtatványon (BEVTERVK),

telefonon a 1819-es hívószámon, vagy a 06-80/20 21 22-es telefonszámon (előzetes regisztrációt igényel)

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 20-ig.

 

10:38

Közleményt adott ki Kaposvári Parkolási Kft a parkolás új rendjéről:

A kormányrendelet értelmében 2020.04.06-tól határozatlan ideig díjmentes a közterületi parkolás. Kérjük ezért, hogy automatáinkat ne használják, azokba pénzt ne dobjanak. A mai napon minderre írásban is felhívjuk ügyfeleink figyelmét: az írásos tájékoztatót minden automatánkra kifüggesztjük.

Hogy azokat se érje kár, akik már megváltották parkolóbérletüket, társaságunk és Kaposvár MJV Önkormányzata közösen azt a döntést hozta, hogy az intézkedés fennálltának idejével meghosszabbodik a már megvett bérletek érvényességi ideje.

9:43

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő statisztika adatokat közöl közösségi oldalán a koronavírus terjedéséről

9:36

Rendhagyó irodalomórát tart ma is a Csiky Gergely Színház egyik színésze, Benedek Dániel.

8:50

Balatonboglár is fertőtleníti utcáit.

8:30

A Somogy megyében tegnap történt híreinket itt olvashatják el egy helyen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában