Járványügy Somogyban

2020.04.16. 17:30

Kevesebb, mint felére esett vissza a fuvarozók munkája

Leállított különbusz járatok, megcsappant forgalmú taxisok: a korona vírus fertőzés újraprogramozta a közlekedést. Somogyban is jelentősen visszaesett márciusban az üzemanyag-fogyasztás.

Harsányi Miklós

Leállított különbuszjáratok, megcsappant forgalmú taxisok: a koronavírus-fertőzés újraprogramozta a közlekedést. Somogyban is jelentősen visszaesett márciusban az üzemanyag-fogyasztás. – Márciustól majdnem 60 százalékkal csökkent a forgalmunk – mondta Koczor Tamás, a hetesi üzemanyagkút társtulajdonosa. – A koronavírus miatt kevesebbet autóznak az emberek. A mezőgazdasági munkák azonban nem állhatnak le: a helyi és környékbeli agrárvállalkozók folyamatosan dolgoznak, nekik állandóan szükségük van a gázolajra. Épp ezért hétvégén is nyitva vagyunk.

Orbán Tibor kiskorpádi egyéni vállalkozó azt mondta: két, egyenként 51 személyes autóbusza második hete áll. Az egyik somogyi vállalkozáshoz szokta szállítani a dolgozókat, ám szünet van a cégnél, s csak április 20-án kezdik el újra munkát. A harmadik busza márciustól nem közlekedik. Szerinte a koronavírus a buszosokra nagy csapást mért.

– A harmadik buszunkkal diákokat és nyugdíjasokat is szoktunk szállítani, de ez a lehetőség egy csapásra véget ért – hangsúlyozta. – A telephelyen állnak a járművek, nem tudni, hogyan alakul a jövő.

Répás Boldizsár, a kaposvári Tele 5 taxi szakmai vezetője kiemelte: az elmúlt bő másfél hónapban közel 75 százalékkal esett vissza a forgalmuk. 33 taxis dolgozik a vállalkozásuknál.

– A korábbi üzemanyag mennyiségének töredékét használják fel a kollégáim – emelte ki. – Elég csak körbenézni az utcákon, s látszik, hogy lényegesen kevesebb autó, így taxis vesz részt a forgalomban. A baj, hogy nem látni a történet végét. Reméljük, hogy az élet minél hamarabb visszatér a régi kerékvágásba, de az egyértelmű, hogy a koronavírus a gazdaságot, azon belül a közlekedést világszerte keményen sújtja. Harsányi Miklós

Felére esett vissza az áruszállítás

Január–februárban még nőtt az üzemanyag-forgalom a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainál, de márciusban a határzár és a kijárási korlátozás miatt a benzinfogyasztás kétharmadára esett vissza, s a gázolaj-értékesítések is közel 25 százalékkal csökkentek. – Nálunk 30–40 százalékkal esett vissza a fuvarmennyiség – mondta Mészáros Ákos kaposvári vállalkozó. – Korábban havonta átlag nagyjából 200 ezer forintot költöttünk üzemanyagra, manapság alig 120 ezer forintot. Egyes nemzetközi fuvart vállaló kamionos cégek ennél is rosszabbul jártak. Vannak olyan, zömmel 2–8 járművet üzemeltető vállalkozások, ahol 40–60 százalékkal csökkent az áruszállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában