Járványügy Somogyban

2020.09.16. 14:00

Nincs kifogás: maszk nélkül nem lehet utazgatni

A maszk nélkül utazókat keddtől leszállítják a MÁV és a Volánbusz járatairól. Somogyban is ellenőrizték az utasokat, a kaposvári állomásokon senkit nem kellett leszállítani a járatokról.

Harsányi Miklós

– Szerintem senki sem tudja, hogy a vonaton utazók közül ki, milyen vírust hurcol – mondta Hársházi László, aki kedden a fonyódi vonatra szállt. – A szájmaszkviselés néha nem túl kellemes, de alapvetően elviselhető, ennyit mindenki megtehet a biztonságért. Akik viszont nem hajlandóak hordani maszkot, sálat vagy kendőt, azokat rögtön szállítsák le, ez teljesen logikus lépés a vasúttól.

A férfi egy szúnyogszigeti halászléfőzésre volt hivatalos. A hátizsákjában kézfertőtlenítő és tartalék szájmaszk is lapult, s a klasszikus fertőtlenítőként emlegetett meggypálinka sem hiányzott. Miközben zöld jelzésre várt a Piroska, az egyik utas, Büki Margit azt mondta: hiába a rengeteg figyelmeztetés, néhányan fittyet hánynak a szabályokra. Szükség van a szigorra, ez a tisztességesen utazókat védi. A 84 éves Szukics Györgyné szerint elég, ha valaki csak egyszer tüsszent, máris bekövetkezhet a baj. Ha viszont ilyen egyszerűen lehet védekezni, akkor mindenki tegye a dolgát.

Miután szerelvényt és irányt váltottunk, a dombóvári járat előtt futottunk össze Kovácsné Miseta Rozáliával. A szegedi asszony helyénvalónak tartotta az új rendelkezést.

– Láttam már olyan srácot, aki a vonaton csak addig viselt szájmaszkot, amíg ott volt a kalauz – jegyezte meg egy dalmandi nő. – Ha valakinek csak fityeg az arcán a maszk, vagy nem takarja el az orrát, úgy teljesen értelmetlen az egész. Szerintem sok mindennel lehet poénkodni, de speciel ezzel nem. Jól teszi a vasút, ha fellépnek a szabályszegők ellen.

Egy jegyvizsgáló szerint náluk alapvetően rendben zajlott az átállás, kedden senkit nem kellett leszállítani maszk nélküli utazás miatt. Miközben továbbaraszoltunk a peronon, egy mozdonyvezetővel találkoztunk, aki azt mondta: nyáron érezhetően lazult a fegyelem, de ahogy megérkezett a koronavírus második hulláma, szinte mindenki összekapta magát.

Egy másik mozdonyvezető szerint az idősebb korosztály összességében fegyelmezettebb, mint sok fiatal. A vakmerőség veszélyes, pláne, most – mondta.

A vírus ellen tudatosan kell védekezni

– Senkit sem kellett elküldenünk – tudtuk meg az egyik délelőtti buszjárat sofőrjétől kedden a Volánbusz kaposvári állomásán. – Mindenki maszkban érkezett.

Aki esetleg elfelejtette volna a védőfelszerelést, azt nem engedték felszállni a járatra. Egy 70 éves asszony Kaposvárról Pécsre tartott, s azt mondta: a vírus ellen tudatosan kell védekezni.

A somogygeszti Orsós László születésnapi tortával a kezében várt a sorára a buszpályaudvaron. A 17 éves fiatalember úgy érzi: a megelőzés közös feladat, s ebben a fiataloknak is megvan a felelősségük. – Felveszem a szájmaszkot, egy percig se csináltam ebből nagy ügyet – mondta egy 20 éves fiú. – Nem kell engem győzködni, ahogy csak lehet, vigyázok az egészségemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában