Járványügy Somogyban

2021.03.10. 20:00

Ügyeletben fogadják a dolgozó anyák gyermekeit

Máskor nagy a nyüzsgés az óvodák udvarain, de kedden reggel fél nyolctól csak alig érkezett néhány szülő a csemetékkel. Csak indokolt esetben biztosítható gyermekfelügyelet, de azok a családok segítséget kapnak, amelyek nem tudják elhelyezni a gyerekeket a lezárások ideje alatt.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

A Nemzetőr Sori Központi Óvodában hétfőn tizennégy, kedden tizenegy gyermeket hoztak be a szülők. A Honvéd utcai tagóvodában három, a Kaposfüredi tagóvodában három-három gyermek elhelyezését igényelték.

Az óvónők nagy örömmel fogadták a kicsiket, mert elmondásuk szerint így könnyebben tudnak haladni a foglalkozásokban.

Nagy segítség, hogy mielőtt munkába menne, az ötéves gyermekét elhozhatja az óvodába Tóthné Strak Edina, aki pénztárosként dolgozik. Azt mondta, hogy a veszélyeztetett korosztályú nagyszülők helyett lényegesen jobb megoldás az óvoda. Egy másik ötéves kisfiú is belépett az óvoda kapuján, de előtte még magabiztosan kijelentette, hogy ő bizony nem fog aludni ebéd után.

– Nagy teher alól mentesíti a szülőket a gyermekfelügyelet – mondta az édesanya, Torma Nikoletta, aki a Kométánál dolgozik. – Nem volt nehéz bekerülni az ügyeleti rendszerbe, már szombaton telefonáltak az óvodából, hogy jöhetünk.

A nagyszülők nem is tudnak szerepet vállalni. – Az egyik nagymama szintén dolgozik nap közben, a másik nagymama pedig 40 kilométerrel távolabb lakik tőlünk. Nem lett volna kire hagyni a gyereket – mondta egy harmadik édesanya, Sabjánné Krammer Zita, akinek az élelmiszeriparban van a munkahelye.

A Nemzetőr Sori Központi Óvodában nagyon ügyelnek arra, hogy a gyermekfelügyeletben olyan óvónők foglalkozzanak a gyermekekkel, akik már átestek a fertőzésen vagy már be vannak oltva. Így csökkenthető a veszély.

Alkalmazkodtak az új helyzethez

– Mindenki azt szeretné, hogy mihamarabb túl legyünk a járványon, és az óvónők elsősorban dolgozni szeretnének, de megértjük az új intézkedéseket, mert nagy szükség volt rájuk – mondta Hegedüs Mária Katalin intézményvezető.– Azzal is tökéletesen egyetértünk, hogy ügyeletet biztosítani kell, mert az egészségügyi dolgozó szülőknek dolgozniuk kell a járvány alatt, sőt az eladóknak is ott kell lenniük a helyükön, hogy az élelmiszerellátás biztosítva legyen, mert az élet nem állhat meg. Azt tapasztaljuk, hogy a szülők maximálisan megértik a helyzetet, és csak azokat a gyermekeket hozzák el, akiknek végképp nem tudják családon belül megoldani az elhelyezését, mert olyan munkakörökben dolgoznak hogy nem lehet home office-szal vagy egyéb megoldással kiváltani. A családok is arra törekednek, hogy maguk oldják meg a helyzetet.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában