Járványügy Somogyban

2021.05.11. 11:30

Rosszabbul alszunk, mint a járvány előtt

Egy friss hazai felmérés alapján a megkérdezettek 15 százaléka arra panaszkodott, hogy sokkal fáradtabbnak érzi magát, tíz százalékuk többször felébred éjszakánként, hét százaléka nehezebben tud elaludni a Covid-19 előtti helyzethez képest.

H. M.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy friss hazai felmérés alapján a megkérdezettek 15 százaléka arra panaszkodott, hogy sokkal fáradtabbnak érzi magát, 10 százalékuk többször felébred éjszakánként, 7 százaléka nehezebben tud elaludni a Covid-19 előtti helyzethez képest.

Az Aludj jól, Magyarország! program keretében egy alvásszaküzlet-hálózat országos felmérést végzett az idén februárban, amit több mint 3000-en töltöttek ki, derült ki a tájékoztatójukból. Ebben idézik Hahn Gábort, a program megálmodóját, aki szerint itt az idő, hogy az orvosok alvást „írjanak fel” pácienseiknek. Az alvás során a szervezetünkben termelődő melatonin – alváshormon – véd a vírusokkal szemben, így képes megakadályozni a vírusos, de még a bakteriális fertőzések által kiváltott tüdőkárosodást is.

– A tartós alváshiány nem csupán pszichés, hanem súlyos betegségek kialakulásához is vezethet, épp ezért lényeges, hogy mindenki megfelelően pihenjen – mondta Szalai Zoltán kaposvári pszichológus. Hozzátette: a koronavírus-járvány alatt sok embernek felborult a napi bioritmusa, az online munkavégzés is jelentős változást hozott az életükbe. Ez alól a fiatalok sem kivételek. Általában talán leginkább a 14–18 éves kamaszoknál fordul elő, hogy hétköznap éjjel is sokáig fennmaradnak és mobilon, laptopon egymással kommunikálnak, játszanak, másnap viszont fáradtan, kialvatlanul ébrednek. Szalai Zoltán szerint a nappali pihenés nem pótolja az éjszakai, megnyugtató alvást. Nagy jelentősége, hogy lefekvés előtt se fizikai, se idegi megterhelés ne érje a szervezetet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában