Járványügy Somogyban

2020.06.03. 11:30

Ismét megnyílt a gasztropiac Imremajorban

Imremajorban újra szélesre tárták a Hunyady udvar kapuit a látogatók előtt. Pünkösdvasárnap volt idén az első alkalom, hogy a kézműves- és gasztrópiacrajongók kedvenc helyüket újra bevehették.

Turbéki Bernadett

Maszkos emberekkel tömött kocsikkal gördült be az imremajori megállóba a balatonfenyvesi kisvonat vasárnap. – A két és fél éves iker­unokáimat és a feleségemet várom, a kisfiúk most vonatoznak először – mondta egy nagypapa izgatottan. Velük együtt sokan szálltak le, és vették célba a Hunyady udvart, ahol újra kézművesek kínálták portékáikat és a finomságokért is sorok kígyóztak.

– Évek óta visszajáró vevők vagyunk, rendszeresen ellátogatunk a piacra – mondta Bayer Ildikó, aki az unokájával érkezett. – Hívogató a gyönyörű környezet, és a két tulajdonos személye, akik ennyi munkát belefektetnek abba, hogy a hely visszatükrözze a történelmet. Így nem csak piacnapokon jövünk, beszélgetni bármikor szívesen betérünk ide.

– A zord időjárás sem rettentette el a vendégeket, így elégedettek vagyunk a nyitással – mondta Antics László, a Majorka alapítvány alapítója. – Az étteremben újra be kellett gyújtani a kandallót, az emberek kabátban érkeztek, de itt vannak, jó újra találkozni velük. A piac fennállása óta ekkora szünetet nem tartottunk még. A szokásosnál hosszabb kihagyás a koronavírussal kapcsolatos járványügyi intézkedések és a felújítás eredménye, amit még tavaly augusztusban kezdtünk – tette hozzá Antics László, miközben körbevezetett az épülő, már majdnem kész fedett piactéren, amely új dimenziót nyit majd a kézműves- és gasztrópiac életében.

– A romhalmazból felújított épületet úgy álmodtuk meg, hogy több funkciót is betöltsön azon kívül, hogy komfortosabbá teszi majd az árusok életét – tudtuk meg Antics Lászlótól, aki szerencsés helyzetnek érzi, hogy a járványügyi intézkedések ugyan lassították az építkezést, s így kis csúszással, de hamarosan mégis megnyithatja az épületet a látogatók előtt. – Akár egy több száz férőhelyes színházteremmé is átalakíthatjuk, vagy konferencia­teremmé, de asztalitenisz-bajnokságot is lehet itt rendezni, ha arra volna igény.

Nem elég beszélni a megmentésről, egyszerűen növelni kell az utasszámot

Antics László, a Majorka alapítvány alapítója örömét fejezte ki, hogy piacnapokon a feny­vesi kisvasút is élettel telik meg, mint ahogy vasárnap is tapasztalható volt. – Ahhoz képest, hogy a korábbi években a balatonfenyvesi kisvasutat a megszűnés veszélye fenyegette, most heti két napon élettel töltjük meg – mondta örömmel Antics László. – Szinte már összenőtt a piaccal, sokan érkeznek vele. Most is bebizonyosodott, hogy nem elég beszélni a megmentéséről, egyszerűen növelni kell az utas­számot, amihez jócskán hozzájárulunk mi is – tette hozzá Antics László, aki már a további együttműködési lehetőségeket is mérlegeli, már ami a kisvasutat illeti.

A Majorka alapítvány alapítója szerint számos eddig nem látott program várja majd az ide látogatókat a nyár folyamán, érkezzenek akár vasúton, autóval, kerékpárral, vagy éppen gyalogosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában