Hírzárlat van érvényben a kaposmérői gombamérgezéssel kapcsolatban. A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház lapunk érdeklődésére szerdán szűkszavú közleményben tudatta: “A kérdéses gombamérgezéses betegek kérésére intézményünknek nem áll módjában semmilyen információt kiadni.”
– Tudomásom szerint a gyilkos galóca egyik, fehér fajtáját fogyaszthatta a szerencsétlenül járt fiatal pár – mondta a Sonline.hu-nak szerdán Fodor István zselickisfaludi gombaszakértő. – Úgy tudni, állítólag rántott gombát készítettek, s ezután lettek rosszul. Ilyen esetben rendszerint a májátültetés jelentheti a megoldást.
A szakértő szerint a gombában található úgynevezett muszkarin-sav a kiválasztó szerveket teszi tönkre. A tünetek alig néhány óra leforgása alatt jelentkeznek: először hányás, hasmenés, epegörcsök kínozzák a beteget, ezután egyre súlyosabbá válhat az illető állapota. A májon kívül a vese is súlyosan károsodhat. Fodor azt mondta: mérgezés ellen legjobb szer a megelőzés. Egy szakember ingyen vizsgálja a kaposvári nagypiacon a leszedett gombát, de ha véletlenül bekövetkezik a baj, azaz valaki mégis ellenőrizetlen gombát fogyaszt, s rosszul érzi magát, azonnal orvoshoz kell fordulni.
– Ilyenkor meghánytatják a beteget, hogy minél kevesebb veszélyes anyag szívódjon fel a szervezetben – jegyezte meg. – Különösen veszélyes a helyzet, ha emésztés után 4 órával szívódik fel a szervezetben a sav. Halállal végződhet a mérgezés.
Hazánkban évente 10-12 ember szenved súlyos gombamérgezést, nemrég Zalában vitték gyors orvosi ellátásra egy szerencsétlenül járt személyt. Fodor István szerint amúgy gyakran titokban tartják a mérgezéses eseteket, mivel szégyellik az esetet a sérültek.
– Sajnos, sokan nincsenek tisztában a súlyos következményekkel – fejtette ki a szakértő. – Nagyvonalakban ugyan hallottak a mérges gombákról, ám egyesek azt hiszik, hogy velük soha nem történhet semmilyen tragédia. Pedig elég, ha a mérgező gombáról egy törött lemezdarabka belekeveredik az ehető közé, s máris bekövetkezhet a baj.
Megtudtuk: a környékbeli mezőkön, erdőkön több száz fajta gomba található. Most többek között a vargánya, galamb- és káposztagombát gyűjthetnek be a szerencsések, rövidesen a pereszkék, tinorrúak és a rizike szezonja jön. A szakértő – a gombázókra leselkedő veszélyek kapcsán – nyomatékosan felhívta a figyelmet: több mérgesgomba könnyen összetéveszthető a fogyaszthatóval. Így például a gyilkos galóca a csiperkéhez hasonlít, a mezei tölcsérgombát pedig sokan a mezei szegfűgombával keverhetik össze.
– Ráadásul a tévhitek még mindig makacsul tartják magukat – emelte ki. – Az egyik ostoba mondás szerint, ha a háziasszony ezüstkanalat tesz a főzőedénybe, akkor már nem lesz mérgező a gomba, de az is téves, ha alumínium lábasban, nyílt tűzőn főzik a gombát, abban az esetben sem lehet súlyos gond. A lényeg: nem szabad kísérletezni. Emberek egészsége, élete múlhat egy meggondolatlan, rossz döntésen.
A megelőzés hozhat eredményt
– A megelőzésre a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kellene helyezni – mondta Fodor István, aki korábban a gombákról már írt egy könyvet az általános iskolásoknak. – Szerintem újabb kiadványokra lenne szükség, melyet a lehető legszélesebb körben kellene terjeszteni. Ha már egy mérgezést megelőznénk, már az óriási eredmény volna.
Fodor úgy tapasztalta: az utóbbi időben erőteljesen megnőtt a gombászkodók száma Somogyban. A lakossági elszegényedés, a rohamosan növekvő munkanélküliség nyomán rengetegen keresnek gombát, a családok – saját ellátáson túl – gyakran eladásra is szednek finomságot.
Úgy tudjuk, életveszélyes állapotban van a kaposmérői házaspár, akik gyilkos galócából készítettek ebédet. Hazánkban évente 10-12 ember szenved halálos gombamérgezést.
Ezt ne hagyja ki!
Mutasd meg a szépséged és legyél te 2021 Tündérszépe! Tízmilliós összdíjazás, autóhasználat és modellszerződés vár a legszebbekre