Járványügy Somogyban

2020.03.14. 20:52

Hatan kerültek karanténba Siófokon

Óvintézkedések sorát vezették be az önkormányzatok és vállalatok a koronavírus megelőzésére. Közben hatóságilag elrendelt házi karanténba került hat siófoki, közülük négyen csütörtökön érkeztek haza olaszországi munkájukból.

Koszorus Rita

Budapest 2020.02.05. Liszt Ferenc repülőtér koronavírus járvány miatti egészségügyi ellenőrzés foto: Kallus György/Világgazdaság

Fotó: KALLUS GYORGY

Hatóságilag elrendelt házi karanténba került hat siófoki, közülük négyen csütörtökön érkeztek haza olaszországi munkájukból. A négy fő mellett családtagjaik kényszerülnek még két hét otthonlétre. Ez idő alatt a rendőrség naponta több alkalommal is ellenőrzi, hogy betartják-e az előírásokat. A siófoki önkormányzat tartja velük a kapcsolatot, Nagy Gábor alpolgármester arról tájékoztatott, hogy mindannyian felelősségteljesek és együttműködőek. Segítséget egyikőjük kért, ellátásáról a város gondoskodik.

Úgy tudjuk, hogy a hatóságilag elrendelt házi karantén egy balatonszabadi lakost is érint, aki információink szerint az említett siófokiakkal együtt érkezett haza olaszországi munkahelyéről.

Balatonföldváron egy ugyancsak Olaszországból hazatért lakos jelezte az önkormányzatnak, hogy két hétre önkéntes házi karanténba vonult.

A napokban tiroli szállodák is bejelentették, hogy hétfőtől bezárnak, és mivel a Balaton térségében élők közül is sokan vannak, akik idényjelleggel az olasz vagy az osztrák turisztikai területeken dolgoznak, ezért az elkövetkező napokban vélhetően emelkedni fog azok száma, akik hatóságilag elrendelt vagy akárcsak önkéntesen vállalt házi karanténba vonulnak. Hétfőtől elektronikus, illetve telefonos ügyintézésre kéri ügyfeleit a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal.

Szita Károly polgármester a közszolgáltató cégek vezetőivel egyeztetett pénteken. A kaposváriak biztonsága érdekében döntöttek arról, hogy elmarad a lomtalanítás, a buszokra minden ajtón fel lehet szállni, de a buszsofőrtől nem lehet jegyet venni, kedd reggeltől szünetel az iskolai és óvodai úszásoktatás a fürdőben, a termálrészleg pedig bezár. Kaposváron a helyi járatú buszokat speciális eszközzel, úgynevezett ózongenerátorral fertőtlenítik.

A balatonlellei BL Yacht Club csapata a közelben élő idősek segítségére sietett, hiszen felajánlotta a Tekergő kisbusz szabad kapacitásait a szépkorúak számára. Napi két órában díjmentesen intézik el a balatonlellei és balatonboglári idősek bevásárlásait a közértből, patikából, postai ügyek intézését, akár csekkbefizetést. Ezen kívül heti két alkalommal, hétfőn és csütörtökön reggel 9-kor bevásárló buszjáratot indítanak egy-egy áruházba. A busz begyűjt mindenkit, megvárja, míg végez, majd a csomagokkal együtt hazaszállítja azokat, akik saját maguk intéznék a bevásárlást. A szépkorúak a 06-70/ 616-8638-as telefonszámon jelezhetik igényüket a díjmentes szolgáltatásra.

A Somogy Megyei Önkormányzat csütörtöktől határozatlan ideig felfüggeszti a Szülőföldem Somogyország és a SomFALU-2020 pályázatokat, illetve a Nyitott Vármegyeháza programot. S mivel a rendezvények létszámát is korlátozták a vírusveszély miatt, ez a SomFALU-2020 pályázatot és Nyitott Vármegyeháza programot érinti. Emiatt a Vármegyeháza épületében és a Kaposvári Vigasságok terén is határozatlan ideig szünetelnek a rendezvények.

A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár is közleményt adott ki a veszélyhelyzet kapcsán. Ebben az áll, hogy a bibliotéka határozatlan ideig felfüggeszti programszervezési tevékenységét, s a tervezett programjait sem tartja meg. Ez azonban egyelőre a könyvtárak nyitvatartását és a szolgáltatásokat nem érinti.

Mivel az óvintézkedések miatt a színházi előadásokat, koncerteket is lemondták a szervezők, mozgalom indult a világhálón. A Ne válts vissza jegyet címkével ellátott bejegyzéseket művészek is megosztották, amelyekben arra biztatják a kultúra kedvelőit: már megvásárolt jegyeiket ne váltsák vissza, hanem a várhatóan későbbi időpontra helyezett rendezvényeken használják fel.

Nem lesz lomtalanítás, szünetel az úszásoktatás, a termálrészleg bezár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában