Járványügy Somogyban

2020.05.27. 17:30

Talicskányi élelmiszerrel élik túl a napokat a tartalékok nélküli családokban

Sok kistelepülés önkormányzata nyúlt bele a költségvetésbe a napokban, mert úgy érezték, hogy most van szükség leginkább a támogatásra, miután a koronavírus-járvány miatt megfogyatkozott a vidéki családok tartaléka.

Kovács Gábor

Egységesen 3600 forint értékben szállítottak ki szerda délelőtt élelmiszercsomagokat Ecsenyben, 61 helyi címre. Liszt, cukor, keksz, bab, étolaj, vagyis alapvető élelmiszerek töltötték meg a csomagokat. Minden család kapott kivétel nélkül, bár nem mindenki rászoruló, de az önkormányzat gesztus értékűnek szánta az adományt, hogy megmutassák, a járvány idején sem hagyják magukra az itt élőket. Egyedi módon a legnagyobb kijárási korlátozások idején pizzát rendeltek minden ecsenyi család Balatonlelléről.

Gigén szerdán biciklivel, kistraktorral, sőt még talicskával is hordták az önkormányzat adományát, mert a 25 kilós zsákok nehéznek bizonyultak.

– Nagy segítség ez, különösen így a hónap végén – mondta Püspöki Sándor Lászlóné. – Az unokák gyakran jönnek hozzánk, nekik sütök-főzök.

– Jól jött a támogatás, mert most nagy szükség van rá, de hanem lenne, akkor is megvennénk a boltban – mondta Varga Zoltánné. – A férjemmel nyugdíjasok vagyunk, szerencsére a fiam nem vesztette el a munkáját a járvány alatt.

Élelmiszerekből és tisztítószerekből 16 félét adományoztak. Gigén száz család kapott 160 csomagot, mert a nagycsaládosoknak több jutott. Az önkormányzat 1,6 millió forintot költött erre az akcióra. Úgy látták, hogy most van fogyóban a családok tartaléka, néhányan munkanélküliek lettek. A költségvetés szociális keretének terhére csoportosították át a forrásokat. Korábban karácsony tájékán osztottak támogatást, de az idén úgy ítélték meg, hogy most van rá nagy szükség a járvány végén. Bálint Ildikó polgármester hangsúlyozta: sok a rászoruló, a hátrányos helyzetű nagycsalád a faluban, gyakran három-négy gyermek és a nagyszülők is egy fedél alatt élnek. Segélyt általában nem pénzben, hanem természetben adnak, mert abból biztosan részesül az egész család.

Nem mindenhol kellett osztani

Tapsonyban nem volt szükség élelmiszercsomagok osztására, de a szociális étkeztetést megerősítették a járvány időszakában, házhoz szállították az ebédet, bár erre sem jelentkezett tömeges igény. A település ugyanis nincs rossz helyzetben, a legnagyobb munkahely változatlanul működött a faluban a vírusveszély idején is, ezért nem sújtotta a környéken élőket a munkanélküliség, sőt még mindig munkaerőhiányról beszélhetünk a településen. A német cég tapsonyi üzeme röntgengépek és más orvosi műszerek alkatrészeit gyártja változatlanul. Ötven környékbeli falu munkavállalói dolgoznak a gyárban. A járvány alatt nem álltak le, sőt két műszakba szervezték a dolgozókat. Tapsonyban egyébként egyetlen embernél merült fel a koronavírus gyanúja, de a második teszt már negatív lett.

Járványügy Somogyban

A dosszié további cikkei

Járványügy Somogyban

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik