Járványügy Somogyban

2020.09.15. 14:00

A nehézségeket a zálogházi szolgáltatásokkal próbálják áthidalni a családok

Megnövelheti a forgalmat az ősszel a koronavírus-járvány második hulláma a zálogházakban. Az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt az új ügyfelek száma. Egy friss felmérés rögzítette, hogy az emberek majdnem fele tart attól, hogy a bevételei csökkenek az év végére. A nehézségeket a zálogházi szolgáltatásokkal hidalhatják át.

Kovács Gábor

Tavasszal a járvány első időszaka alatt elég sokan megfordultak a somogyi zálogházakban. Főként a külföldről hazatérők zálogosították el az értékeiket tartalék híján. A második hullám is hatással lehet a forgalomra: a zálogházakban megfordulók azt mondják, hogy akik átmenetileg nem tudnak visszamenni dolgozni külföldre, kénytelenek hozzányúlni az értékeikhez, hogy így jussanak hitelhez.

A BÁV Zálog üzletágának megbízásából a Pulzus piackutató készített reprezentatív kutatást a családok kiadásairól az ősszel. Az a tapasztalatuk, hogy a magyar családok pénzügyi tervezését nehezítette, viszont a pénzügyi tudatosságot erősítette a koronavírus-járvány, és az esetleges második hullámtól való félelem. A BÁV Zálog ügyfeleinek 48 százaléka gondolja úgy, hogy a bevételei kis- vagy nagymértékben visszaesnek az év második felére, 78 százaléka tartja szükségesnek, hogy pénzügyileg is felkészüljön az esetleges újabb járványidőszakra. A válaszadók 65 százaléka igyekszik visszafogni a kiadásait, és kevesebbet költeni az iskolakezdési időszakban.

– Az aranyfedezetű kézizálog-kölcsönökre specializálódott BÁV Zálog üzletágánál eddig az augusztus-szeptember átlagos forgalmú időszak volt. Azonban a Pulzus-kutatással párhuzamosan, a fiókjainkban végzett országos, 1500 fős kutatásunkon az ügyfelek 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az iskolakezdés költségeinek fedezésére vesz fel zálogkölcsönt – mondta el Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója.

A második hullámban még jól jön az otthoni aranytartalék

Vitte a járvány a munkahelyet, ez nagy áldozatokat követelt

A pénzügyi tervezést az ősszel még jelentősen megnehezíti a járványhelyzet okozta gazdasági visszaesés, amely érezteti a hatását a családi kalkulációkban, áll a felmérésben. A megtakarításokat erősen megnyirbálta, sőt a többségnél ki is merítette a karantén-időszak, állapította meg a közvélemény-kutatás a válaszok alapján. Ezt a helyzetet tovább nehezíti, ha az egyik szülő elveszítette a munkáját (vagyis a válaszadók 11 százaléka), vagy csökkentették a munkaidejét (10 százalék), illetve a kutatás szerint jelenleg a szülők fele (55 százaléka) dolgozik csak teljes munkaidőben. Ez további megtakarításokra és gondos tervezésre szorítja a családokat az elkövetkezendő időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában